Pirátský útok na svobodu slova a rychlá odezva

politika

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přišel s nápadem, jak nechat finančně "vyhladovět" pro vládu nepohodlné média. Rozhodovat by o tom nechal spřízněné neziskovky. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. 

Pirátský útok na svobodu slova a rychlá odezva
cenzura v českých médiích
7. června 2023 - 11:03

„Různé hoaxy a fake news neslouží jen propagandě diktátorských států. Přitahují velkou pozornost a s tím spojenou reklamu; pro dezinformační weby jsou proto velmi dobrým zdrojem příjmů. Metodika přispěje k tomu, aby mezi nimi nebyly peníze daňových poplatníků,“ uvedl Bartoš. 

Dodal, že je on-line prostředí pro zadavatele reklamy klíčové, zároveň tam však mají nejmenší míru kontroly toho, kde se jejich nakoupená reklama zobrazí.

Metodické doporučení by podle ministerstva mělo zajistit, že se inzerce veřejných institucí zobrazí pouze v médiích, která dostatečně splňují etické nebo žurnalistické standardy. V textu samotného metodického doporučení pak ministerstvo zmiňuje několik způsobů, jak vyhodnotit důvěryhodnost webu.

Podle materiálů ministerstva si zadavatelé reklamy mohou ve formě obchodní podmínky při zadávání veřejné zakázky stanovit konkrétní pravidla, kde se jejich reklama zobrazí. Doporučují k tomu použít projekty monitorující oblast dezinformační scény, hodnoticí kvalitu novinářské práce a projekty poskytující přehled návštěvnosti a konzumace médií. Konkrétně materiály ministerstva zmiňují například projekt MediaRating Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, výstupy spolku Nelež a projekty na měření návštěvnosti NetMonitor, MediaProjekt či RadioProjekt.

Zamezit umisťování inzerce veřejných institucí na konspiračních webech je podle ministerstva také důležité kvůli zachování reputace. „Zadavateli by mělo záležet na tom, v jakém prostoru a kontextu se jeho obchodní značka či název nebo jeho produkt prostřednictvím reklamního sdělení zveřejňují,“ stojí v doporučení.


Reakce na Bartošův nápad na sebe nenechaly dlouho čekat. Šéfredaktor Echo24 Dalibor Balšínek k tomu na svém twitterovém napsal krátkou, leč velmi ostrou poznámku.

„Ta bolševická doba se vám šeredně zažrala pod kůži,“ vzkázal Bartošovi Balšínek. 

Své k tomu pak na twitterový profil napsal také novinář Marek Stoniš. „Není nad to, když se o snaze vlády inzertně ‚vyhladovět‘ weby, které nešíří vládní propagandu, dočtete na dezinformačním webu http://pirati.cz, šířícím všechny druhy moderního třídního boje a nenávisti. (A jen na okraj, na veřejné peníze si nemají ‚sahat‘ žádná média.),“ napsal Stoniš. 

S reakcí přišla i Společnost pro obranu svobody projevu, která zveřejnila na svých stránkách svůj krátký komentář a také vyzvala k účasti na čtvrteční konerenci o svobodě slova. 

„Ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) představil novou metodiku pro odstřižení "dezinformačních" webů od státní inzerce. V tuto chvíli pomiňme otázku, proč by měl stát (navíc v ekonomické krizi) platit médiím za inzerci (živná půda pro korupci), a ptejme se spíš, zda to není omezování mediální svobody a svobodného trhu podnikání.

Kdo bude určovat, který web je nebo není dezinformační či konspirační? Zdá se, že vláda se utkvělé představy "boje s dezinfo" nemůže zbavit, ale protože nemá odvahu nést za svoje rozhodnutí odpovědnost, outsourcuje tuto měkkou formu cenzury na mediálně-politické neziskovky, které berou různé analýzy "dezinfo scény" jako součást konkurenčního boje na mediálním trhu. A tak vláda dává bianco šek na posuzování "dezinformací" spolku Nelež (založený pány Vrabelem, Kartousem a Číhalíkem) a Nadačnímu fondu nezávislé žurnalistiky, který ve svém rankingu kvality hodnotí výše Forum24 než Echo 24 a Info.cz.

Psali jsme také:

Co na to říkají zástupci koaličních a opozičních stran? Budeme se jich ptát na naší čtvrteční konferenci," uvedli zástupci Společnosti pro obranu svobody projevu. 

Zmíněná konference s názvem Svoboda slova proběhne dne 8.6. 2023 v Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí od 10 do 17 hod. Mezi panelisty vystoupí např. Patrik Nacher, Vlastimil Veselý, Jan Zahradil, Vadim Petrov, Pavel Matocha, Adam Růžička, Zdeněk Hraba, Jiří Kobza či Martina Kociánová. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif