Společnost je rozdrobená a lidé mají strach z budoucnosti

politika

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský prohlásil v souvislosti s uskutečněnými  prezidentskými volbami, že je náš stát úspěšný v rámci toho, jak je u nás realizována a naplňována ústava. A řekl něco také k nově zvolenému prezidentovi. 

Společnost je rozdrobená a lidé mají strach z budoucnosti
Pavel Rychetský
30. ledna 2023 - 09:01

Za úspěchem Petra Pavla v prezidentské volbě podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského stálo to, že se v době prezidentské kampaně, kdy se ve velkém hovořilo o válce a míru, objevil někdo, kdo dal lidem naději na zbavení se strachu. 

„Kandidát, který dokáže lidi zbavit strachu, který dokáže poskytnout naději, že on je tou osobou, která je zbaví strachu a dá jim jasnou perspektivu pro budoucnost, takového kandidáta si musíme vážit,“ pronesl Rychetský v Interview ČT24 s tím, že podle něj voliči nehlasovali jen pro Pavla, ale i pro pevné zakotvení naší země v evropských strukturách.

V souvislosti s uskutečněnými  prezidentskými volbami Rychetský v Interview ČT24 shrnul, že je náš stát úspěšný v rámci toho, jak je u nás realizována a naplňována ústava. 

„Přitom naše země není jednoduchá, máme parlamentní systém, který je založený na parlamentní formě vlády, přitom stále ještě máme jakousi tradici silného prezidenta, což není v rámci parlamentní formy vlády běžné,“ vyjádřil se s dodatkem, že čistá parlamentní forma vlády by se však dnes dala najít pouze ve Spojeném království.

Upozornil, že je u nás moc dána zejména premiérovi, jenž po svém jmenování sestavuje vládu a prezident je povinen všem návrhům předsedy vlády vyhovět. 


„Na to všichni naši demokratičtí prezidenti po listopadu 1989 reagovali zajímavým způsobem, že po volbách nejmenovali předsedu vlády, ale někoho pověřili jednáním. A to proto, aby s tím mohli projednat, koho ve vládě bude mít,“ poukázal předseda Ústavního soudu.

U současné prezidentské volby pak míní, že většinová vůle občanů této země jednoznačně směřovala ke kandidátovi, který představoval nejen hodnotový systém, ale zejména proevropský systém. Svým hlasem pro Petra Pavla tak podle mínění Rychetského občané hlasovali zároveň i pro to, aby byla Česká republika pevně zakotvena v evropských strukturách. Dále také ukázal na podobu prezidentské kampaně, v níž se zrcadlila slova válka a mír. 

„Vlastně se trochu naháněl strach voličům,“ míní zpětně Rychetský při pohledu na uplynulé týdně prezidentských kampaní. Právě výtěžný kandidát podle něj v této atmosféře nahánění strachu českým občanům poskytl naději. 

„Kandidát, který dokáže lidi zbavit strachu, který dokáže poskytnout naději, že on je tou osobou, která je zbaví strachu a dá jim jasnou perspektivu pro budoucnost, takového kandidáta si musíme vážit, protože dneska jsou lidé velmi bezradní. Nežijeme v lehké době. Společnost je velmi rozdrobená. Lidé mají sociální úzkost, strach z budoucnosti. A když se k tomu přidá skutečnost, že nedaleko nás byla na evropském kontinentu rozpoutána válka takových rozměrů, tak v takové chvíli mám pocit, že to všechno byly fenomény, které výrazným způsobem ovlivnily většinové rozhodnutí občanů této země, když si zvolili generála Petra Pavla,“ zhodnotil Rychetský s tím, že nesdílí obavu, že u nás nyní uzme moc pouze jedno politické spektrum.

Také jsme psali:

„Já myslím, že to je falešná představa. My máme pestrobarevnou vládu. My nemáme vládu jedné strany, jak tomu bývalo v předlistopadovém období. A ta pestrobarevná vláda vlastně ‚nutí‘ jednotlivé politické subjekty, které dostaly většinovou důvěru od občanů, ale přitom mají ne zcela shodné představy, jak tuto zemi řídit,“ řekl dále Rychetský a dodal, že právě ono pestrobarevné složení současné vlády premiéra Petra Fialy (ODS) i obou komor Parlamentu je podle něj příznakem demokracie.

S příchodem Petra Pavla na Hrad očekává Rychetský změnu. Doufá, že již nebudeme svědky excesů z prezidentského úřadu, které byly živnou půdou pro média i celou politickou scénu. 

„Myslím si, že už nebude docházet k ústavním excesům,“ podotkl a doufal, že Pavel má bude uctívat hodnotový systém zakotvený v ústavě.

K tvrzení expremiéra Andreje Babiše (ANO), že by měl prezident být protiváhou vlády a jít vládě po krku, pak poukázal, že s přijetím přímé volby prezidenta se nezměnil parlamentní systém české demokracie. „Vláda je nejvyšší orgán výkonné moci a prezident je součást výkonné moci,“ řekl Rychetský.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif