SANEP: Premiérem by měl být Babiš, Fiala u lidí výrazně ztratil

politika

<< SANEP >> Premiérem by měl být Babiš (ANO), Fiala (ODS) u lidí výrazně ztratil. Českou politickou scénu by mohl rozhýbat Rajchl (PRO).

SANEP: Premiérem by měl být Babiš, Fiala u lidí výrazně ztratil
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
1. srpna 2022 - 06:20

Aktuální průzkum společnosti SANEP se zabýval otázkou, koho z předsedů politických stran a hnutí by lidé vybrali pro výkon funkce premiéra České republiky. Do žebříčků hodnocení byli zařazeni předsedové politických stran a hnutí zastoupených v Parlamentu České republiky a dále ti lídři stran a hnutí, jejichž politické subjekty dosáhly nebo překročily v aktuálním šetření společnosti SANEP tříprocentní hranici volebního potenciálu.

Jak vyplývá z aktuálního šetření společnosti SANEP, nejvíce lidí by v současné době chtělo za premiéra předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, kterému dalo hlas 25,9 procent obyvatel ČR. Na druhém místě by skončil současný premiér a předseda ODS Petr Fiala, kterému by dala hlas jen necelá šestina obyvatel (14,6%).

Tato drtivá porážka je pro premiéra Fialu velmi hořkým vysvědčením. Po osmi měsících v premiérském křesle se mu nepodařilo získat si důvěru lidí. Špatnou vizitkou současné vládní garnitury je i fakt, že Fiala je jedinou výraznou osobností z celé vládní pětikoalice, a kromě předsedy ODS jsou ostatní předsedové vládních stran pro lidi defacto neakceptovatelní. Příkladem je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová, kterou by v premiérském křesle rádo vidělo necelé jedno procento obyvatel (0,9 %). Lépe na tom však nejsou ani ostatní předsedové vládních stran. Víta Rakušana (STAN) by za premiéra chtělo jen 4,2 procenta lidí, Mariana Jurečku z KDU-ČSL 3,3 procenta a pirátského Ivana Bartoše pouze 2,9 procenta našich obyvatel.

Jedním z důvodů, proč Fialovi klesá důvěra a podpora lidí je skutečnost, že se mu nedaří uklidnit stále rostoucí obavy obyvatel České republiky spojené s prohlubující se inflací, zdražováním či nebývalým nárůstem cen energií. Navíc ani komunikace českého ministerského předsedy a jeho vládních partnerů vůči veřejnosti není příliš vydařená. Frustrace lidí nabírá na obrátkách a lidé volají po razantním vůdci, který řeší problémy svých občanů na prvním místě.

To, že lidé čím dál více naslouchají opozičním lídrům více než těm vládním, ostatně dokládá i třetí místo v pomyslném výběru premiéra České republiky, které by obsadil Tomio Okamura z SPD. Okamuru by rádo vidělo v ministerském křesle 9,2 procenta lidí.



Zajímavou skutečností, která vyplynula z aktuálního průzkumu společnosti SANEP, je evidentní poptávka po změně stylu politického řízení země a nových osobnostech. Příkladem je Jindřich Rajchl z hnutí PRO, který uzavírá nejsilnější pomyslnou „čtyřku“ osobností na výkon funkce premiéra naší země a kterého by za premiéra země chtělo 7,9 procenta lidí.

Hnutí PRO, která vzniklo oficiálně teprve nedávno a které vysílá své zástupce do letošních nadcházejících senátních voleb, má však delší historii. V hnutí PRO je řada výrazných osobností a uznávaných odborníků, kteří se ve veřejné sféře angažovali dva uplynulé roky v době koronavirové krize. Nedá se tedy říci, že se jedná o zcela nový subjekt, neboť mnohé zástupce hnutí PRO zná veřejnost velmi dobře a spojuje si je s neústupným a vytrvalým bojem proti kovidovým restrikcím a opatřením, která byla v mnohých případech soudy uznána jako protizákonná či protiústavní.

Na základě výsledků průzkumu lze tedy očekávat, že pokud současná vládní pětikoalice vedená premiérem Petrem Fialou nepřehodnotí svůj přístup k řešení palčivých problémů rezonujících v naší společnosti, může čekat vládu během několika nadcházejících měsíců ještě drtivější propad důvěry, který by mohl být doprovázen řadou sociálních nepokojů či volání po demisi vlády a předčasných volbách.

Do žebříčků hodnocení byli zařazeni předsedové politických stran a hnutí zastoupených v Parlamentu České republiky a dále ti lídři stran a hnutí, jejichž politické subjekty dosáhly nebo překročily v aktuálním šetření společnosti SANEP tříprocentní hranici volebního potenciálu:

 

Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 21. – 27. července 2022 na vybrané skupině v souhrnu 1.624 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 16.725 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. .

(rp,prvnizpravy.cz,sanep,graf:sanep,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif