Ševčíka se zastala komise VŠE, etický kodex neporušil

politika

Etická komise Vysoké školy ekonomické se na podnět rektora Petr Dvořáka zabývala tím, zda-li děkan Miroslav Ševčík svým chováním porušil etický kodex VŠE či nikoli. Závěr? Miroslav Ševčík dobré jméno školy nepoškodil. 

Ševčíka se zastala komise VŠE, etický kodex neporušil
Miroslav Ševčík, děkan VŠE
23. května 2023 - 11:03

Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze dospěla k závěru, že děkan fakulty Miroslav Ševčík svým chováním neporušil etický kodex VŠE. Situací se komise zabývala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat. Tvrdí, že děkan dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Etická komise fakulty naopak kritizovala počínání rektora i předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisové. O stanovisku komise informoval tiskový tajemník fakulty Daniel Váňa.

Rektor Ševčíkovi vytýká, že se několikrát účastnil protivládních shromáždění a na některých vystoupil s projevem. Média děkana zachytila i na březnové protivládní demonstraci Česko proti bídě a na následném protestu u Národního muzea v Praze, kde musela zasahovat policie. Ševčík trvá na tom, že nejsou důvody, aby v čele fakulty skončil. Tvrdí, že u muzea se ocitl náhodou a pouze tam pomáhal zraněnému člověku.


Členové fakultní etické komise uvedli, že aktivity, které rektor Dvořák vytýká Ševčíkovi, děkan uskutečnil mimo výkon své funkce, ve svém volném čase a v řadě případů také s výslovným uvedením, že nevystupuje ani za fakultu, ani za univerzitu. Žádné z kritizovaných vyjádření navíc nepronesl na půdě VŠE. Nemohl tedy porušit bod etického kodexu, podle něhož člen akademické obce i zaměstnanec VŠE "zachovává při své práci a studiu vysoký standard dodržování mravních principů a etických zásad“.

Obdobně podle etické komise Ševčík nemohl porušit ani další ustanovení kodexu, podle něhož člen akademické obce VŠE "dbá na upevňování vážnosti a dobrého jména VŠE a svou činností i chováním se snaží k němu přispívat“. 

Také jsme psali:

Podle členů komise je otázkou, co konkrétně tato ustanovení znamenají a jaká jsou pro ně kritéria. Poukázali také na to, že etický kodex VŠE má jen doporučující charakter a nemá povahu vnitřního předpisu univerzity. Pozastavili se nad tím, že rektor žádá Etickou komisi VŠE o stanovisko až nyní.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?