Soud rozhodl: Babiš nevinen! A pravdoláskaři zuří

politika

Dnešní rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo mnohé překvapilo. Především ale opět vyvolalo emoce, zvláště u antibabišovského tábora, neboť pro ně je rozsudek platný pouze tehdy, bude-li zní "Babiš odsouzen!" 

Soud rozhodl: Babiš nevinen! A pravdoláskaři zuří
Andrej Babiš (ANO)
9. ledna 2023 - 11:03

Nevinen, ohlásil v pondělí po deváté soudce pražského městského soudu Jan Šott. Andrej Babiš tak byl osvobozen v kauze Čapí hnízdo, která se osm let táhla českou politickou diskusí. Jeho odpůrci na sociálních sítích ale mají jasno. Nic to nemění na tom, že Babiš musí být zastaven v prezidentské volbě. Generál Pavel obratem mobilizuje voliče a komentátor Petros Michopulos se obrací na kandidáty, ať podpoří ty, kteří mají šanci Babiše porazit.

Soud s Andrejem Babišem byl pro jeho odpůrce hlavní linkou celé předvolební kampaně. K soudu pravidelně chodili novináři z Respektu, jeho výpovědi i závěrečná řeč byly sdíleny online.

Mnozí věřili v odsuzující rozsudek i vzhledem k chování soudce Jana Šotta. Ten už před jedenácti lety odsoudil tehdejšího poslance a předsedu Věcí veřejných Víta Bártu a i nyní se vůči Babišovi po celý proces choval velmi striktně.

Osvobozující rozsudek si mnozí nedovedli představit. Jiní měli zase radost.

V pondělí ráno soudce Jan Šott Andreje Babiše i Janu Nagyovou osvobodil. Skutek, který popsali v obžalobě, podle něj nebyl trestným činem.


Andrej Babiš na rozsudek reagoval, že je rád, že justice je nezávislá. Soud podle něj potvrdil, co od začátku tvrdil, tedy že je nevinný.

„Babiš se trestného činu nedopustil. Nezbývá, než důvěřovat soudu a vzít to na vědomí. To nic nemění na hanebném chování nejenom v tomto případě. To nic nemění na tom, že takový člověk se nesmí stát prezidentem ČR,“ trvá však dále na svém Miroslav Kalousek.

Nejen z Kalouskova vyjádření vyplývá, že celá kauza má do určitě míry politický charakter či "zadání"... a že cílem bylo a je Babiše prostě za každou cenu poškodit. 

Ondřej Šimíček, člen ODS, který pro ostré slovo směrem k opozici nikdy nechodil daleko (třeba předáka z Václaváku Ladislava Vrabela posílal na Mírov) nyní viní vrchní státní zastupitelství. Podle něj prokázalo svou neschopnost.

Také jsme psali:

„Když spolek Milion chvilek pro demokracii předvedl nechutné divadlo s policejní celou, napsal jsem, že Babišovi přeji řádný a zákonný proces. Jsem přesvědčen, že soudce Šott dostál obému,“ napsal Šimeček.

A Babišův hlavní soupeř, generál Petr Pavel, důrazně vyzývá občany, aby jej podpořili a Babiše společně ve volbách porazili. 

„Babišovi posílenému rozhodnutím soudu a o voliče Středuly se musí postavit někdo, kdo má potřebné zkušenosti a největší bitvy už má za sebou,“ napsal Pavel a slíbil lidem, že Babiše s jejich podporou ve volbách porazí.


A komentátor Petros Michopulos, zakladatel facebookové skupiny Kecy a politika, má jasno. 

„Po rozsudku nad Babišem mají Hilšer a Fischer na stáhnutí kandidatury ještě tak den dva a budou za hrdiny voličů," napsal Michopulos s tím, že oba kandidáty ve svém tweetu označil tak, aby jeho výzvu nemohli ignorovat.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif