Stát nemá právo lidem říkat, co si mají myslet

politika

Bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák má pocit, že z naší společnosti pozvolna vyprchává demokracie a pravdu bychom měli hledat tak, že se třeba pohádáme. I to řekl v rozhovoru pro RadioUniversum. 

Stát nemá právo lidem říkat, co si mají myslet
Milan Knížák
6. prosince 2022 - 13:02

„Myslím, že svoboda vyprchává pozvolna pořád, ale s covidem a s válkou na Ukrajině to akcelerovalo. Myslím, že k tomu přispělo obé. V covidu se začalo udávat: ‚Ten nemá…‘ Dokonce mě zastavili nějací lidé, když jsem chodil bez roušky, a začali mě umravňovat, abych si vzal roušku, takže to je takové to naslouchání fízlům. To se samozřejmě dělo za totality, kde byli speciálně vyčleněni pomocníci VB a podobní lidé, kteří vás udávali, a podobné prapodivné praktiky se začaly objevovat při covidu,“ řekl v úvodu rozhovoru pro radiouniversum.cz Milan Knížák s tím, že zakazovat názory a nátlak jsou znakem totality. 

Podle jeho slov tyto praktiky tady už byly, ale covid je podtrhl a vytáhl ven, neboť byly potlačeny, společnost jim nenaslouchala a nepoužívala je. Ale najednou se staly oficiální a bylo to považováno za mravné. 


„A s příchodem války, když jsme zjistili, že Ukrajinci jsou výborní, je to výborná společnost, a Rusové jsou ta nejhorší společnost, v čele s Putinem. To mi připadalo divné. A že se nesmělo a nesmí myslet něco opačně. Já nevidím rozdíl mezi systémem v Rusku a na Ukrajině, je to zkorumpovaná společnost na obou stranách, nikdy žádná demokracie. Připadá mi, že na Ukrajině je to o něco horší, poněvadž z Ruska lidi neutíkají tak zuřivě jako z Ukrajiny,“ řekl dále bývalý šéf Národní galerie Knížák.

Knížák si také myslí, že i kdyby byli Rusové ti nejhorší zločinci a Ukrajinci ti největší andělé, i tak nemá stát právo lidem říkat, co si o tom myslet.

Bývalý šéf Národní galerie mluvil také o tom, že když se začnou tyto lidské neřesti kodifikovat, jde o daleko nejhorší způsob, jaký může být. 

Dále jsme psali: 

„A náš stát se k tomu uchýlil. Chce, jak správně říkáte, použít zákonnou normu k tomu, aby mohl lidi, kteří mají jiný názor, než je oficiální, pronásledovat, a to je něco, co nemohu v žádném případě dopustit. Páč každý má právo na nějaký názor, i na špatný názor má právo,“ podotkl Knížák s tím, že se můžeme s člověkem pohádat, můžeme proti jeho názoru bojovat, vystupovat, ale nemáme právo ho za to kriminalizovat.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif