Sachs: Za výbuchy Nord Streamu stojí Bidenova administrativa

politika

Vlivný americký ekonom a profesor z Kolumbijské univerzity Jeffrey Sachs je toho názoru, že za výbuchy plynovodu Nord Stream stojí Bidenova administrativa. 

Sachs: Za výbuchy Nord Streamu stojí Bidenova administrativa
Jeffrey Sachs
19. října 2022 - 10:30

Evropské země, potýkající se s bezprecedentní energetickou krizí, volí různé způsoby, jak situaci řešit. Zatímco některé státy diskutují o omezování spotřeby plynu, Německo odmítlo Putinovu nabídku otevřít Nord Stream 2.

Severní trasu pro dodávky ruského plynu do Evropy představuje plynovod Nord Stream 1 (popř. Nord Stream 2), který byl vyřazen z provozu sérií výbuchů na konci září tohoto roku. Podle informací švédských vyšetřovatelů zpravodajských služeb byla pravděpodobnou příčinou záměrná sabotáž. Názory se však rozcházejí v tom, kdo by mohl být pachatelem. Zatímco například španělská ministryně energetiky Teresa Ribera z útoku obvinila Rusko, bývalý polský ministr obrany a zahraničí Radek Sikorski za provedení sabotáže na svém twitterovém profilu veřejně poděkoval Spojeným státům americkým.

Že za výbuchy stojí Bidenova administrativa, si myslí i americký ekonom a profesor z Kolumbijské univerzity Jeffrey Sachs. Ten jako hlavní argumenty pro svou teorii uvádí mimo jiné radarový důkaz, že nad oblastí, kde k výbuchům došlo, v tu dobu kroužily americké vojenské vrtulníky, a také zmiňuje dlouhodobé snahy USA zabránit dostavbě a zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, který byl útokem rovněž zasažen. 


Sachs dále mimo jiné poukazuje na vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který letos v lednu prohlásil, že pokud začne válka mezi Ruskem a Ukrajinou, tak Spojené státy nedovolí zprovoznění Nord Streamu 2. Na dotaz reportérky, jak toho plánuje docílit, vzhledem ke skutečnosti, že plynovod jakožto německý a ruský projekt nespadá pod americkou jurisdikci, šéf Bílého domu odpověděl slovy: „Tak či onak to dokážeme.“

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden navrhl obnovit dodávky plynu skrz části plynovodu Nord Stream 2, které nebyly výbuchy poškozeny. Německá diplomacie však tuto nabídku odmítla. Koncem září tisíce Němců demonstrovaly za otevření Nord Streamu 2. 

Také jsme psali:

V Česku volají po vyjednávání přímého nákupu plynu z Ruska po vzoru Maďarska a Rakouska například představitelé opozičního hnutí Česká republika na 1. místě, kteří v září svolali dvě demonstrace na Václavském náměstí v Praze, jichž se zúčastnily desítky tisíc lidí. Fialův kabinet však toto řešení odmítá se zdůvodněním, že Česká republika si již dostatek plynu zajistila a občané tak mohou být bez obav. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif