Petr Žantovský: Když Putin, proč ne Gotovina?

politika

<< VIDEO >> Otázka z titulku se vztahuje k čerstvému rozhodnutí evropského soudu v Haagu,  který pasoval ruského prezidenta Putina na zločince a míní vůči němu dle toho postupovat.

Petr Žantovský: Když Putin, proč ne Gotovina?
Vladimír Franta a Petr Žantovský
25. května 2024 - 16:55

V pořadu O lecčems a mnohém ovšem diskutující aktéři, Vladimír Franta a Petr Žantovský, připomněli jiný, ne tak starý příběh. Když probíhala válka všech proti všem po rozpadu Jugoslávie na Balkáně, tentýž evropský soud stanovil jednoznačný postoj: je třeba zbavit jednu bojující stranu, tu srbskou, jejích velitelů – Slobodana Miloševiče a Ratko Mladiče. K tomu též záhy došlo.

Mezitím se v haagských útrobách ocitl i velitel chorvatských vojenských sil Ante Gotovina, který má v té zemi dodnes pověst hrdiny, nikoli zločince. A teď - bez toho, aniž bychom si nárokovali právo soudit, kde byla větší míra zavinění té války, sledujme, co se dělo dál. Když EU chtěla za každou cenu spolknout Chorvatsko, přistoupilo i na hlavní chorvatskou podmínku: osvobodit Gotovinu. A ejhle, najednou to šlo. Dnes je Chorvatsko další kolonií EU, chudne a jede se dál.

Proč evropské instituce nepostupují stejně vůči Putinovi, nebo třeba Netanjahuovi? Vždyť to už je nejméně druhý nebo třetí metr!. 

A kde vůbec berou tyhle samozvané euroúřady mandát k tomu, aby takto „dělaly dějiny“? To je jedno z hlavních témat pořadu, již dvaatřicátého, z cyklu O lecčems a mnohém. 



Všechny pořady cyklu jsou k vidění zde

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif