Přestaňte lhát a nálepkovat! Rajchl vyzval politiky k dialogu

politika

Přinášíme vám reportáž z tiskové konference, kterou dnes uspořádala strana PRO (PRÁVO RESPEKT ODBORNOST). Mluvilo se o nejen o sobotní demonstraci a incidentu u Národního muzea, ale zazněla i výzva všem politickým stranám.

Přestaňte lhát a nálepkovat! Rajchl vyzval politiky k dialogu
Jindřich Rajchl (PRO)
15. března 2023 - 13:02

Na úvod tiskové konference se rozebíralo video policejního zásahu u Národního muzea. Za nepřípustné považuje strana PRO konkrétní zásah a způsob donucovacích prostředků, kdy jedince napadli a bili pěstmi a kopali, a následně ho ani nezadrželi a nechali jít. Tudíž není opodstatněné, proč takový zásah byl učiněn, upozornili zástupci strany PRO. 

A zaznělo, že pakliže Vít Rakušan tyto pochybnosti zásahu neobjasní, měl by odstoupit. Dál zástupci strany PRO požadují od Rakušana vysvětlení jeho výroku, že s účastníky demonstrace nebude mít slitování. V této souvislosti byly zmíněny výroky bývalého člena ÚV KSČ Miroslava Štěpána, který obdobným způsobem vyzýval k zásahům proti lidem a násilí, a za což mu byl následně udělen trest.

PRO žádá vysvětlení, jak byly konkrétní osoby vytipovávány, než došlo k jednotlivým zásahům, a také požaduje objasnění všech konkrétních zásahů. A pakliže dojde ke zjištění, že policie nepostupovala v souladu se zákonem, bude požadovat rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana. 

Místopředsedkyně strany Alena Maršálková zmínila fakt, že byla v průběhu demonstrace upozorněna na provokatéra, který megafonem vykřikuje, aby se po skončení demonstrace sundala z Národního muzea ukrajinská vlajka. A tuto osobu také nahlásila Policii ČR. Podle sdělení Maršálkové jí bylo policisty sděleno, že o této osobě vědí, že ji monitorují a pořadatelům, tedy straně PRO, bylo policií doporučeno, aby tuto osobu (provokatéra) ignorovali.

Maršálková v této souvislosti také vyzvala média, aby nepřekrucovala fakta a zveřejnila materiály z akce a též dala příležitost organizátorům demonstrace ve veřejném prostoru, aby se mohli k věci vyjádřit.

Závěrem tiskové konference vystoupil předseda strany PRO Jindřich Rajchl a zaměřil se na fakta. Zopakoval, že akce nebyla v žádném případě organizována proto, aby vyzývala k jakémukoli násilí. Navíc zmínil fakt, že v místě, kde se incident s vlajkou po skončení demonstrace odehrál, nebylo místem, které bylo vyhrazeno pro zmíněnou demonstraci Česko proti bídě, ale akci tam pořádala (a tudíž byla za ni zodpovědná) jiná skupina či spolek, který ale se stranou PRO nemá nic společného. 

Tvrzení, že na základě jednání tří lidí bude médii a politiky prezentováno, že akce byla proruská či protiukrajinská, prohlásil Rajchl za naprostou lež. 


„Dalším faktem je, že se nikdo nesnažil zaútočit na Národní muzeum. Z žádného záběru není vidět, že by se kdokoli snažil násilím snažil dostat do budovy Národního muzea. Z tohoto důvodu je zásah policistů nepochopitelný,“ řekl dále Rajchl a opět připomněl, že nikdo z těchto lidí nepatřil k účastníkům demonstrace organizované stranou PRO.

Rajchl se také vyjádřil k výroku prezidenta Petra Pavla, který během své návštěvy na Slovensku prohlásil, že lidé, co se na demonstraci sešli, neměli chuť naslouchat a tvořit, ale bořit. A doporučil prezidentovi, ať si nejprve poslechne záznam akce a veškeré projevy řečníků, které vypovídají za vše. 

Také jsme psali:

Rajchl také řekl, že největším problémem doby je, že vláda soustavně naprosto ignoruje obavy, postoje či názory značné části obyvatel naší země. A opakovaně vyzval vládu i prezidenta, aby namísto „nálepkování“ zahájili dialog. Řekl, že věří, že prezident dostojí svému slibu naslouchat a najde si čas a vyslechne si požadavky lidí, kteří se sešli na demonstraci Česko proti bídě. Za stranu PRO zdůraznil, že jsou připraveni k jednání a otevřenému dialogu.

Závěrem zopakoval, že pakliže bude vláda i nadále ignorovat požadavky strany PRO, další demonstrace je naplánovaná na 16. dubna, a poté i následné nátlakové akce. A vyzval vládu, aby konečně zahájila s lidmi dialog.

Redaktor serveru Prvnizpravy.cz se zeptal, zdali nemá strana obavy, že se podobné akce jako ta u Národního muzea nebudou opakovat 16.4.?

Rajch řekl, že z jeho pohledu udělali jako organizátoři vše pro to, aby akce proběhla pokojně a bez projevů násilí, což se podle něj podařilo. A opět zopakoval, že jakékoli projevy násilí vždy odsuzoval, a i při propagaci demonstrace opakovaně lidi vyzýval, aby se takového chování nedopouštěli, a případně aby na takové lidí či provokatéry hned upozorňovali a hlásili je pořadatelům akce, popř. policii. 

Další otázka směřovala k názoru na dnešní výrok bývalého člena Rady České televize Zdeňka Šarapatky, který prohlásil, že v zájmu demokracie je povinností vlády rozpustit stranu PRO.

„To myslím, že už tady bylo v padesátých letech“, odpověděl Rajchl a Šarapatkovi vzkázal, že doba bolševismu je už naštěstí za námi. 


Další otázka z pléna padla na dění okolo doc. VŠE Miroslava Ševčíka.

Rajchl prohlásil, že se jedná o spor o charakter naší země. Nelíbí se mu i nátlak i vyjádření rektora VŠE Ing. Petra Dvořáka, který si pozval doc. Ševčíka tzv. „na kobereček“ a vyzval ho k rezignaci. 

„Je smutné, že se lidé dnes evidentně mohou účastnit pouze “vládou schválených“ akcí, a jiné názory vyjadřovat nemohou. Je šílené, že se blížíme opět do doby, kdy boudou lidé kvůli svým občanským postojům a názorům přicházet o práci,“ řekl předseda PRO Rajchl. A všechny vyzval, že je nezbytné opět začít naslouchat jeden druhému a respektovat názory druhých.

Další otázka směřovala k tomu, jak je strana PRO připravena jednat s odbory či s jinými opozičními (parlamentními či neparlamentními) stranami?

„Chci poděkovat některým opozičním politikům, kteří vyzvali k prošetření policejního zákroku, a kterým není jedno, co se v současné době odehrává. A všem ostatním opět říkám, pojďme zahájit dialog, diskusi… přestaňme se nálepkovat a bez důkazů či argumentů očerňovat?“ řekl Rajchl. 

Ohledně odborů zmínil, proč nepozval předsedu ČMKOS Josefa Středulu a také ocenil spolupráci s odporovým předákem a předsedou Asociace samostatných odborů ČR pane Bohumírem Dufkem, který se jako host demonstrace Česko proti bídě účastnil. Rajchl nazval druhou největší odborovou centrálu v České republice těmi pravými odboráři a řekl, že věří v úspěšnou spolupráci. 

Rajchl závěrem zopakoval a zdůraznil, že strana PRO je připravena vést rozumný a otevřený dialog a naslouchat věcným argumentům protistran a je připravena o věcech veřejně diskutovat. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif