Štefec: Rozmohl se nám zde takový nešvar: Nahrazovat česká slova...

politika

Rozmohl se nám zde takový nešvar. Nahrazovat krásná a trefná česká slova jejich uměle vytvořenými ekvivalenty, zakrývajícími jejich pravou podstatu, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

Štefec: Rozmohl se nám zde takový nešvar: Nahrazovat česká slova...
Jaroslav Štefec
3. prosince 2022 - 07:20

Teď jsem například viděl klip ze sněmovny, v němž byl pan Fiala vyzván, aby vysvětlil pojem „dezinformace“. Viditelně v tom nemá jasno. O vysvětlení se ani nepokusil, ale auditoriu poslanců vysvětlil, že v ČR existuje demokratická svoboda slova a názoru a nikdo za ně není trestán. I když ho některé z nich, jak řekl, udivují.

No, nevím. Za prvé mám pocit, že s ním ten názor nesdílím, a za druhé vnímám, že takzvané „Centrum boje proti hybridním hrozbám“ a další instituce vnášejí absolutní zmatek do zavedeného českého názvosloví. Z mého čistě osobního hlediska, které nikomu nevnucuji, je vymýšlení nových názvů pro „šíření záměrně nepravdivých informací“, jak se podle nich „dezinformace“ komplikovaně definují, naprostá blbost. V češtině pro tento fenomén přece máme krásné a stručné slovíčko „lež“. Nebo „propaganda“, chcete-li širší přesah. Můžete si vybrat.

Chápu, že používání umělých pojmů „dezinformace“, „dezinformovat a „dezinformátoři“ je mediálně přijatelnější, než psát o „lžích“, „lhaní“ a „lhářích“. Navíc je (aspoň formálně) nelze označit za nadávku. Říci o někom, že „dezinformuje“ zní lépe, než ho nazvat lhářem. A i kdyby to nebyla pravda, svou mlhavou podstatou tento pojem zavdává příčinu domnívat se, že takto označený člověk přece jen v jistém slova smyslu lhářem být může, neboť, jak se říká, „Není kouře bez ohně!“

Když nad tím tak přemýšlím, ony vlastně všechny ty nově zaváděné pojmy jsou ve své podstatě „dezinformacemi“, které mají překrýt cizími slovy nebo slovními zpotvořeninami známých slov syrovou realitu, případně „tak trochu“ očistit, nebo naopak očernit jimi označované lidi a jevy. Například „tunelování“ zní rozhodně daleko vznešeněji, než defraudace nebo rozkrádačka a „odklánění“ je z mnoha důvodů politicky daleko přijatelnější, než (s)prosté „braní úplatků“.



Těch dehonestujících nálepek je samozřejmě daleko více, od „xenofobů“ a „nácků“ pro lidi, kteří na základě zkušeností mnoha západních zemí odmítají neřízenou imigraci do ČR, přes „antivaxery“, odmítající (a jak se ukazuje, rovněž naprosto oprávněně) očkování „proti koronaviru“ neprověřenými vakcínami, jejichž vedlejší účinky jsou ve světle nových poznatků téměř na úrovni nemoci, proti které měly chránit, až po „dezoláty“ pro ty, kteří nemají strach vyjádřit veřejně svůj odmítavý názor na politiku současné vlády.

Nejsou právě tohle oblasti, kde by mělo vedení již zmíněného Centra boje proti hybridním hrozbám vidět široké možnosti pro jejich „uvádění na pravou míru“? Bylo by určitě dobré vědět, kdo a proč vymýšlí a mediálně i jinými prostředky systematicky ve veřejném prostoru šíří hanlivé přezdívky z různých důvodů nepohodlných vrcholových politiků „Ovar“ či „Bureš“, nebo kde se vzal a kdo šíří hojně používaný infantilní pojem „agrofertizace politiky“. A proč se nestaví rovnítko mezi útok NATO na Srbsko v roce 1999 a současnou ruskou invazi na Ukrajinu, případně mezi osudy Kosova a Krymu.

O to vlastně jde. Kde leží dělicí čára mezi „pravdou“, „lží“ a matoucí „dezinformací“, mezi předkládáním nezpochybnitelných faktů a mediální atrakcí zvanou „Panama Papers“, která, použita, přes halasné sliby pokračování zmizí a zanechá za sebou jen smrad a pachuť podvodu? Komu je ku prospěchu úmyslná dehonestace nepohodlných lidí permanentním používáním „vhodně zvolených“ přezdívek? Kam se poděla ona „pravda a láska“, kterou se tak rádi ohánějí příznivci Václava Havla a nad kterou stále suverénněji vítězí lež, nenávist a tupá agresivita?

Jsme v přímém přenosu svědky rozpadu vlastního státu, a instituce, jíž je přímo dedikována identifikace a rozkrývání hrozeb, které to způsobují, je vlastně vůbec neřeší. Stav, kdy se bojíme pojmenovat věci pravými jmény a vidět reálně svět kolem nás, nevěstí nic dobrého ani pro budoucnost ČR jako státu, ani pro život nás, jeho občanů.



A pár komentářů
  • Už přišli na to, že ty své dezinformace neumí definovat tak, aby z jejich šíření mohli někoho obvinit a proto přechází na jiné slůvko. ANTISYSTÉMOVÝ. Narativ, názor, postoj, osoba ..
  • Lovýskuju, když mne někde v diskuzi napadne liberální génius slovy "Ukažte mi, kde Vám EU omezuje svobodu slova, lžete!".
  • Někdy před 7 lety, když už byl "boj proti dezinformacím" na vzestupu, v německé diskusi jeden z diskutujících popsal výměnu slovníku následovně:
  • Kdysi, v dobách války v Afghánistánu za dob studené války, nějaký německý politik (on jen jmenoval, jen já si nepamatuji, kdo to byl) řekl, že Německo musí hájit své zájmy
  • Všiml si toho mladý žurnalista.
    Sepsal článek o tom, co tato "ušlechtilá" slova ve skutečnosti znamenají.
    Rozjela se kauza, politik nakonec musel odstoupit.
  • Dnes?
  • Už mnoho let je největším hříchem této frázi oponovat.
  • Jak jsme se k tomuto Orwelismu vůbec dostali?
  • Komu ku prospěchu..? Jedna moje známá, i veřejně známá, mi vždycky říkala: Jestli se chceš dobrat alespoň jakési pravdy, sleduj cesty peněz..., a tady jde řeč o hodně velkých penězích a moci je ovládat...
  • Dneska jsem si poslechnul pár videí na netu, rozhovory a je mě z toho celkové špatně. Netušil jsem, že se dožijí doby, tak vrcholného pokrytectví , jako tu dneska je. Slyšet člověka, kterým se jako účastník invaze do cizího státu, zcela neotřele opírá do Ruska a přitom jej kritizuje za to, co on nebo oni dělali při té invazi, dnes a denně, tak to je síla ! Fakt se obávám, že nás stihne hrozny trest za toto, co předvádí me .........Evropa "pravdy a lásky" , co se po staleti vyvražďoval, okrádala, kolonizovala druhé, dovedla vraždění nevinných do průmyslového měřítka plynových pecí v Osvětimi a jinde, si hraje na světového moralistu a ochránce míru ! Na blití.....
  • Jaroslave, tito by na križ byli schopni přibít i toho Havla !
  • „Je zvláštní doba – což je prostě znát: Do války velet se dnes jaksi nosí, a kdo by mír chtěl, je hned ‚dezolát‘, jenž neklaní se před symbolem kosy,“.....

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?