Spojenectví, které může překreslit naší politickou mapu

politika

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ztratila důvěru lidí a zatím to vypadá, že si s tím příliš hlavu neláme. Pořád ještě spoléhá na svoji sněmovní stoosmičku a sílu mainstreamových provládních médií. Překvapení však již čeká za dveřmi. 

Spojenectví, které může překreslit naší politickou mapu
Ilustrační foto
30. dubna 2023 - 09:01

Hnutí SPD jedná o koalici s Trikolorou do krajských voleb v příštím roce a nevylučuje ani spojení pro hlavní sněmovní volby. A to v situaci, kdy průzkumy začaly registrovat rok fungující stranu PRO, která stojí v posledních měsících za protivládními demonstracemi na Václavském náměstí. Pokud by se trojice SPD, Trikolora a PRO dala dohromady, mohla by ve sněmovních volbách oslovit až kolem 15 procent voličů. Shodli se na tom oslovení experti na volební průzkumy oslovení serverem ihned.cz – sociolog Jan Herzmann a ředitel agentury Median Přemysl Čech. Byť se zatím o podobné koalici nejedná, není podle vyjádření některých představitelů těchto stran nebo hnutí zároveň až tak nepravděpodobná, jak by se mohlo zdát. 


Podle vyjádření expertů ze společnosti SANEP je potenciál ještě větší - zhruba okolo 18 procent. Právě zmíněná agentura SANEP byla první výzkumnou společností, která zohlednila stranu PRO ve svých průzkumech. Teprve s odstupem se přidala agentura Phoenix research a společnost Kantar, která dělá průzkumy placené Českou televizí. Ta oproti prvním dvěma agenturám připisuje volební zisk strany PRO nižší. Dává to vcelku logiku, protože Česká televize je "hlásnou troubou" současné pětikoaliční vlády, a když už musí přiznat zisk několika procent u "nepřítele", bude to v reálu nejspíše dvojnásobek. 

I tak je ale zcela evidentní, že strana PRO Jindřicha Rajchla již oslovila dostatečně velkou část naší populace, která jim otevře bránu do Poslanecké sněmovny. Do voleb je sice ještě daleko, ale pakliže vytrvá tento trend, politická mapa bude zcela překreslena. A otázkou zůstává, kolik ze současných vládních stran se vůbec do Sněmovny dostane. Většina průzkumů totiž v současné době nedává šanci ani lidovcům, STANu ani TOP 09. 

Také jsme psali:

A také nutno dodat, že nic nenaznačuje tomu, že by se zmíněný trend mohl nějak změnit. Vláda premiéra Fialy byla Čechy označena jako nejhorší vláda vůbec... vláda, které důvěřuje každý pátý Čech.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif