Petr Sak: Kdo je extrémista?

politika

V souvislosti se sobotní demonstraci na Václavském náměstí se ve veřejném a mediálním prostoru objevilo několik pojmů: extrémizmus a proruský troll, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Petr Sak.

Petr Sak: Kdo je extrémista?
Petr Sak
7. září 2022 - 10:20

S těmito pojmy se vůči demonstraci vymezili především vládní politici. Překvapivé až šokující je tato pozice zvláště u „intelektuála“ Petra Fialy. Intelektuál v uvozovkách, protože intelektuála nedělají tituly a hodnosti, ale životní postoje a úroveň reflexe skutečnosti s promítnutím do vlastního života.

V dřívějším článku (Protičeská totalitní vláda) jsem již tuto vládu charakterizoval. Od doby napsání článku se vláda dále profiluje. Tuto její další profilaci chci v tomto článku ukázat na kategoriích extrémizmus a proruský troll.

Povinná názorová jednota je atributem totalitní společnosti, je však nesmyslná, protože každý člověk je jedinečný a lidé se liší inteligencí, vzděláním, informovaností a schopností tyto informace vyhodnocovat. Každý přece nemusí bezmezně nekriticky obdivovat a milovat Ukrajinu. Má právo, aby se mu něco ve spojení s Ukrajinou nelíbilo.

Zde jsou některé jevy a události spojené s Ukrajinou, které se nemusí každému líbit.
  • Zásadní účast Ukrajiny na vojenském vpádu do Československa v srpnu 1968. Generálním tajemníkem byl Ukrajinec L.I.Brežněv, členy politbyra bylo 7 Ukrajinců a velitelem vojenského vpádu byl také Ukrajinec. Současný starosta Kyjeva a jeden z hlavních protagonistů Majdanu V. Kličko si pochvaluje své dětství v Československu v okupační rodině.
  • Zákaz používání ruského jazyka, přičemž jednání o tomto zákazu v ukrajinském parlamentu se vedlo v ruštině.
  • Blokování minských dohod.
  • Teroristické útoky na Luhanskou a Doněckou oblast.
  • Upálení 48 lidí v Domě odborů v Oděse. Tento zrůdný masakr nebyl nikdy vyšetřován.
  • Zakázání médií: televizních stanic, rozhlasových stanic, tiskovin.
  • Zakázání politických stran.
  • Rozkrádání zahraniční humanitární i vojenské pomoci monumentálních rozměrů i členy ukrajinské vlády. V současnosti jsou členové vlády vyšetřováni.
  • Snaha Ukrajiny získat jaderné zbraně
  • Extrémní korupce.
  • Extrémní emigrace Ukrajinců, ještě před zahájením války. V podstatě vylidňování Ukrajiny.
  • Provádění genocidy na židovském a polském obyvatelstvu banderovskými nacistickými jednotkami, bojujícími po boku Hitlerovské armády a navazování současnými silami na tuto tradici, včetně glorifikace S. Bandery. To, že Petru Fialovi toto nevadí, může souviset s jeho vazbami na Sudetoněmecký landsmanšaft a s přátelstvím s B.Posseltem.
  • Hlášení se k nacistické banderovské tradici nejen ukrajinskou politickou reprezentací, ale i českými ústavními činiteli užíváním banderovského pozdravu, srovnatelného s Heil Hitler.

Pokud člověk není občanem totalitního státu, tak je jeho soukromou věcí, jaké má postoje k různým státům. Zda je proruský, proamerický, pročínský, proněmecký, proafrický, prožidovský, proarabský atd. V minulosti jsem zažil, že láska k Sovětskému svazu byla povinná, stejné jako odpor vůči americkému imperializmu. Nyní jsem se dožil obratu o 180 stupňů. Musím nenávidět Rusko a obdivovat USA. Určitá změna tu však je. Nesmím mít pozitivní postoj k celé USA, ale pouze k protitrumpovské Americe ovládané deep statem a reprezentované demokratickou stranou.

Reakce předsedy vlády na manifestaci občanů na Václavském náměstí byla především projevem intelektuální pokleslosti. Je to překvapivé především vzhledem k jeho akademickému zakotvení, s nímž se rád předvádí. Demonstrace přeci nebyla o proruských nebo protiruských postojích a o tom, kdo demonstraci svolal, ale o aktuálních a neřešených problémech české společnosti, za něž je odpovědná nejen, ale především, současná vláda.

Mají snad občané odlišnou hodnotu podle svých postojů? Jsou snad občané s proruskými postoji méněcenní oproti občanům s proamerickými postoji? Kdy navrhne intelektuální hvězda české politiky Markéta Pekarová – Adamová těmto občanům povinnost nosit hvězdu nebo jiné označení, jimž by dali viditelně najevo, že jsou podlidé.  

V debatě odejít od podstaty problému a protivníkovi vložit do úst co neřekl, a toto vnesené kriticky rozcupovat se odehrává v tom nejprimitivnějším intelektuálním prostředí. Na tento starý trik souputníci premiéra a vlády naskočili a debata k demonstraci se stočila k otázkám, zda premiér označil za proruské trolly pouze svolavatele nebo i demonstranty. Jak tato debata ovlivní inflaci, chudobu a energie? I toto ilustruje pokleslost českého mediálního a veřejného prostoru.



Na premiéra a vládní politiky navázaly debaty na sociálních sítích, médiích a ve veřejném prostoru. Úroveň a charakter příspěvků a debaty dokládá pokračující debilizaci české populace a nejen debilizaci. Velká část populace ke společnosti a ke společenským otázkám přistupuje jako fotbaloví rowdies, což znamená agresivní příznivci fotbalových klubů, kteří jsou také charakterizováni jako neurvalci, hulváti, sprosťáci, syčáci. Nejde jim o argumenty, fakta a na nich postavené analýze, ale kdo má jiný názor, postoj je nepřítel a musí být zadupán. Zcela postrádají empatii, toleranci a schopnosti k dialogu. Vlajku tohoto přístupu vysoko třímají známe firmy z České televize.

Extrémizmus je problematický a vágní pojem a většinou je silově využíván a zneužíván politickou mocí s pomocí kariérních politologů. Extrémisté jsou ti, kteří mají odlišné názory od politické moci, která ovládá mediální prostor. Až k jakým absurditám to vede ukáži na příkladu BIS, který měl na svých webových stránkách několik let definici, že extrémismem je výrazné zdůrazňování významu národa. Jak může člověk více zdůraznit význam národa, než že za něj položí život. Potom by bojovníci, kteří na východní i západní frontě položili za vlast život byli extrémisté stejně jako prezidenti V. Havel, V. Klaus a M. Zeman, kteří jim in memoriál udělili vysoká státní vyznamenání. Podobně by byli extrémisté T.G.Masaryk a E.Beneš.

Nejvěcnější a nejracionálnější přístup k extrémizmu je odvozen od normality. V přirozeném Gaussovo rozložení je normalita vymezována jako pásmo v šíři jedné či dvou směrodatných odchylek od průměru-mediánu.

Podívejme se na společenskou realitu porovnáváním výroků a chování s normalitou, přičemž výrazný odklon od normality považujme za extrémizmus.  
  • „Vláda není od toho, aby se starala o lidi.“
  • „Když nemáte na energie, nebo nemáte energie, tak si vezměte dva svetry.“
  • „Nákup 36 nejdražších letadel na světě s nejdražším provozem“ v situaci kdy stát má více než dvou biliónový dluh a pouze na úrocích se platba každý rok šplhá od 50 do 100 miliard.
  • „Jsme ve válce“.
  • „A není mi lito ani dcery, ani truchlícího otce“. Vyjádření po úmrtí následkem atentátu.

Uvedení společnosti do 17% inflace, drahoty, extrémní nárust ceny elektřiny, která se velice levně vyrábí v elektrárnách postavených za peníze českých daňových poplatníků.

Uvedená fakta a názory jsou vesměs spojená s vládou a jsou výrazně vzdálené normalitě, jsou nepochybně extrémní. Je na místě položit otázku, není kromě toho, že je vláda totalitní a protičeská také extrémistická?


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?