Pro stávku důvody nevidím, vzkázal odborářům Jurečka

politika

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů zřídili celostátní stávkový výbor a požadují také svolání mimořádného jednání tripartity kvůli vládním návrhům. Ministr Jurečka je prý ochoten jednat, ale bez nátlaku. 

Pro stávku důvody nevidím, vzkázal odborářům Jurečka
Marian Jurečka (KDU-ČSL)
1. června 2023 - 08:14

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí racionální důvody pro generální stávku. S odboráři je připraven diskutovat během prázdnin o případných drobných změnách pro druhé čtení konsolidačního balíčku v Poslanecké sněmovně. 

Novinářům to řekl v reakci na slova zástupců Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) o tom, že odbory jsou připraveny k celorepublikovému protestu. Od 26. do 30. června, kdy se očekává otevření debaty o balíčku ve Sněmovně, pak jednotlivé svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce.

"Platí, že pokud chtějí jednat, jsem připraven si s nimi za stůl zasednout," řekl Jurečka na adresu odborů. 


Svolání celé tripartity, tedy jednání zaměstnavatelů, odborů a zástupců vlády ve Strakově akademii, je ale na rozhodnutí premiéra, doplnil. Důvody pro generální stávku vicepremiér nevidí vzhledem k nízké nezaměstnanosti a růstu mezd.

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů v úterý zřídili celostátní stávkový výbor. Konfederace také požádá o svolání mimořádného jednání tripartity kvůli vládním návrhům. Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly by se zasedání členů vlády, odborářů a zaměstnavatelů mělo uskutečnit ještě do konce června. Předáci vyzvali kabinet znovu k jednání. 

Také jsme psali:

"Není uspokojující sednout si do jedné místnosti, to nepřinese žádnou kvalitu. Kvalita je směr jednání. Že se budou hledat společná, třeba i jiná řešení, která by pomohla, uklidnila situaci," dodal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 9%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif