Svoboda slova a střet zájmů platí jenom pro někoho

politika

Poslanec za hnutí SPD Ing. Radovan Vích se ve svém komentáři zamyslel na nedávnou akvizicí Twitteru Elonem Muskem, a také panikou, která zachvátila všechny "skryté" vládní i nevládní cenzory po celém světě, od Ameriky až po pražskou kavárnu. 

Svoboda slova a střet zájmů platí jenom pro někoho
Ing. Radovan Vích (SPD)
2. prosince 2022 - 13:02

Jak Radovan Vích píše, z podtextu vyplynulo, že svoboda slova, nově i na Twitteru to je právě to, čeho se současné vládní elity bojí nejvíc. Poslanec referuje k tomu, že jeden z nejbohatších lidí na světě Musk prohlásil, že z Twitteru hodlá vymýtit falešné účty a šířit pravdu. Dále napsal také o Muskově slibu, že Twitter bude podporovat svobodu projevu. 

„Není to ale problém pouze v USA, ale i v Evropské unii a v České republice. Listina základních práv a svobod nám zaručuje řadu občanských práv, mezi nimi důležitou svobodu slova. Ta obsahuje dvě části: svobodu projevu a svobodu přijímat takové projevy od jiných osob. V obou je bráněno. Dlouhodobě. Ono to probíhalo i v předcházejících letech, ale nikdy v takové míře jako cca od března tohoto roku," napsal Vích s tím, že náš ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sice jiným svobodu slova rád omezuje, ale sám nechá vyvěsit na „kachlíkárnu” (budovau MV) takový dehonestující materiál, že je to v mezinárodních vztazích nevídané. 

„To by bylo řevu, kdyby něco takového vyvěsilo hnutí SPD. Takhle je ticho po pěšině," napsal dále ve svém komentáři Vích. 

Dále píše o tom, že vše postupně směřuje k tomu, aby jen provládní projevy byly ty správné, podobně aby jen sympatie k Evropské unii byla ta správná, a za opačné názory budou lidé na sociálních sítích „zabanováni”, v horším případě budou pokutováni nebo dokonce postaveni před soud. 

„Nejsou to už ojedinělé případy, o to je to horší. Naopak vláda by měla podporovat svobodu slova a svobodu veřejného projevu. Občané by se necítili jako v kleci a třeba by vše snášeli lépe. I když trestuhodná nečinnost jak vlády Petra Fialy, tak institucí Evropské unie v současné energetické krizi, na které současná vláda tolik spoléhala, vede naše občany do čím dál větší bídy a oprávněné nespokojenosti s touto pro ukrajinskou vládnoucí garniturou. Proč bychom měli přežívat zimu ve svetrech a čelit neskutečným cenám v podstatě všeho, když tohle není naše válka?" napsal dále Vích s tím, že teď se to trochu přibrzdilo, protože příroda byla milostivá a ještě na chvíli nechala teplejší počasí. 


„Zřetelné obavy ale panují ohledně nových cen energií u těch odběratelů, kterým staré ceníky skončí s koncem roku. Už nyní jsou strašně vysoké ceny většiny potravin a růst těchto cen neustává. Nyní se přidaly další náklady, regionálně. Tu za odvoz odpadu, tu za dodávky plynu, jinde zase zrušili zvýhodněný tarif za noční proud. Situace je velmi napjatá a nepříjemná. V takovou dobu ještě omezovat svobodu slova ostatním není správné. Zkrátka obyvatelstvo je znepokojené a vypadá to, že koalice to nebere dostatečně vážně a snaží se svést vlastní neumětelství na jiné. Hlavně na zlé Rusko," napsal dále poslanec. 

Vích také zmínil, že nepopularita vlády Petra Fialy stále stoupá. 

„Vidíme to v SPD, kdy nám podporu vyjadřují čím dál širší skupiny obyvatel, které by ještě před rokem nenapadlo SPD volit, protože věřili nálepkování našeho hnutí v mainstreamových médiích na pravicové extrémisty a populisty. Opak je pravdou. Už i leckteří novináři toho mají dost, protože také musí doma platit zvýšené zálohy na energie a služby a mzda se jim nezvedla. Podobně je tomu v dalších sektorech lidské činnosti. Kdo dnes může říct, že se má lépe než před rokem?" zeptal se Vích.

Také jsme psali:

Dále psal to tom, že podobně je na tom s popularitou Evropská unie, kdy její popularita v České republice zjevně klesá natolik, že musela zaplatit velkou reklamní kampaň na propagaci své vlastní značky. K tomu podotýká, že se přitom hovoří o podezření Ursuly von der Leyen, resp. o jejím manželovi, který se jako lékař v roce 2020 stal ředitelem americké společnosti Orgenesis, která se specializuje na vývoj buněčných a genových terapií a kdy se samozřejmě jedná o střet zájmů, protože tato firma přijímá stamiliony eur evropských dotací. 

„Vyšetřování v tomto směru sice ještě neprobíhá, ale neměla by pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP-09, Pirátů a STAN mít stejný metr na všechny? Takhle tedy ta transparentnost na straně EU také silně pokulhává a spravedlnost má najednou šátek na očích," doplnil poslanec. 

Další důkazem, že bez EU by nám bylo lépe, je podle něj to, že ji máme jako kouli na noze, v krizi nám nepomůže a ještě zpravidla přitíží. Poukázal také na to, že pouze dále bezhlavě přejímáme jejich směrnice a nařízení, přičemž návrat k rovnoprávným mezinárodním vztahům by byl víc než fajn. Zdůraznil také, že samostatnost a suverenitu si Česká republika zaslouží a s ní i naši občané. 

„Proto by pro nás bylo nejlepší pokračovat a dále rozvíjet formát spolupráce na půdorysu V4+. Takhle díky sankcím EU nás má Rusko za nepřátele, Amerika za slouhy, Německo za protektorát, Maďarsko za podrazáky, Ukrajina za spižírnu a Katar za blbce. Státní suverenita prostě vypadá jinak. A o to tu jde!" uzavřel svůj komentář poslanec za SPD Radovan Vích. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif