Rychlokvašky s tituly. Nerudová čelí závažnému podezření

politika

Rychlotituly z éry bývalé rektorky a současné kandidátky na prezidentský post Danuše Nerudové řeší úřad. Závěr bude ale až po prezidentských volbách. Náhoda nebo úmysl?

Rychlokvašky s tituly. Nerudová čelí závažnému podezření
Danuše Nerudová
24. listopadu 2022 - 11:03

Národní akreditační úřad pro vysoké školství už měsíce prověřuje podezření, že se na Mendelově univerzitě v Brně za éry bývalé rektorky a nynější kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové závažně porušovala pravidla. V několika případech měli studenti univerzity nezvykle rychle získat doktorský titul Ph.D. Nerudová obvinění odmítá. Nyní ale vyšlo najevo, že závěr kontrol se veřejnost do prvního kola prezidentských voleb nedozví.

Ve středu na to upozornily Seznam Zprávy. Uvedly, že poslední letošní zasedání Rady Národního akreditačního úřadu, kde by se případy měly řešit, bude ve čtvrtek. Předseda rady a bývalý ministr školství Robert Plaga potvrdil, že body, které se týkají Mendelovy univerzity, projednány nebudou.

„Na program se dostanou až 19. ledna příštího roku, zveřejnění příslušného úředního zápisu s verdiktem lze dle zvyklostí čekat až na počátku února, tedy po volbách,“ uvedl server. První kolo prezidentských voleb se bude konat v pátek 13. a v sobotu 14. ledna 2023. 

Akreditační úřad prověřuje ve dvou oddělených správních řízeních podezření, že se na univerzitě závažně porušovala pravidla. Například, že někteří studenti univerzity přišli nezvykle rychle k doktorskému titulu Ph.D.

Už dříve zveřejněná podezření na Mendelově univerzitě se týkají její Provozně ekonomické fakulty. Prověřuje se například to, že značný počet studentů doktorského studia skončil za dobu výrazně kratší, než jsou standardní tři roky. V dříve kontrolovaném období získalo podle dosavadních zjištění „rychlotitul“ za 22 až 30 měsíců hned 14 studentů.


Univerzita pochybila už dříve
Univerzitu Nerudová jako rektorka řídila od února 2018 do konce ledna letošního roku. Dle předchozích závěrů kontrolorů neměla ani dodatečně nastavená opatření proti podvodům a plagiátorství.

Akreditační úřad proto už v květnu rozhodl, že brněnské univerzitě u doktorských oborů ekonomického zaměření odebere takzvaný institucionální akreditaci. To by mělo znamenat, že škola si nové studijní programy s tímto zaměřením už nebude moci schvalovat sama, ale musela by o to vždy žádat úřad.

Další, tedy druhá, úřední kontrola s nejasným dopadem na chod univerzity se týkala několika desítek studijních programů napříč celou univerzitou. K čemu přesně dospěla, není na rozdíl od zmíněných „rychlotitulů“ jasné. Kontrolní zpráva není bez projednání radou veřejně přístupná. Jediné, co je známe je, že univerzita si na maximum protáhla čas na podání připomínek.

Univerzita jako "Továrna na tituly"
V návaznosti na proběhlé kontroly se nyní řeší, kdo ponese za pochybení odpovědnost. Nerudová si totiž případný podíl viny nepřipouští a pouze ukazuje na nové vedení fakulty, kterou již několik let vede Pavel Žufan.

Žufan v minulosti řešil i agendu ohledně zahraničních studentů. Právě jeho fakulta jich v předchozích letech několik přijala do doktorského studijního programu. Jednalo se o studenty zejména z Německa či Rakouska. Univerzita současně spolupracovala s rakouskou agenturou Institut für Management. Ta zájemcům nabízela poměrně snadnou cestu k doktorátu z ekonomie. Na svém webu tehdy získání titulu vyčíslila na 25 tisíc eur.

Také jsme psali:

Kontrolou studia se zabývá i samotná univerzita, rozhodla se totiž pro vnitřní audit. Jeho výsledky však známé nejsou. Podle Seznam Zpráv se však mluví o tom, že na Provozně ekonomické fakultě škola během léta došla k závěru, že 12 z celkem asi pěti desítek kontrolovaných absolventů podmínky pro udělení titulu Ph.D. nesplnili.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?