Pětikolka vs. Zwyrtek Hamplová. Proč se jí tak bojí?

politika

Postup známé advokátky Jany Zwyrtek Hamplové do druhého kola senátních voleb vyvolalo ostré a někdy až nevkusné výpady od členů vládních stran. 

Pětikolka vs. Zwyrtek Hamplová. Proč se jí tak bojí?
Jana Zwyrtek Hamplová
26. září 2022 - 13:23

„Musí se mě tam nahoře asi hodně bát,“ řekla advokátka Jana Zwyrtek Hamplová k výzvě, aby ve druhém kole senátních voleb, do kterého postoupila, vyzvaly vládní strany své voliče k volbě její protikandidátky z hnutí ANO. Protože z vítězství Hamplové „by prý měla radost Moskva a její pátá kolona“. Kolem věci padají silná slova. A kandidátka Hamplová tuší „kšeftování s hlasy“.

Poté, co do druhého kola senátních voleb v obvodu Kroměříž postoupila advokátka Jana Zwyrtek Hamplová (NEZ) – společně s kandidátkou hnutí ANO Lucií Pluhařovou – se ozval například komentátor Petros Michopulos. Podle něj by totiž měli voliči Spolu házet své hlasy raději Pluhařové než Zwyrtek Hamplové. 

„Voliči Spolu by měli v Kroměříži zavřít oči, myslet na svou vlast a hodit to té paní z ANO. Hlavně Marian Jurečka by je k tomu měl vyzvat, protože lidoveckých voličů je tam nejvíc. Zvolení nejtvrdší ruské páté kolony do Senátu je mnohem větší nebezpečí, než jedna loutka Babiše navíc,“ poznamenal na svém twitterovém účtu k postupu Zwyrtek Hamplové do druhého kola Petros Michopulos. 


Zwyrtek Hamplové se následně zastal lídr strany PRO Jindřich Rajchl, jenž advokátku dlouhodobě podporuje. „Pana Michopulose už nikdo normální nemůže brát vážně. Je to hulvát a demagog, jehož politické a historické znalosti jsou o sto pater níže než jeho sebevědomí. To, že právě tento kolaborant bojuje proti zvolení Jany Zwyrtek Hamplové do Senátu, je tím nejlepším doporučením pro všechny občany z kroměřížského regionu, aby jí dali ve druhém kole důvěru a maximální podporu,“ poznamenal Rajchl.

Zwyrtek Hamplová se však dočkala i daleko tvrdších slov. „Tak kolaborantská k..da Zwyrtek Hamplová je ve Zlíně ve druhém kole??? Tam jsou marní, fakt... roky tam v regionu volí tupého xenofobního maloměšťáckého černoprdelníka Čunka, teď zas tohle...“, napsal velmi hanlivě na twitteru Marek Vondrák.

A co k věci řekla na svém facebookovém profilu sama Hamplová? Jak říká, sama neví, zda-li dotyčných pánů, kteří jí nyní očerňují, má litovat, nebo se jim smát. Podotkla, že politici mají pocit, že když někdo vstoupí do veřejného života (politiky, chcete-li), pak ho mohou jakkoli a bez důkazů či podložených faktů pomlouvat, špinit či říkat o něm nepravdy. To se však podle Hamplové velice mýlí. Jakožto velmi renomovaná advokátka ví, že za vším musí vždy stát pevné argumenty a jasné důkazy. Teď se rozhodla koncentrovat své úsilí na kampaň druhého kola do Senátu. Pak ale všechny varovala, že to nenechá jen tak a všichni budou muset složit "své účty" a svá tvrzení doložit. 

Dále Hamplová apelovala přímo na voliče. Pokud jsou zbraněmi hrubé urážky a pomluvy, tak to musí voliči vyhodnotit sami". Ona sama, jak řekla, podobné způsoby volební kampaně používat nebude a svůj boj o senátorský post povede čistě a čestně. Ke kampani ještě poznamenala, že pakliže se nyní všichni (ať už představitelé vládní pětikoalice, nebo zástupci opoziční ANO) bojí toho, že by se mohla dostat do Senátu, tak to je pro její práci i druhé kolo ta nejlepší reklama. Hamplová však věří, že si ten správný úsudek udělají voliči nakonec sami. 


Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kroměříž postoupily Lucie Pluhařová (ANO) a Jana Zwyrtek Hamplová (NEZ). Pluhařová získala 20,95 % hlasů, druhá Zwyrtek Hamplová dostala 18,87 % hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz.

Voleb se zúčastnilo 47,86 % voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů, mimo jiné dosavadní senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL), která mandát neobhájí, skončila třetí s 18,31 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je Rudolf Seifert (STAN) se 17,44 % hlasů.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif