Petr Hampl: Dámy a pánové, spoluobčané, přátelé,

politika

Když jste nám v parlamentních volbách v loňském roce dali důvěru, slíbili jsme vám nový politický styl. Slíbili jsme vám politiku zaměřenou na zájmy obyčejných lidí, nikoliv oligarchů nebo horního jednoho procenta. A teď mám příležitost ukázat, že tyto sliby dokážeme splnit.

Petr Hampl: Dámy a pánové, spoluobčané, přátelé,
Petr Hampl, nezávislý sociolog
24. června 2022 - 03:20

Jsme v těžké situaci, kterou jsme nezavinili. V takové situaci musíme stát společně jako národ  a jako občané České republiky. Nebudu proto mluvit o minulých chybách. Budu mluvit o tom, co můžeme společně udělat pro zvládnutí té situace.

Prosím vás, abyste v této těžké situaci osvědčovali vzájemnou solidaritu. Apeluji na zaměstnavatele, aby se snažili vycházet vstříc těm zaměstnancům, kteří se ocitli ve velmi obtížné situaci. Apeluji na zaměstnance, aby se snažili podporovat své zaměstnavatele, kteří jsou pod obrovským tlakem. Nenechte se otrávit. Nenechte se strhnout ke vzájemným sporům. A apeluji také na finanční společnosti a exekutory, aby této situace nezneužívali. Vážení exekutoři, slibuji vám, že pokud vaše jednání povede k další vlně exekucí, využije vůči vám stát všech možností, které má. Ujišťuji vás, že těch možností není málo.

Zejména chci ale této příležitosti využít, abych vás, své spoluobčany, informoval, o krocích, které podnikla vláda.

Požádal jsem ministra průmyslu o okamžitou výměnu dozorčí rady elektrárenské společnosti ČEZ. Hned zítra bude odvoláno představenstvo. Bude nahrazeno novými lidmi s jednoznačným zadáním. Opustit energetickou burzu v Lipsku a zajistit levnou elektřinu pro domácnosti a podniky. Pokud si menšinoví akcionáři pokusí stěžovat nebo budou dokonce podávat žaloby, vyvlastníme je bez náhrady. Doporučíme také odvoleným členům představenstva, aby dobrovolně vrátili veškeré odměny vyplacené za poslední tři roky. Pokud to udělají dobrovolně, bude to nejlepší pro všechny zúčastněné.

Dále jsem ministru průmyslu uložil, aby okamžitě navázal kontakt s představiteli Gazpromu a požádal o uzavření desetiletého kontraktu na dodávku zemního plynu. Podmínky ruské strany budeme akceptovat. Osobně mě mrzí, že jsme nuceni ustupovat, ale naši občané a naše podniky jsou pro nás důležitější než ideologie. Pokud bude mezi podmínkami ruské strany vrácení některých pomníků či omluva za hanobení či zbytečné výrazy nepřátelství, posoudí vládní komise, co je v našich možnostech a jak daleko chceme zajít.  Rozhodně se zasadíme o to, aby byly ukončeny zbytečné provokace, ruská strana ovšem bude muset zase pochopit, že v našem politickém systému vláda centrální vláda nemůže nést odpovědnost za kroky jednotlivých obcí.

Dále jsem uložil podniknout kroky k okamžitému převzetí státní kontroly nad všemi zásobníky zemního plynu na našem území. Pokud vlastníci zásobníků odmítnou spolupracovat, přijde na zmrazení jejich vlastnictví.



Dále jsem uložil ministryni obrany, aby okamžitě zastavila jakékoliv dodávky zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a aby veškeré zdroje zaměřila na obranu území ČR a na přípravu na ochranu obyvatelstva. Jsme ve velmi obtížné situaci a nemůžeme si dovolit podceňovat rizika, která nám hrozí. Jakékoliv armádní nákupy budou od této chvíli zaměřeny výhradně na obranu našeho území. Během několika týdnů budou zahájeny první branné kurzy a výcvik domobrany.

Ministr zemědělství se zítra sejde s vedením agrární komory. Má jednoznačné zadání podpořit jakékoliv kroky, které povedou k bezpečnému zásobení obyvatel cenově dostupnými potravinami. To je pro nás v tuto chvíli prioritou. Různé zelené úděly, hospodářská soutěž a zisky nadnárodních řetězců v tuto chvíli nejsou prioritou. Co se týče financí, stát je připraven přispět takovou částkou, jaká bude zapotřebí.


Kromě toho dnes vláda rozhodla o regulaci cen benzínu na maximální úrovni 40 korun za litr. Zástupci ministerstva financí se během několika dnů sejdou s představiteli menších benzínových sítí a pump, aby posoudili jejich ohrožení a možnosti státu je podpořit.

Pana ministra zahraničních věcí jsem požádal, aby se sešel s americkým velvyslancem a zástupcem EU a vyrozuměl je, že do sankcí se zapojíme pouze do té míry, do jaké budou hrazeny náklady, které nám tím vzniknou. Pokud to nezvládne, jistě se pro něj najde jiné vhodné místo odpovídající jeho vzdělání a praxi.

Vážení spoluobčané, dámy a pánové, přátelé. Prosím, abyste přijali tyto kroky s porozuměním, a prosím o toleranci v těch případech, kdy aparáty ministerstev a dalších státních orgánů nebudou fungovat tak správně a efektivně, jak bychom chtěli. Jak vidíte, podnikáme razantní kroky k ochraně obyvatel.   

Rozumím tomu, že některým tyto kroky připadají málo razantní a že mnozí by rádi viděli aktivnější zapojení do války na Ukrajině. Věřím, že právě oni se zapojí nejaktivněji do výcviku domobrany a do nově budované civilní obrany.

Moment, zvoní mi telefon… ano, pane velvyslanče…. jistě, pane velvyslanče… moc se omlouvám pane velvyslanče…  

Tak milí spoluobčané, nic z toho neplatí, ale zase budeme vysílat signály. Snad se tím zahřejete a že se toho najíte.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?