Štefec: Tak teď už jen po výbuchu najít očouzené pasy Čepigy a Miškina

politika

Tak teď už jen čekám informaci, že se v místech výbuchy přerušených plynovodů nalezly na mořském dně provlhlé, mírně výbuchy očouzené, ale jinak docela zachovalé pasy universálních ruských agentů Čepigy a Miškina....

Štefec: Tak teď už jen po výbuchu najít očouzené pasy Čepigy a Miškina
Jaroslav Štefec
28. září 2022 - 10:20

Případně by se mohl objevit Vladimírem Putinem osobně podepsaný příkaz k vyhození plynovodu do vzduchu, a věc bude rázem zcela jasnou, píše Jaroslav Štefec na facebooku.

Fascinuje mě unisono napříč mainstreamu znějící ujišťování, že nejde o žádné vojenské útoky. Že sice největší přínos má současná situace pro Ukrajinu, ale nejspíš za tím stál zloduch Putin, aby mohl "znejistět" Evropu a vyhnat ceny plynu do závratných výšin. A prakticky ani slovo o USA, které, sotva dozněly ozvěny poslední z explozí, už nabídly zvýšený dovoz "svého" zkapalněného plynu. Lidé, kteří vědí, o co skutečně jde, jsou šokováni a veřejnost neví, co si má myslet. Česká vláda intenzivně vysílá signály a viditelně ani v nejmenším netuší, která (je) bije.

Máme obrovský, ale fakt obří problém. Dopady tohoto útoku, za nímž vzhledem k provedení a požadavkům na nezbytné znalosti a vybavení s téměř stoprocentní jistotou stojí konkrétní státní aktér, si zatím nejen většina obyčejných obyvatel Evropy, ale ani politické špičky dotčených zemí nedovedou vůbec představit. Všichni vlastně jenom spekulují, co se vlastně stalo, aniž by si troufli nazývat otevřeně věci pravými jmény. Takže se o to pokusím z pozice managera Centra pro výzkum terorismu.

Během pondělní noci došlo ke třem naprosto nezpochybnitelně teroristickým útokům na plynovody Nord Stream I. a Nord Stream II., oba aktuálně mimo provoz a naplněné pouze tzv. technologickým plynem. Podezřelými jsou v první řadě státy, motivované zištnými a politickými cíli, disponující potřebnou technikou, vybavením a lidmi. O koho se jedná?

Především a nezpochybnitelně vedou USA, jejichž prezident dokonce veřejně prohlásil, že pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, "zastaví" plynovod Nord Stream II za každou cenu. Mají odpovídající zkušenosti s akcemi proti kritické infrastruktuře, mají vybavení, mají motivaci jak ekonomickou – zkapalněný plyn pro Evropu za "ceny víc než lidové", případně "pomoc" Ukrajině splácet dluhy za americké zbraně z úhrad, hrazených zeměmi EU za transfer ruského plynu, tak politickou – poškození Ruska jak v ekonomické, tak v etické rovině, znejistění EU, kdo to vlastně udělal a na co se zaměří příště, definitivní zabránění Německu ve vzpouře proti diktátu USA minimálně ve věci nákupu levného plynu pro provoz svého průmyslu a dodávek zbraní Ukrajině atd.


Podezřelým č. 2 je bezesporu Ukrajina. Její zájem je diktován v první řadě ekonomicky – docházejí jí peníze a zastavení transferu plynu přes její území jí přinese obrovské problémy s financováním nákupů výzbroje a provozu státní správy. Odřízne ji také od západem dlouhodobě mlčky tolerovaného "odcucávání" tranzitovaného plynu do vlastních zásobníků. Samozřejmě jí jde i o poškození Ruska znemožněním transferu mimo její území a "zviditelnění bojových schopností" pro pobídku ochabujícího sponzoringu a dodávek zbraní ze zemí EU. Mohlo by to být také varováním pro Evropu "dneska plyn, zítra ropa, tak nedělejte blbosti a plaťte!". S výbavou a potřebnými technologiemi pro tento typ teroristických útoků a také se zabráněním úniku informací o něm je to ale slabší.

K podezřelým je nutno přiřadit i Francii, jejíž prezident se vyjádřil o plynovodech Nord Stream podobně jako Joe Biden. Technologiemi a prostředky pro podobný útok disponuje, zdroje plynu má zajištěné ... A motivy? Samozřejmě očernění Ruska, podpora Ukrajiny, a nesmíme zapomenout ani na lákavou možnost pořádně pocuchat německou orlici. Toť totiž přímo balzám pro ego přece jen již poněkud opelichaného galského kohouta!



A co třeba Dánsko? I jeho politickému vedení byly už od roku 2018 plynovody Nord Stream I. a II. trnem v oku. Jako námořní země a člen NATO, těžící plyn a ropu ze dna oceánu, disponuje jak technologiemi, tak i specialisty pro provedení této operace, která navíc proběhla v bezprostřední blízkosti jeho výsostných vod tak šikovně, že to neohrozí námořní plavbu.

V rámci prvotního přijímání hypotéz o možných pachatelích nelze samozřejmě zapomenout ani na Rusko. I jemu z této akce mohou plynout jisté výhody. Jednak podobně jako v případě USA nejistota ostatních, kdo byl vlastně pachatelem, jednak podobně jako u Ukrajiny varování „dneska plyn, zítra třeba ropa“. Drobný žert z počátku mé úvahy samozřejmě neznamená, že Rusko je jako iniciátor nebo pachatel zcela vyloučeno.


Jsou zde samozřejmě i další podezřelí, včetně možnosti, že jde o spiknutí několika státních aktérů s cílem, který se teprve dodatečně ukáže. Zatím se k útoku nikdo nepřihlásil a nemyslím, že by pravda jen tak jednoduše vyšla najevo. Nelze vyloučit ani teroristický útok „pod cizí vlajkou“ s cílem ukázat na „vhodně“ vytipovaný státní subjekt, ať už USA, Rusko, nebo Ukrajinu, a ztížit tak identifikaci skutečného plánovače a pachatele.


Podstatné však je jedno – tato teroristická akce, bezprecedentní v poválečné Evropě, svým rozsahem, drzostí a katastrofálními dopady na celou její severovýchodní část, je definitivním koncem snů o zelené energii, Green Dealu a dalších zelených fantasmagoriích. Nadcházející zima bude pro nás všechny tvrdou zkouškou, v níž se budou lámat charaktery a vyjevovat skutečné zájmy a záměry konkrétních zemí, politických uskupení i jednotlivců. Snad to nějak přežijeme.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?