Rajchl burcuje národ a chystá se proti vládě národní katastrofy

politika

Pokud se rozhodneme nic nedělat, čekají nás další dva a půl roku vlády národní katastrofy. Toto vzkázal známý advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl před sobotní demonstraci na Václavském náměstí.

Rajchl burcuje národ a chystá se proti vládě národní katastrofy
Jindřich Rajchl (PRO)
10. března 2023 - 22:04

Na sociální síti už advokát naznačil, o čem by se zítra mohlo na Václaváku mluvit. Podle něj žijeme ve světě lží, a první zní, že nahrazení koruny eurem je především záležitostí ekonomiky. 

„Zmiňují se nějaké pofiderní ekonomické výhody. Já se domnívám, že ani to není pravda. Jediná výhoda je pro společnosti, které nemusí hedgovat své kontrakty. I to je pochybné a dá se vše obejít jinými nástroji. Měna je dokladem svrchovanosti státu. Pokud nemáte vlastní měnu a vůbec kontrolu nad vydáváním a veškeré úrokové sazby atd., tak to kontroluje někdo jiný než vy, prostě nejste plně svrchovaný stát. Někdo s měnou může manipulovat, ovlivňovat, a tím ovlivňovat váš hospodářský cyklus,“ vysvětluje Rajchl.    

A na sobotu má i další zásadní téma. Že prý na Ukrajině se bojuje za Českou republiku. 

„Tuto tezi slyšíme neustále. Není to pravda. Vychází z předpokladu, že kdyby Rusko porazilo Ukrajinu, pokračovalo by dál na Západ. Je to smyšlená teorie, která vyvolává v lidech strach. Konflikt tam kvete od roku 2014. Tvrdit, že Rusko, pokud by dobylo celou Ukrajinu, o což dnes snad ani neusiluje, tak že by pokračovalo dál k nám, je nesmysl. Celé je to proxy válka. Válka přes zprostředkovatele. NATO si měří síly s Ruskem prostřednictvím Ukrajiny,“ řekl dále Jindřich Rajchl.


„Nejvíc trpí obyčejní Ukrajinci, země skončí totálním rozkladem, devastací a lidé ze země odejdou. Ve skutečnosti nikomu o Ukrajince nejde, jenom je to téma zneužíváno v rámci vnitropolitického boje, k získávání politických bodů a k ospravedlňování nějakých opatření, která nemají s válkou vůbec nic společného. Typicky je to např. zdražování energií. To nemá s ukrajinským konfliktem nic společného a vláda nemá, jak jinak to lidem vysvětlit. Proto říká, že je to z důvodů ukrajinské války. Ale tak to není,“ dodal předseda strany PRO Rajchl. 

Dále chce lidem vysvětlovat i tezi, že snížení platů politiků by bylo populistické gesto a z pohledu rozpočtu by se jednalo o naprosto marginální úspory.


„To je další nesmysl. Byla by to nepoměrně nižší úspora než snížení valorizace důchodcům. Ale pokud jste lídr jakéhokoli subjektu, musíte jít příkladem. Nemůžete chtít po lidech, aby se uskromnili dřív, než se uskromníte vy. Vláda sama musí jít příkladem a snížit peníze sama sobě. To je o projevu solidarity. Lídři by měli říci: ok, je špatná doba, jsme připravení se uskromnit a jsme ochotní se uskromnit jako první. To je nezbytné, nutné gesto, jinak nebudou lidé vládě věřit. Pokud vláda bude říkat, že" vy se musíte uskromnit, ale my si platy navýšíme", tak se lidé začnou proti těmto nesmyslům bouřit,“ řekl dále Rajchl. 

Také jsme psali:

A na závěr ještě přidal vzkaz a výzvu k sobotní demonstraci. 

„Apel je jednoduchý, lidé mohou, ale nemusí věřit demonstracím. Opravdu, demonstrace toho moc v minulosti v republice nezměnily. Ale tato má jasný plán a jasnou strategii. Je to lepší, než nedělat nic. Buď se budeme dál dívat, jak dva a půl roku neschopná vláda devastuje tuto zemi, ničí prosperitu, jak nás vtahuje blíže válce prostřednictvím vyzbrojování jedné ze stran konfliktu, omezuje práva a svobody a zavádí cenzuru – nebo se s tím pokusíme něco dělat. Pokud se rozhodneme s tím nic nedělat, čekají nás další dva a půl roku vlády národní katastrofy. Druhá možnost je přijít na Václavské náměstí a pokusit se s tím něco dělat. Já osobně to vnímám jako povinnost vůči našim předkům a dětem a pevně věřím, že takto to bude vnímat většina našich spoluobčanů,“ sdělil Jindřich Rajchl.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif