Rajchl strhal Fialův nedělní projev k národu

politika

Projev předsedy vlády Petra Fialy okomentoval předseda strany PRO Jindřich Rajchl.  Hned v úvodu pohovořil Rajchl o zneužití ústavní funkce Petrem Fialou. Jiný účel, než předvolební agitaci, podle něj projev neměl, protože nic nového a zásadního nesdělil.

Rajchl strhal Fialův nedělní projev k národu
Jindřich Rajchl, předseda strany PRO
20. září 2022 - 16:45

Ještě horší podle Rajchla je, že předseda ODS v projevu obelhával občany, aby se vyhnul skládání účtů za devět měsíců tragického působení této vlády.

„Jsem pevně přesvědčen, že pětikoaliční vláda vstoupí do historie jako ta nejhorší za celé období České republiky,“ uvedl Rajchl v neděli večer, bezprostředně po Fialovu vystoupení.

„Petr Fiala lže, když tvrdí, že zastropování cen, jež přijala vláda na počátku tohoto týdne, je řešením současné energetické krize,“ domnívá se předseda PRO. Tento krok podle něj povede k dalšímu navýšení cen, protože obchodníci mají od státu garanci, že jim rozdíl vždy doplatí.

To dle Rajchlova tvrzení povede k dalšímu nárůstu inflace, která už nyní požírá úspory všech občanů. Náklady, které pravděpodobně budou mnohem vyšší než 130 miliard odhadnutých ministrem Síkelou, pak budou muset platit v budoucnu opět občané.

Vláda podle Rajchla zcela hodila přes palubu průmysl a zemědělství, páteř naší ekonomiky. „Celé obory české ekonomiky včetně těch nejtradičnějších, jako je sklářství nebo keramika, budou naprosto zlikvidovány,“ varuje Rajchl.

Místo svetru od Pekarové Adamové podle něj potřebujeme nějaké odvážné systematické řešení. Takovým je zejména odklonění české elektrické energie z režimu cenotvorby na lipské burze. Fiala tvrdí, že je to nerealistické řešení, ale Rajchl upozorňuje, že už jej několik států EU dávno používá.

Rajchl odmítá tvrzení, se kterým vláda v posledních dnech stále operuje, že omezením exportu elektřiny bychom přišli o přístup k plynu a ropě. To, co vláda nazývá „jednotný evropský energetický trh“, je podle Rajchla naše vydírání ze strany EU. Ta žádnou ropu ani plyn netěží, pouze je k nám transferuje.



Pokud je hodlá využívat jako nástroj vydírání, měli bychom se od těchto dodávek okamžitě odklonit a snažit se je zajistit jinde.

„Realitou je, jak nám přiznal pan poslanec ODS Skopeček, že z lipské burzy nemůžeme odejít pouze proto, že bychom tím poškodili Německo,“ udeřil předseda PRO. Zájmy Německa před zájmy ČR upřednostňovat odmítá.

Tvrzení o „podpoře Putina“ je podle něj zcela absurdní, když úplně stejné smlouvy mají s Ruskem uzavřené nejen mnohé členské státy EU, ale i samotná Ukrajina. A vrcholem je, že členské státy EU začínají kupovat plyn od Číny, která pouze přeprodává plyn ruský. „Odmítám platit čínským obchodníkům dvojnásobek až trojnásobek ceny plynu jen za jeho ideologické očištění,“ shrnul Rajchl.

Řešení je podle Rajchla jediné: Demise vlády a sestavení úřednického kabinetu, který zemi dovede k předčasným volbám.

Aktuálně je nejdůležitější, aby společnost vyslala vládě v tomto směru silný signál. A tím signálem je „ani hlas pětikoalici“. To bude ta nejúčinější odpověď na stovky prázdných signálů, vyslaných profesorem Fialou.

„Naše země už nesmí být kolonií západní Evropy, která si jen díky nám stále žije nad své poměry. Je načase, abychom si uvědomili vlastní sílu a sebevědomě vykročili vpřed,“ zakončil Rajchl svůj komentář k Fialovu projevu.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif