Polovina Čechů se bojí vyjádřit názor, vrací se cenzura

politika

Přinášíme vám šokující výsledky průzkumu, který agentury nechtěly realizovat. Buďto nechtěly spolupracovat se zadavatelem průzkumu, tedy Společností pro obranu svobody a projevu, anebo pro ně bylo "problematické" samotné zadání.

Polovina Čechů se bojí vyjádřit názor, vrací se cenzura
cenzura v českých médiích
13. března 2023 - 10:30

Nadpoloviční většina Čechů se bojí otevřeně vyjádřit své názory a má pocit, že se nám do života vrací cenzura. O jakých tématech se lidé bojí veřejně mluvit? Jde o migraci, očkování, gender nebo volby. Vyplývá to z průzkumu, který si u agentury SANEP zadala Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP). Dřívější pokusy o zpracování průzkumu na téma svobody slova u jiných renomovaných agentur byly odmítnuty. Většina prestižních agentur se zalekla. Buďto nechtěly spolupracovat se SOSP, anebo pro ně bylo "problematické" samotné zadání. Na přinejmenším "podivné" chování agentur upozornil server Echo24.cz.

Společnost pro obranu svobody projevu se poprvé rozhodla nechat si vypracovat průzkum veřejného mínění, který by zmapoval vnímání svobody projevu a míru jejího omezování v české populaci, už na podzim roku 2021. Projekt ale tehdy narazil. Žádná z oslovených agentur o něj neměla zájem. Po více než roce nabídku přijala agentura SANEP, která průzkum zpracovala a vyšla z něj překvapivá čísla, upozornil server Echo24.cz.

SOSP nejprve s nabídkou na vypracování průzkumu oslovila všechny renomované a prestižní agentury pro výzkum veřejného mínění a trhu sdružené v české oborové organizaci SIMAR. Těch je čtrnáct. Mezi nimi všechny velké agentury jako Kantar CZ, Ipsos, Data Collect, Nielsen, CVVM, MEDIAN nebo STEM. Žádná z nich ale o zadání podle ředitele SOSP Vlastimila Veselého neprojevila ani po urgencích zájem, uvedl server Echo24.cz.

„Některé nám odpověděly, že takové průzkumy nedělají, a ty ostatní řekly, že nemají volné kapacity, v jednom případě zmínily i problematičnost tématu. Po několika měsících jsme ty, které neměly volné kapacity, oslovili znovu s tím, ať kromě ceny specifikují i termín, kdy jsou schopné průzkum realizovat. Žádnou nabídku jsme nedostali, některé se neobtěžovaly na poptávku v řádu stovek tisíc korun reagovat ani po telefonických urgencích,“ komentuje pro deník Echo24 ředitel SOSP Veselý. „Pak jsme oslovili agentury mimo SIMAR a z nich se nám SANEP zdál nejlepší,“ dodal Veselý.


V návaznosti na tato zjištění oslovil server Echo24.cz některé ze zmíněných agentur s žádostí o vyjádření, z jakého důvodu nabídku od SOSP odmítly. V době vydání článku na dotaz odpověděl pouze ředitel agentury STEM Martin Buchtík, který přímo nepotvrdil, že by byli v minulosti v této věci se SOSP v kontaktu, protože STEM „systematicky odmítnuté zakázky neeviduje“. Buchtík nicméně konstatoval, že by STEM případnou nabídku na spolupráci se SOSP „jednoznačně odmítl“.

„Někteří zakladatelé či členové poradního sboru této instituce ve svých veřejných projevech opakovaně využívají prokremelských narativů nebo šířili nepravdivé informace v souvislosti s onemocněním covid-19. Spolupráci bychom z těchto důvodů vyhodnotili jako nepřípustnou,“ vysvětlil ředitel STEM.

Průzkum se nakonec uskutečnil až v únoru 2023. Z dotazování, jehož čerstvé závěry SOSP zveřejnila tento týden, vyšlo, že více než polovina českých občanů se někdy bojí otevřeně vyjádřit své názory (54,7 %), a to nejčastěji kvůli obavám z výpovědi z práce, šikaně na internetu nebo kvůli potenciálnímu narušení vztahů s přáteli či kolegy.

Také jsme psali:

Nejčastěji respondenti uváděli, že se bojí veřejně vyjadřovat k tématům, jako je migrace nebo k otázkám kolem očkováním a opatřením proti covidu-19. A také k názorům na manželství, rodinu či pohlaví a k volebním výsledkům. Na otázku – Máte pocit, že se do našich životů vrací cenzura a omezování svobody projevu? – odpovědělo 56,8 % respondentů, že ano, nebo spíše ano. Zbytek si myslí, že svoboda projevu omezována není (17,8 %), spíše není (13,5 %), anebo odpovídá, že neví (11,9 %).

Pokud jde o dezinformace: drtivá většina lidí (85,9 %) se domnívá, že by o tom, zda něco je, nebo není nepravdivá informace, měly rozhodovat soudy. A podle 78,6 % oslovených o tom nemá rozhodovat stát. Více než dvě třetiny dotázaných zároveň souhlasí s tím, že nepravdivé informace šíří především vládní politici, dokonce více než politici opoziční . Téměř 60 % zařadilo mezi šiřitele nepravdivých zpráv veřejnoprávní média a o něco méně i média mainstreamová. Pro zajímavost, pouze 6,6 % lidí uvedlo, že za šířením nepravdivých informací podle nich stojí placení ruští trollové.

Také jsme psali:

Většina dotázaných (64,9 %) je pak rozhodnuta, že nepotřebujeme v oblasti svobody projevu novou legislativu, oproti tomu 35 % naopak odpovědělo, že je třeba zabránit šíření dezinformací a nenávistného obsahu i pomocí nových zákonů.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif