Šnobr: ODS je největším stvořitelem porevolučních okrádaček

politika

Konec roku se blíží a s ním i zastropování na plyn a elektřinu na úrovni tří a šesti korun, které Fialova vláda schválila v září. Ovšem panují obavy, že i se zastropováním nebudou domácnosti schopné tuto cenu zaplatit.

Šnobr: ODS je největším stvořitelem porevolučních okrádaček
Milan Šnobr, minoritní akcionář ČEZ
7. prosince 2022 - 13:02

Zanedlouho začne platit zastropování schválené vládou Petra Fialy na podzim. Z toho, co bude znamenat, však panují obavy. Tuto obavu už vyjádřil například akcionář firmy ČEZ, Michal Šnobr. A k němu se přidal i bývalý šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček. 

„Bohužel přesně víme. Průmysl to také ví,“ prohlásil Janeček.

A přišly také stížnosti na to, co stát provedl akcionářům. Totiž že kvůli němu klesá hodnota akcií, jakýkoliv zisk si stát vezme pro sebe a ještě se šíří, že na ziscích akcionáři vydělávají.

Konec roku se blíží. S ním i zastropování na plyn a elektřinu na úrovni tří a šesti korun, které vláda schválila v září. Ovšem panují obavy, že i se zastropováním nebudou domácnosti schopné tuto cenu platit. Na to, že cena bude nakonec jiná, upozorňuje dlouhodobě například advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který zároveň varuje, že zastropování české občany zasáhne stejně, protože se bude sanovat z českého rozpočtu.

Energetice se věnuje také minoritní akcionář společnosti ČEZ, Michal Šnobr. A ani on není spokojen. 

„Když tak uvažuji o existenční úrovni stropů cen elektřiny pro domácnosti, firmy i průmysl, které nyní nastavují jednotlivé země EU, dochází mi jedno. Jsme ve větším průseru, než jsme si kdy mysleli. Co si politici v celé EU mysleli posledních 15 let, že v energetice dělají?“ zeptal se Šnobr na konci listopadu s tím, že představa, že se v následujících deseti letech postaví v klasice cokoli tak levného, aby to vyrábělo elektřinu výrazněji pod tyto stropy, je zcela zcestná. 


„Inflace dávno pohltila i energetiku. My to ale nevíme, protože nic neděláme, kreslíme si fatamorgány a dál žvaníme bez jakékoli odpovědnosti,“ dodal Šnobr a myslí si, že vláda vláda minoritní akcionáře ČEZu okrádá. 

„Dodavatel elektřiny ceníkem ‚oznámí‘ zákazníkovi libovolnou tržní cenu. Ten ale platí jen strop. Rozdíl platí stát. Kde na to stát vezme? Sebere ČEZu 90% nad jiný strop, ten výrobní. Ten je o 30% níže než spotřebitelský. Pak to stát ještě zdaní WFT a jsme na –60%. ČEZ je ze 70% státní, ale 30% vlastní soukromí vlastníci, tedy fyzické osoby, fondy, právnické os. domácí i zahraniční. Není pochyb, kdo je stvořitelem jedné z největších porevolučních ‚okrádaček‘ soukromých vlastníků. Je to ODS. Se solidaritou to nemá nic společného. Pokud toto, ČEZ měl být dávno 100% státní. Obchodní zákony (ZOK) v Česku jako i v EU dávají většinovým vlastníkům jasný návod, jak toho dosáhnout. Neschopnost státu a politické reprezentace neomlouvá,“ řekl dále Šnobr.

Minoritní akcionář ČEZu má také obavu, že v Česku lidem nedochází, co bude strop znamenat. 

Také jsme psali:

„Pořád mám nepříjemný pocit, že stále úplně netušíme co 3, resp. 6 Kč/kWh (včetně DPH) za komoditní složku plynu, resp. elektřiny udělá s Českem. Nejen na straně domácností, ale i mezi podnikateli a v průmyslu. Nyní už je také jasné, že stejné/podobné to bude i ve 2024,“ uvedl Šnobr s tím, že není sám, kdo je s postupem státu nespokojen. 

„Den před válkou stála akcie ČEZ o 100 Kč víc než dnes. Ještě jednou si přečtu, že akcionáři na situaci vydělávají, tak budu asi hodně nepříjemnej,“ vzkázal akcionář Petr Horáček a dodal, že se jedná ze strany vlády o zlovůli a konfiskaci majetku a zisků.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif