Roček: Zbytečné mudrování o Pelosiové a Tchaj-Wanu

politika

V první srpnový den půl hodiny před půlnocí jsem juknul na hongkongský respektovaný South China Morning Post, kde psali, že Pelosiová navštíví Tchaj-wan, protože USA prohlašují, že se nenechají zastrašit.

Roček: Zbytečné mudrování o Pelosiové a Tchaj-Wanu
František Roček, publicista
2. srpna 2022 - 07:30

„Není důvod, aby Peking proměnil potenciální návštěvu v souladu s dlouhodobou americkou politikou v nějakou krizi," řekl nějaký mluvka Bílého domu pro národní bezpečnost. Je to psina nebo nuda? - ptá se publicista František Roček.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Pelosiová rozhlásila, že navštíví Tchaj-wan, což na pár dnů vyvolalo napětí mezi Čínou a USA. Nebo to je jinak?

Stín pasti


Objevilo se legrační čínské varování, že pokud americké vojenské letouny doprovodí Pelosiovou na návštěvě Tchaj-wanu, je to agrese a čínská armáda může proti americkým stíhačkám zakročit. Ježibaba Pelosiová naopak uvedla, že je z cesty "nadšená", ale svůj konkrétní itinerář oznámí až "na cestě".

Prý se této komedii provokací říká hra na kuře.

 Zdá se, že nikdo v USA kloudně neví, co Pelosiové přát a jak její cestu po Asii, resp. zamýšlenou zastávku na Tchaj-Wanu, komentovat. Biden řekl novinářům o Pelosiové „Podle mého názoru si armáda nyní myslí, že to není dobrý nápad.“ Ale pro zachování tváře americké administrativy to vypadá, že zvítězila teze: Ať si tam ta ježibaba zaletí. Jsme frajeři, ne?

Body pro mandaríny


Nejvyšší čínské vedení jistě ví totéž co já. Tedy, že péče USA o demokratické blaho Tchaj-Wanu je srandovní kravina, která nakonec je Čínské lidové republice k užitku.

Podívejte se na atlas světa. Tchaj-Wan tam nenajdete. Musíte listovat atlasem až najdete mapu v měřítku, kde je Tchaj-Wan alespoň jako malá skvrnka. Čínští potentáti význam toho chápou, Severoamerikáni ne.

Pelosiová čínskému vedení pomáhá v utužování nacionalistických sympatií k vedení čínského stranostátu.

Řada človíčků na čínském vnitřním internetu dumá, že pokud Pelosiová na Tchaj-Wanu přistane, "prohrajeme".

Jenže, je to trochu jinak.

Válka Američanů vůči Rusům na Ukrajině poškodila pověst USA ve světě, protože jenom 16 % obyvatelstva planety patří mezi státy, které reagovaly na protiruské sankce vyhlášené kdesi ve Washingtonu. USA ztrácí důvěryhodnost. Kořeny mezinárodní krize spočívají ve skutečnosti, že emocionální úsudky a činy vůdců USA přesahují rozumné úvahy.

Pro USA je velkým problémem, že USA opakovaně poslaly na Tchaj-wan své papaláše, což posílilo americké vnímání, že návštěva vysokých představitelů na Tchaj-wanu nevyvolá silnou reakci Číny. To vedlo k jejich očekávání úspěchu a tendenci ignorovat čínské obavy.



Rozpaky

Objevila se kritika současného tzv. demokratického vedení USA, že dokonce i Trump byl opatrnější než Bidenovi magoři. Trumpovo chování mělo v kritických okamžicích "brzdy". Takové názory bloudí Spojenými státy i Čínou.

Demokratické autority, kvůli paralýze svého vedení, se vymkly kontrole, jak je vidět z postoje USA vůči Rusku, a mnozí realisté se bojí, že podobné chyby mohou napáchat demokratičtí političtí byrokraté i vůči Číně.

Dá se říci, že z tohoto hlediska jsou současné demokratické autority horší než Trumpova administrativa.

Takové poznámky a komentáře se objevují v čínském tisku s upozorněním, že na analýzu čínsko-amerických vztahů nestačí racionální argumenty.

Na amerických provokacích, že ochrání Tchaj-Wan před Čínou, není nic racionálního. Jde jenom o provokace udržující napětí. Ale to je k ničemu. Čínská vytrvalost není otázkou racionality, ale jak upozorňují různí komentátoři a internetové čínští fanoušci, třeba Afghánci vzdorovali dvěma supervelmocím jednu po druhé, rozhodně ne proto, že Taliban vyprodukoval vůdce s mentalitou vítězů ve vleklé válce a Wen Tchien-siang odolával Mongolům bez ohledu na to, zda existovaly nějaké šance na vítězství.

Pokud Pelosiová přihopsá na Tchaj-Wan mohou Číňané např. zahájit letecké manévry tam kde zatím nelétali – v těsné blízkosti Tchaj-Wanu. A nikdo se tomu nebude divit, protože to bude reakce na ježibabu Pelosiovou, čili bude to jenom čínská reakce, ne čínský záměr a provokace. Bude to reakce na provokaci. Viníkem situace budou USA. A Číňanům se naplní jejich záměr… I takové jsou dumky na čínském internetu i v asijských novinách.


Webové dumání

Na jednom čínském webu jsem četl velmi zajímavé upozornění: Pokud bude Čína tentokrát slabá, zvýší to chuť  Západu na podporu Tchaj-wanu a budou brát všechny čínské hrozby jako prd… Proto je tentokrát nejlepším řešením nejen vyřešit otázku Tchaj-wanu, ale také bojovat přímo se Spojenými státy! Přinuťte Japonsko, Jižní Koreu a evropské země, aby si vybraly, zda být pro Američany poslušným psem.

Jiný diskutující zdůrazňoval: „Rusko-ukrajinská válka, ve které se Spojené státy a Západ neodvážily vstoupit do pole a přímo se zapojit do boje s Ruskem, řekla vše. Pokud zavíráme oči před tímto základním faktem a jen slepě se držíme jakéhokoli strategického odhodlání, je to, že nemáme ani nejmenší odvahu a vůli … při výrobní síle  supervelmoci, nadšení 1,4 miliardy lidí, historickému poslání Komunistické strany Číny a posvátné povinnosti Čínské lidové osvobozenecké armády.“

Komplikovaně bylo řečeno: USA a Evropa (NATO) jsou slaboši, nechají za sebe bojovat hloupé domorodce z Ukrajiny, protože sami jsou na válčení naprosto tupí a líní.

Jinde jsem se dočetl: Čína nemá žádný způsob, jak ustoupit, a z hlediska rozhodování musí začít od příprav na válku k dalším akcím, aby zastavila válku válkou. Americká armáda učinila opačné rozhodnutí, není ochotná poskytnout šanci pro bojovou situaci… Američané otravují v místě jen s jednou letadlovou lodí a prohlásili, že F-35 nebudou vzlétat, což bylo také signálem, že nechtějí nijak zasáhnout.

Ježibabu Rusové milují


Čínští analytici včera (1.8. 2022) uváděli, že pokud Pelosiová pojede na Tchaj-wan, Čína to bude považovat za provokativní akci povolenou Bidenovou administrativou spíše než za osobní rozhodnutí Pelosiové, a byl by to vážný incident, který znamená, že USA porušily svůj slib nevměšování.

K tomu lze dodat: Zároveň by to byla i mediálně přijatelná záminka k větší podpoře Ruské federace ve válce s USA na Ukrajině. Zní to srandovně, ale na návštěvě Pelosiové mohou vydělat nejen čínští vládní mandaríni, ale i ruští bojaři. A potom, že život člověčenstva není děsná sranda.

Hlupáci jako český Vystrčil nebo severoamerikánská Pelosiová si myslí, že jim ze zadku začnou růst andělská křídla, když se politicky proletí na Tchaj-Wan podpořit jejich plantáže demokracie. V důsledku tím ale podporují Čínu, protože každý rozumný člověk si spočítá, že o tak malý ostrov se vůbec nejedná. Jenom o politiku. A tudíž Vystrčil či Pelosiová jsou za prvé hloupí, za druhé proto jsou jenom političtí prostituti okamžiku.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif