Plíživá forma cenzury. Autorský zákon jako bič na čtenáře

politika

Novela a změny autorského zákona, které měly českým mediálním vydavatelům přinést větší jistotu, mají v realitě efekt zcela opačný. A tím nežádoucím efektem je nižší návštěvnost zpravodajských webů a menší komfort uživatelů. 

Plíživá forma cenzury. Autorský zákon jako bič na čtenáře
Jan Lacina (STAN)
5. března 2023 - 10:15

Čtenáři si nemohli nevšimnout, že z Facebooku a internetového vyhledávání nedávno zmizely náhledy článků. Kde dříve bývaly fotografie a úryvky textů, jsou dnes jen holé odkazy. Změna je důsledkem novely autorského zákona, která měla českým mediálním vydavatelům přinést větší jistotu, v realitě je ale efekt opačný, a tím je nižší návštěvnost zpravodajských webů a menší komfort uživatelů. Vydavatelé kvůli tomu chtějí jednat s premiérem Petrem Fialou.

Asociace online vydavatelů to ohlásila ve společném otevřeném dopisu s partnerskou evropskou organizací News Media Europe. 

„V nedávné době způsobila implementace evropské směrnice o autorských právech, která měla vydavatelům přinést příjmy za sdílení autorsky chráněného obsahu online, v České republice pravý opak. Vzhledem k tomu, že online platformy omezily své služby, aby se vyhnuly sdílení příjmů s vydavateli, dostávají zpravodajská média další ránu, která ohrožuje jejich samotnou existenci,“ uvedla asociace.


Podle nové legislativy měli provozovatelé platforem vydavatelům platit licenční poplatky za využívání jejich článků. V opačném případě by provozovatelům hrozila pokuta až 1 % z globálního obratu, což jsou nepředstavitelně velké sumy. Firmy jako Facebook nebo Google proto raději v České republice omezily některé své služby.

Česká vydavatelství shodně v anketě serveru Lupa.cz uvedla, že omezení funkcí se projevilo na čtenosti jejich webů.

Šéf Asociace online vydavatelů a šéfredaktor webu Drbna Libor Matoušek redakci sdělil, že se situace bude lépe posuzovat s větším množstvím dat, už nyní je ale jasně viditelný pokles. Podle něj rozhodnutí Facebooku a Googlu v reakci na zavedenou legislativu ovlivnily návštěvnost významně negativně. 

„U nástrojů Google a zpravodajství nedošlo k tak očekávanému propadu. (...) K posouzení propadu je však málo dat. K významnému propadu však došlo u návštěvnosti přiváděné ze sociálních sítí, konkrétně tedy ze sociální sítě Facebook. Tam došlo k propadům, které rozhodně nemůžeme nazvat zanedbatelnými,“ uvedl Libor Matoušek.

Také jsme psali:

Novela autorského zákona vstoupila v účinnost na začátku letošního roku. Zaštiťovalo ji ministerstvo kultury a prosadit mu ji pomohl poslanec za STAN Jan Lacina. Podle mediálních asociací se situace může ještě zhoršovat, pokud nedojde ke změně v postoji provozovatelů platforem.

Facebook v reakci na krok českých úřadů, které implementovaly směrnice EU, skryl náhledy sdílených článků. Google zase změnil náhledy stránek při vyhledávání a v tuzemsku zrušil službu Google Showcase.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif