Roček: Liz Trussová je výborná volba, zrychlí rozklad Británie

politika

Jenom naprostí blbci vítají Liz Trussovou jako novou hlavní strojvedoucí Velké Británie po bláznivém Borisovi z rodiny Johnsonů, který musel odstoupit. Dokonce i v New York Times se objevila vůně skepse.

Roček: Liz Trussová je výborná volba, zrychlí rozklad Británie
František Roček, publicista
7. září 2022 - 09:02

Liz Trussová je britskou premiérkou – čtvrtou za posledních sedm let. Má vést stát, který se rozpadá ve švech.

Poznámka publicisty Františka Ročka dokresluje článek z pondělí 5. září „Další britská politická katastrofa: Liz Trussová“.

Pondělní vítězství Trussové přišlo po ekonomických křečích, které nastaly již loni na podzim kvůli růstu cen energie. Letos přibyly přihlouple masivní protiruské sankce a inflace vyletěla na dvouciferná čísla a roste; celostátní stávky ochromily železniční sítě, poštovní služby a sběr odpadků; navíc vlna veder přinesla první parádní sucho po 20 letech.

Vláda nedokázala zabránit britským energetickým společnostem, aby zvýšily ceny elektřiny a zemního plynu na úroveň, která je pro mnoho obyvatel nedostupná. Průměrný účet domácnosti za energii se od nynějška do října téměř zdvojnásobí na 3 549 liber ročně (asi 4 200 dolarů). Podobně debilní je i vláda českého postprofesora Fialy, protože také nedokázala zkrotit energetický byznys.


Předchůdce Trussové Boris Johnson odmítl udělat rozumné kroky pro reakci na energetickou krizi a trval na tom, že je to práce nové vlády. Paní Trussová zase vyloučila platby v hotovosti rodinám, které se potýkají s problémy.

Chyceni v pocitu opuštění svou vládou, Britové jsou naštvaní. Trussová není dobře vybavena k tomu, aby situaci napravila. Je z té samé sorty jako podobně hloupá ženská Černochová z českého ministerstva války.



V New York Times v rubrice esej pro hosty napsal Kojo Koram „Příští britský premiér je stále v područí impéria“. Kojo Koram přednáší na Birkbeck School of Law na Londýnské univerzitě a napsal, že v pondělí členové konzervativců zvolili Liz Trussovou svou novou vůdkyní a příští premiérkou:

„…V kampani postavené na víře v zázračnou moc daňových škrtů se paní Trussová prezentovala jako ekonomická spasitelka země, která se řítí do zimní krize. Tváří v tvář nebesky vysoké inflaci a všeobecné hospodářské mizérii je to fantastická představa.

Ale pohádky nepřicházejí z ničeho nic. Pro její horlivou oddanost privatizaci, deregulaci a snižování daní mnozí považují paní Trussovou za rádoby druhý příchod Margaret Thatcherové… na světové scéně se chová nápadně rázně - ať už hrozí, že odstoupí od dohody Británie s Evropskou unií ohledně protokolu o Severním Irsku, nebo slibuje, že bude do očí nadávat Vladimiru Putinovi. Ale právě na poli ekonomiky je její pohlcení zombie imperiálním myšlením nejnápadnější.

V roce 2012 se paní Trussová objevila na politické scéně jako spoluautorka knihy s příznačným názvem "Britannia Unchained", která tvrdí, že zhoršené postavení Británie ve světě je důsledkem přebujelého sociálního státu, který vychovává generace vyměklých pracujících, jimž se posmívá jako "nejhorším povalečům na světě". I když se ráda halí do Union Jack, její postoj po deseti letech se zdá být stejný. Britští dělníci, jak řekla v nedávno uniklé nahrávce, postrádají "dovednosti a uplatnění" svých zahraničních kolegů a musí pracovat tvrději.

Stát by naopak měl dělat méně. Jakákoli snaha pomoci Britům, kteří se potýkají s ničivě vysokými účty za energie, by se podle paní Trussové rovnala "almužnám", což je hluboce nežádoucí, i když se k nim pod tlakem možná bude muset uchýlit. Jediným všelékem na hospodářské potíže země je snížení daní - z něhož by pravděpodobně profitovali převážně bohatí a velké podniky -, volné přístavy a zvláštní investiční zóny, kde by mezinárodní kapitál mohl mít volnou ruku. Stát má být omezen, mzdy omezeny, byrokracie snížena, trh uvolněn…“


Smutek nad Trussovou je smutkem koncepčním. Např. snižování daní zvyšuje nerovnost a má zanedbatelný vliv na nezaměstnanost. Přesto je reálné řešení potíží země na dosah ruky: cenový strop na účty za energie, vyšší zdanění zisků a státní investice, které by obnovily rovnováhu ekonomiky. Místo rozumných opatření vládne pod vedením Trussové rozbitá mentalita impéria, napsal Kojo Koram.

Ale je to také dobrá zpráva, protože pod vedením té ženské se zrychlí rozklad Velké Británie. Skotové uvažují o referendu o osamostatnění. Trussová k tomu jistě svou konzervativně neohrabanou politiků dopomůže. Politická Velká Británie ztratí postupně zbytek své imperiální britské nadutosti. Přiblíží se i doba, kdy rozpadlá Velké Británie ztratí Falklandy čili argentinské Malvíny.

Její primitivní protiruská politika a podlézání administrativě USA je jenom vrcholem ledovce hlouposti.



Blbá ale protičínská

Trussová se vytahovala, že udělá z Číny oficiálně stejného nepřítele jako ze zločineckého klubka hadů zvaného Ruská federace. Primitivní protiruský a protičínský řev je ale jedna věc a realita druhá. Existuje rozdíl mezi těmi, kdo upřednostňují jakési politické proamerické hodnoty a bezpečnost, a těmi, kdo si myslí, že V. Británie po brexitu musí udržovat přijatelné vztahy s druhou největší ekonomikou světa.

Tyto rozpory nejsou stranické, ale mezi smečkou konzervativců. Labouristé a liberální demokraté předstírají upřednostňování nějakých hodnot (změna hodnot dle potřeby) a bezpečnosti (tím se prsí každý) před ekonomikou. Ale v případě, že by se dostali ne-konzervativní šmoulové k moci, budou také muset představit ekonomický příběh po Brexitu. Bez rozsáhlejších kšeftů s Čínou by byl tento příběh invalidní.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?