Smlouva s USA prolamuje naší suverenitu, míní Hamplová

politika

V úterý ministryně obrany Jana Černochová ve Washingtonu podepsala vojenskou smlouvu mezi Českou republikou a USA. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová uvedla, že pro suverénní stát je však dohoda v podepsaném znění nepřijatelná.

Smlouva s USA prolamuje naší suverenitu, míní Hamplová
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
26. května 2023 - 11:03

Veškerá zařízení a prostory budou poskytnuty americké straně bez nájemného. A v případě potřeby si Američané zaberou i další majetek, v součinnosti s českou stranou. Tak vyložila některé pasáže obranné dohody DCA mezi USA a Českou republikou senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Podle ní by měli mít obavy jak hejtmani, tak i starostové.

V úterý ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu podepsala vojenskou smlouvu mezi Českou republikou a USA. Již předtím se ale vedly vášnivé debaty o významu a smyslu některých ustanovení. K tématu řekla své i Jana Zwyrtek Hamplová, která bude coby senátorka o dokumentu hlasovat.

Zaměřila se na článek 3, který se potenciálně může stát sporným. Pojednává o přístupu k dohodnutým zařízením a prostorům a pravidlům jejich užívání. Právě podle tohoto článku by byla upravena případná přítomnost amerických vojsk v ČR. Pobyt zahraniční armády na našem území je historicky vnímán velmi citlivě a v debatě už zazněla i srovnání s tím, co zde bylo garantováno sovětské armádě po roce 1968.


V článku se zdůrazňuje, že vše se odehrává při plném respektování suverenity České republiky, což může být v pochybnostech celkem významné výkladové pravidlo.

Další ustanovení totiž tuto suverenitu prolamují. „Ozbrojené síly USA, dodavatelé USA, čeští dodavatelé, závislé osoby a další osoby jsou podle vzájemné dohody oprávněny k nerušenému přístupu a užívání dohodnutých zařízení,“ uvádí dokument s vymezením účelů, pro jaké nerušený přístup platí.

Dohodnutá zařízení a prostory mají obě strany užívat společně. I zde je ovšem výjimka zařízení a prostorů, které se označí jako „specificky určené k výlučnému přístupu a užívání USA“.

Do těchto výlučných prostor si USA budou moct kontrolovat vstup a ČR jim k tomu dává oprávnění. U společně užívaných prostor budou kontroly prováděny společně. Tím však oprávnění americké strany nekončí. 

„Na základě žádosti ozbrojených sil USA vyvine český výkonný orgán v souladu se svojí vnitřní praxí a postupy přiměřené úsilí, aby usnadnil ozbrojeným silám USA, dodavatelům USA a českým dodavatelům dočasný přístup a užívání soukromých pozemků a zařízení a veřejných pozemků a zařízení, které nejsou součástí dohodnutého zařízení a prostoru,“ pokračuje článek 3. Prostory mimo dohodnuté zařízení smějí Američané za přiměřené součinnosti české exekutivy využívat „pro podporu ozbrojených sil USA“. Náklady neponesou ozbrojené síly USA ani jejich dodavatelé – ponese je tedy „český výkonný orgán“, tedy veřejné rozpočty ČR.

Také jsme psali:

V dalších odstavcích se pak garantuje, že veškerá zařízení a prostory budou poskytnuty bez nájemného. Bude v nich umožněna stavební činnost a provádění úprav. Obojí musí splňovat požadavky a standardy obou stran. Česká exekutiva se zavazuje bezplatně zajistit obstarání všech oprávnění a povolení.

Náklady na stavbu ponesou ve svých výlučně užívaných prostorech USA samy, ve společně užívaných se budou dělit poměrně.

Senátorka a oceňovaná právnička Jana Zwyrtek Hamplová budí k pozornosti především místní samosprávy. Těm coby advokátka totiž radila dlouhodobě.

„Nějak se nám rozchází výklad dohody s tím, co dohoda skutečně obsahuje. Výrazně ozvat by se měla samospráva, protože zasahuje i do jejích práv, a v dohodě se hovoří i o soukromých pozemcích a zařízeních. Tedy zbystřit by měl i každý vlastník na území ČR,“ uvedla senátorka s tím, že pro suverénní stát je podle ní dohoda v podepsaném znění nepřijatelná a s kolegy advokáty se jí míní dál podrobně věnovat.

(böhm, prvnizrpavy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif