Řehka: Věčný mír je utopií. Připravím vojáky na velkou válku

politika

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na velitelském shromáždění prohlásil, že si česká armáda musí zachovat zkušenosti z protiteroristických operací a chystat se na války velkého rozsahu. 

Řehka: Věčný mír je utopií. Připravím vojáky na velkou válku
Karel Řehka
23. listopadu 2022 - 10:30

„Konflikty a jiné strategické šoky se opakují s železnou pravidelností, věčný mír je utopií," prohlásil úvodem Řehka.

Náčelník generálního štábu také poznamenal, že i přes obrovský nárůst rozpočtu nebude mít armáda dostatek zdrojů pro ideální řešení všech problémů. Vojáky proto vyzval k "brutální efektivitě". Dále řekl, že pokud by došlo ke střetu mezi Ruskem a NATO, česká armáda by byla jeho aktivním účastníkem od první minuty.

Válce na Ukrajině podle Řehky nasvědčovala řada indicií, a to ještě před rokem 2014, kdy Rusko obsadilo Krym.

„Naše západní společnosti to ale nechtěly vidět a těm, co to viděli, nechtěly naslouchat," poznamenal dále Karel Řehka.

„Nemusíme se přesvědčovat, že eskalační potenciál války na Ukrajině stále roste. Vyloučit nelze ani ty nejvážnější scénáře," řekl Řehka s tím, že pokud by došlo ke střetu mezi Ruskem a NATO, Česka by se to dotklo okamžitě a jeho armáda by byla aktivním účastníkem od první minuty. 


„Území České republiky, naše infrastruktura a naši spoluobčané budou cílem nepřátelského působení ve všech doménách," uvedl. "Je také dobré mít na paměti, že řada zbraňových systémů, které dnes ničí Ukrajinu, doletí i na naše území. Situace je vážná a my musíme reagovat," doplnil Řehka.

Řehka, pro kterého bylo úterní vystoupení na velitelském shromáždění prvním ve funkci náčelníka generálního štábu, označil za hlavní a jediný cíl armády její bojeschopnost. K ní chce směřovat v pěti prioritních oblastech, které již představil dříve. První je vojenská revize obrany. Prozkoumat chce reálnost obranných plánů a to, nakolik odpovídají současné situaci.

Také jsme psali:

Dalším bodem je zpracování vize válčení budoucnosti pro českou armádu. Poznamenal, že když se nakupují zbraně, které budou v armádě sloužit další čtyři desítky let, je nezbytně nutné mít dobrou představu o podobě budoucího válčení.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?