Pětidemolice zašlapala právní stát pod zem, hřímal Rajchl

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se ve svém videopříspěvku pozastavil nad dnem, kdy podle něj „pětidemolice zašlapala právní stát pod zem“. A řeč přišla také na zneužívání dávek pro Ukrajince. 

Pětidemolice zašlapala právní stát pod zem, hřímal Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
5. března 2023 - 13:03

Rajchl označil včerejší den za jeden z těch „historických“, kdy jsme se dostali za hranu normálnosti, za hranu toho, co se dá nazvat demokratickým právním státem… za hranu demokracie jako takové.

Příčinou toho okamžiku bylo podle Rajchla to, že se pětikoaliční vláda (jeho slovy spíše „pětidemoliční vláda) rozhodla zválcovat tuto zemi bez ohledu na opozici, bez ohledu na to, co říká zákon nebo bez ohledu na to, co říká Poslanecká sněmovna. Jeho slovy nám prostě vláda vzkázala, že teď tu vládnou oni, protože mají svých 108 poslanců a my už máme být zticha. 

„Toto je věc opravdu velmi závažná,“ řekl Rajchl a začal rozebírat, co se vlastně v naší zemi během posledních měsíců událo. Hned na úvod zmínil obrovský deficit veřejných financí takřka ve výši 120 miliard korun, a to jen za uplynulé dva měsíce. 

„Říkal jsem to už v momentě, když vláda sáhla k tomu nesmyslnému "zastropování“ cen energií, kdy mě mnozí nařkli z toho, že jen straším… že to jsou dezinformace,“ řekl Rajchl s tím, že je to jen další příklad toho, kdy se „údajná dezinformace“ stane pravdou a realitou. 


„V momentě, kdy si lidé už to nesmyslné zastropování zaplatili z jejich "pravé“ kapsy, teď začala vláda brát z těch kapes "levých“. To znamená zvyšování zdanění, snižování valorizace důchodů, zrušení daňové výhody pro manžele a tak dále,“ dodal Rajchl. 

Rajchl připomněl vystoupení poradce ministra Jurečky pana Filipa Pertolda, který před časem na ČT24 na otázku moderátorky „proč jsou na jako první na ráně důchodci“ odpověděl, že to není pravda, protože jako první byly na ráně rodiny s dětmi, neboť těm vláda loni nezvýšila příspěvky na děti vůbec. A důchodci jsou na tom vlastně ještě dobře, protože oni „jdou na řadu“ až jako poslední. 

Vláda se podle Rajchla dostala do stavu paniky. Místo toho, aby si už loni na podzim spočítala, že celý tento jejich šílený „tanec“, který vede jen a jen do propasti a který způsobí obrovskou díru do státního rozpočtu, tak vláda prostě jen spala, nedělala nic a hrála jen o čas. 


A teď se najednou vláda probudila, a v panice začala „znásilňovat“ legislativu, obcházet zákony a totálně roztrhala Sbírku zákonů na kusy a na pouhé cáry papíru. A Rajchl zdůraznil, že současné „tahání za ruční brzdu“ není už ani zoufalství, ale je to už jen pouhá panika, která nemá co dělat s jakýmkoli plánem.

Stav legislativní nouze byl protiprávním krokem
Rajchl se také zmínil o stavu legislativní nouze, kterou vyhlásila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. A zdůraznil, že stav legislativní nouze lze vyhlásit pouze za určitých podmínek, které ale zcela jistě naplněny nebyly a jednalo se tak o naprosto zřejmý protiprávní krok. Rovněž si vládní poslanci odhlasovali přeskočení tzv. obecné rozpravy a zkrácení času pro vystoupení řečníků s přednostním právem. Což je, jak podotkl Rajchl, další protiprávní a nezákonný krok. 

Také jsme psali:
Celý videopříspěvek Jindřicha Rajchla (PRO) můžete shlédnout ZDE.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?