Studená válka gigantů! Jsme blízko velkému třesku

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zareagovala na hrozbu a snahy o zavedení diktátorství jediné pravdy. Svět se blíží k bodu velkého třesku a otázkou zůstává, zda-li vyhraje svoboda projevu či nastane totalita „jedné a jediné možné pravdy."

Studená válka gigantů! Jsme blízko velkému třesku
Ilustrační foto
30. listopadu 2022 - 10:30

„Studená válka“ gigantů, tak by se dal nazvat boj mocných korporací o ovládnutí světa a především myšlenek a názorů obyvatel naší planety. Komentář senátorky Hamplové se zabývá děním okolo převzetí Twitteru nejbohatším mužem planety Elonem Muskem a jeho snahou o znovuvytvoření a poskytnutí svobodné a demokratické komunikační platformy pro všechny lidi napříč světem.

Americká technologická společnost Apple už prakticky přestala inzerovat na Twitteru, uvedl v pondělí majitel sociální sítě Elon Musk. Apple se tak zařadil po bok narůstajícího počtu společností, které po změně majitele nechtějí na Twitteru platit za reklamu.


Z obav, že by se na Twitteru nyní mohlo objevovat více závadných příspěvků od uživatelů, protože je Musk nechce tolik regulovat, už inzerci na této síti pozastavily koncern Volkswagen, automobilka General Motors nebo výrobce léků Pfizer.

Spor mezi Applem a Muskem bude možná ale ještě dalekosáhlejší. Musk totiž tvrdí, že mu Apple hrozí vyřazením Twitteru ze svého obchodu s aplikacemi App Store. Důvod podle něj ale firma neuvedla.



K výše uvedenému textu napsala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová ostrý a velmi trefný komentář, který uvedla slovy, že se objevil „Nový fenomén - diktátoři jediných pravd!"

Také jsme psali:

Tak hlavně, že všichni hlásají svobodu slova a ctí pravidla hospodářské soutěže. Ale jak nebudete psát, co chceme, a nebudete cenzurovat nepohodlné lidi a názory, budeme vás ekonomicky ničit,“ napsala Hamplová.

„Jako člověk, kterého zcenzurovalo Bakalovo impérium, a zrušilo mu po 11 letech úspěšný blog na aktualne.cz, o tom něco vím. Ty blogy byly čtené, oblíbené, slušné," pokračovala senátorka.

A jak dále poznamenala, jen nehlásaly covidismus. Takže byly podle ní utnuty ve jménu jediné zprivatizované pravdy. 

„Jak se ale začnou umlčovat lidé s režimu nepohodlnými názory, a ekonomicky se nátlakem ke stejnému jednání nutí jiní lidé, je to směr k totalitě. Když se říká, že soukromé aktualne.cz cenzurovat může (právě proto, že je soukromé), soukromý Twitter cenzurovat přece naopak nemusí. Co je na tom k nepochopení?" dodala Hamplová s tím, že na povrch vyplouvá snad jen to, že platí jen to, co se právě hodí těm diktátorům jediných pravd.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: fb)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?