Ševčíka by se měl zastat každý demokrat, míní Hašek

politika

Rektor VŠE Petr Dvořák se chystá navrhnout odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Podle někdejšího sociálnědemokratického politika Michala Haška postup rektora připomíná činnost akčních výborů a prověrkových komisí z doby komunismu.

Ševčíka by se měl zastat každý demokrat, míní Hašek
Michal Hašek
27. března 2023 - 10:30

Rektorovi VŠE Petrovi Dvořákovi vadí veřejné výstupy doc. Ševčíka, včetně účasti na protivládních demonstracích. Minulý týden proti děkanovi demonstrovalo několik desítek odpůrců na akci svolané stážistkou Úřadu vlády. Ševčíkovi však podpisem petice vyjádřily podporu desítky tisíc lidí, přičemž se jej zastala i řada známých osobností. Podle někdejšího sociálnědemokratického politika Michala Haška postup rektora připomíná činnost akčních výborů a prověrkových komisí z doby komunismu. Ševčíka by se prý měl zastat každý demokrat bez ohledu na politickou příslušnost.

Část akademické obce snaží odstavit z funkce děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické VŠE doc. Miroslava Ševčíka kvůli jeho občanským aktivitám. Rektor VŠE Petr Dvořák ve čtvrtek požádal předsedu akademického senátu fakulty o svolání schůze, na které by se mělo jednat o Ševčíkově odvolání. Rektor děkanovi vyčítá, že svým veřejným vystupováním, včetně účasti na protivládních demonstracích, poškozuje dobré jméno školy. Dvořák se již nechal slyšet, že pokud Akademický senát NF VŠE svého děkana podpoří, navrhne jeho odvolání ústřednímu vedení univerzity. Kritici takový krok považují za bezprecedentní zásah do akademické autonomie fakult.

Docent Ševčík se těší výrazné podpoře části veřejnosti. Řada významných osobností, včetně akademiků, politiků, novinářů a zástupců občanské společnosti, podepsala otevřený dopis adresovaný rektorovi Dvořákovi, v němž vyjadřují své znepokojení nad snahou o Ševčíkovo odstranění z vedení fakulty. 


„Jsme pohoršeni tím, že místo abyste se jej jako svého kolegy zastal, využíváte lživých a manipulativních mediálních výstupů k jeho další diskreditaci,“ píše se v dopise, který podepsali poslanci SPD Jaroslav Bašta a Jiří Kobza, antropolog a vysokoškolský pedagog Ivo Budil, profesor imunologie Jaroslav Turánek, ústavní právník Zdeněk Koudelka, publicista Petr Hájek a další. Petice sepsaná na podporu docenta Ševčíka sesbírala přes 40 tisíc podpisů.

Docenta Ševčíka nyní podpořil také bývalý sociálnědemokratický politik a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. 

„Pokud rektor VŠE prof.Dvořák skutečně navrhuje odvolání doc.Ševčíka z funkce děkana jedné z fakult s odůvodněním “za účast na protivládní demonstraci”, dostal se na úroveň akčních výborů Národní fronty při a po komunistickém puči v únoru 1948 nebo prověrkových komisí po srpnu 1968 a sám by měl okamžitě rezignovat na pozici rektora z důvodu nerespektování ústavně zakotvených základních lidských práv a svobod,“ napsal ve svém statusu na Facebooku někdejší politický matador ČSSD s odkazem na temné kapitoly z českých dějin, kdy byli akademici vyhazování z práce za své politické názory.

Hašek zároveň připomenul, že jako sociální demokrat vždy stál na opačné straně politického spektra než liberální ekonom klausovského střihu, docent Ševčík. 

„A i když nemusím jako levičák ideově souznít s doc. Ševčíkem, tady je na místě, aby se jej při pokusu odvolat jej, “protože se účastnil protivládní demonstrace”, musí zastat každý opravdový demokrat,“ napsal dále Hašek. 

Také jsme psali:

„Jde především o princip, dnes Ševčík, kdo zítra?“ ptá se dlouholetá těžká váha české politiky a následně uzavírá svůj text apelem na nejvyšší ústavní činitele. 

„Vyzývám k veřejnému vyjádření k této otázce také ústavní činitele - prezidenta republiky Petra Pavla, premiéra Petra Fialu, předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, ombudsmana Stanislava Křečka a další,“ uzavřel svůj komentář Michal Hašek. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?