Roček: O souvislostech hnusně fialového prvního výročí

politika

V den svaté Walburgy 25. února fialová ultrapravicová vláda loni nechala bezdůvodně vypnout nejdříve osm webů a potom i další. Cenzurního úkolu se chopili provozovatelé digitálních sítí.

Roček: O souvislostech hnusně fialového prvního výročí
František Roček, publicista
25. února 2023 - 06:20

Do cenzurní žumpy tehdy nechali ponořit i První zprávy. Snaha umlčet nezávislá média, útoky na novináře a vliv politiky - to je realita i v tzv. liberálních evropských státech, včetně Čechůnie, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz ke chmurnému prvnímu výročí publicista František Roček.

Jako za komoušů

Primitivové, kteří jsou vzteklí z toho, že někdo kašle na jejich svatou euro - bruselskou politickou linii, to před rokem udělali fikaně. Jako za komoušů.

Tehdy sice existovala oficiální cenzura, ale většina médií i prostých občanů dodržovali dobrovolnou cenzuru aneb „drž hubu“, aby se vyhnuli potížím. Totéž se děje i dnes. Pokud někdo se chce vyhnout ztrátě vládních dotací a házení klacků pod nohy, stačí, když neoficiálně jenom „někomu poradí“ co by mohl dobrovolně udělat, aby neměl se státem potíže a umlčel vládní kritiky.

Za komoušů také stačilo, když někdo zvednul telefon a zazpíval: „Soudruhu, jistě nechcete, aby se okresní/krajský výbor KSČ zabýval problémy vyplývající z vašeho přístupu k …“

Nezávislá média jsou nedílnou součástí demokraticky fungující společnosti. Jejich úkolem je poskytovat veřejnosti důvěryhodné informace, na základě kterých se pak může občan rozhodovat –  to píšou i probruselská média. A platí to i o Prvních zprávách. Byly vypnuty jenom proto, že poukazují na informace, které se nehodí současné fialové vládě.

Přitom První zprávy uveřejňují zprávy, glosy a komentáře politiků, diplomatů, vědců, mediálních odborníků, spisovatelů a překlady informací z oficiálních (veřejně dostupných) zahraničních médií. První zprávy píší o stejných tématech jako tzv. opoziční media v Polsku, Německu či Austrálii a USA, což se nelíbí oficiálnímu liberálnímu informačnímu fašismu.

Já osobně uvádím odkazy na zdroje informací, které jsou akurátně důstojné a veřejné, jako prevenci proti hyenám kolem ultrapravicově fialově nebezpečného Rakušana.

Osobně mě většina zablokovaných webů nezajímala, protože jsou zbytečně užvaněná. Ale proč by nemohly uveřejňovat něco jiného než tzv. oficiální media.



Největšími dezinformátory jsou státní politické mafie

V článku „Netolerantní liberalismus“ 11.4.2022  politolog Oskar Krejčí se v glose (https://casopisargument.cz) zamýšlí nad tím, jak snadno může v liberální demokracii zdomácnět cenzura. Mj. napsal: „… Kdo ale dnes potřebuje kritiku a vyhledávání nových témat? Vždyť vše je tak jasné, stačí sledovat veřejnoprávní televizi a číst novinové titulky. Takto se utvářejí moderní liberální politici, kteří brilantně zvládají nástrahy každodennosti. Ostatně, jak psal Edward Wilson, vynikající americký přírodovědec, „zdá se, že lidé raději věří, než vědí“. Podle něho má lidská mysl sklon „zbavovat se problémů pomocí binární klasifikace“. Má pravdu, vše je přece tak prosté, když se svět rozdělí na MY a ONI. Kdysi se takto pronásledovali nevěřící, rouhači a čarodějnice, dnes jsou ONI nechutní trollové a otravní kverulanti…“

Největšími dezinformátory je vždy státní moc, aby ovládla své poddané. Proto se nelze divit, že profesor a bývalý europoslanec Jan Keller v článku Matka dezinformací (20.2.2023,  https://casopisargument.cz/?p=48625) upozorňuje, že programové prohlášení současné vlády je ve srovnání s realitou plné dezinformací.
Citujme: „… Prohlášení vlády je možno považovat za hrubě dezinformační materiál nejen z hlediska toho, co se v něm v rozporu se skutečností tvrdí, ale též z hlediska toho, co se občanům zamlčuje. Například v oblasti energetiky nenajdeme ani slovo o nalévání peněz velkým výrobcům a distributorům energií skrze zastropování cen pro firmy a domácnosti. Namísto toho se píše o tom, že vláda bude podporovat především malé a střední podniky a nebude přelévat veřejné prostředky velkým firmám…“

V Čechůnii silně dezinformační  jsou především média jako Fórum24, HlídacíPes, Přítomnost, DeníkN, Neovlivní, EvropskéHodnoty, Babylonrevue, Aktuálně, DVTV, Respekt, ČRplus, ČT, Reporter.

Jedna paní napsala…

Na závěr uvádím, co napsala letos v lednu dlouhovlasá Christine Rosenová. Je prý vedoucí pracovnicí American Enterprise Institute a přispěvatelkou do časopisu Commentary:
„… Dezinformace (záměrně zavádějící informace, jako je propaganda) nejsou ničím novým; jak argumentoval vědec Thomas Rid v „Aktivním opatření“, dlouho před internetem, špionážní agentury po celém světě používaly takové taktiky k podkopání nepřátelských národů. Stejně tak s dezinformacemi (nepravdivými informacemi, které by mohly být zamýšleny jako klamavé); Reklamní průmysl by bez nich pravděpodobně neexistoval.

Obavy z dezinformací dramaticky vzrostly poté, co byl Donald Trump v roce 2016 zvolen prezidentem. S mainstreamovými médii a demokratickými představiteli, kteří se dožadovali vyšetřování údajně rozsáhlého ruského vměšování do voleb (a naznačovali, že Trump by bez takových dezinformačních kampaní nevyhrál), byl veřejnosti servírován neustálý proud příběhů nastiňujících tuto novou hrozbu pro demokracii.

Série studií o dopadu ruského vměšování přinesla jen velmi málo důkazů, že takové kampaně způsobily rozsáhlé škody na demokracii.

Nejnověji studie v Nature Communications nenalezla "žádné důkazy o smysluplném vztahu mezi vystavením obyvatelů ruské zahraniční vlivové kampani a změnami v postojích, polarizaci" mezi uživateli Twitteru. Dřívější studie, včetně zprávy z roku 2019 v časopise Science, zjistily podobné výsledky, včetně skutečnosti, že pouze 1 procento uživatelů Twitteru bylo vystaveno téměř všem (80 procentům) ruských dezinformacím na webu a že téměř všichni tito voliči byli identifikováni jako extrémně straničtí konzervativní voliči (a tak by se pravděpodobně stejně rozhodli hlasovat pro Trumpa).

Ruské kampaně na větších platformách, jako je Facebook, samozřejmě také existovaly, ale byly zastíněny mnohem většími částkami peněz vynaloženými na politické reklamy jak kampaněmi Trumpa, tak Hillary Clintonové.

Rosenová varuje: „…I když vyšetřování Russiagate vyšumělo a studie ukázaly, že ruský dezinformační strašák nebyl katastrofální, jak se původně tvrdilo, bubnování o nebezpečí dezinformací pokračovalo. Dnes, kdy mainstreamová média najímají "dezinformační reportéry", politici a straničtí aktivisté shledávají politicky užitečným pokračovat ve svých tvrzeních o hrozbách… pro demokracii. Poptávka po dezinformační nadsázce často převyšuje nabídku skutečných dezinformací…“



Poučení z krizového vývoje

Proto za největší místní dezinformační sviňáky považuji současnou ultrapravicově fialovou vládu napojenou na dezinformační militanty v EU v čele s jakousi Jourovou, která se údajně narodila v Československu.

A bude hůře. Proto si raději zajímavé informace stahujte hned do počítače. Ultrapravicoví liberální fašisté mohou „nepohodlné“ weby znovu odstřihnout již pozítří. A dostanou za to od EU pusu na čelo.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif