Svobodu podpořila řada osobností. Politika do sportu nepatří

politika

Širokou diskusi vyvolal svými výroky olympionik David Svoboda, podle něhož politika do sportu nepatří a sportovci by neměli být trestáni za činy politiků. A ministryně obrany Jana Černochová už hledá cesty, jako ho potrestat.

Svobodu podpořila řada osobností. Politika do sportu nepatří
David Svoboda, olympionik
31. března 2023 - 11:03

Výroky strhly lavinu a silné odsudky. Řada osobností se však úspěšného olympionika zastala a připomněli, že při útoku na Irák také nikdo nevyhazoval americké sportovce z olympijských her. Patří tedy nebo nepatří ruští a běloruští sportovci na olympiádu?  

Svoboda ve středu v České televizi obhajoval kroky Mezinárodního olympijského výboru, který doporučil návrat ruských a běloruských sportovců na sportovní pole. Podle Svobody totiž politika do sportu nepatří.

„Už před rokem, když začal konflikt na Ukrajině, tak Mezinárodní olympijský výbor doporučil nezvat Rusy i Bělorusy a funkcionáře i politiky na sportovní akce a tak dále. Český olympijský výbor to doporučení podpořil, já jako zástupce sportovců jsem se zdržel hlasování, a to proto, že si myslím, jsem přesvědčen, já osobně, že politika do sportu filozoficky nepatří. To, že tam prakticky dávno je, že naše předchozí generace i ta současná sport před politikou neubránila, to je smutný fakt,“ řekl David Svoboda.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) výroky armádního sportovce a úspěšného olympionika Davida Svobody následně odsoudila a uvedla, že bude hledat možnosti, jak ho potrestat. S notnou dávkou hysterie se vyjádřil i bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, který hovořil o "krvi Ukrajinců na jeho rukou". A "třešničku na dortu" nasadil novinář J. X. Doležal. Ten dokonce prohlásil, že Svoboda patří za svá slova do vězení, protože schvaluje genocidu na ukrajinském obyvatelstvu. 


Řada osobností se však Svobody zastala a někteří politici vyslali ministryni ostrý vzkaz.

„Jsou chvíle v životě člověka i politika, kdy se zkrátka musí ozvat. A to platí i pro mě. Protože cítím, že pokud se nezačnu ozývat teď, přijde doba, kdy se nikdo neozve a nezastane mě. To je přesně případ našeho olympijského vítěze Davida Svobody, jehož ‚kauza‘ teď zaplňuje mediální prostor a chvílemi to už přesahuje meze zdravého rozumu. Shodou okolností jsem diskutovaný rozhovor viděl v přímém přenosu. Můj dojem byl, že je to debata velmi korektní, vedená s úsměvem a pan Svoboda pouze reagoval na diskusi mezi sportovci na dění v rámci Mezinárodního olympijského výboru a mluvil z pozice předsedy komise sportovců. Jako hlavní poselství řečeného jsem vnímal to, že by se politika neměla plést do sportu a mělo by se to co nejvíce oddělovat (i když úplně to asi nepůjde nikdy). Pana Svobodu osobně neznám, je pravděpodobné, že ani on není mým politickým příznivcem, ale tohle je otázka principu, a proto píšu těchto pár řádků,“ uvedl v odpovědi pro parlamentnilisty.cz poslanec a šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

Následné, z jeho pohledu až hysterické vyjádření ministryně obrany Jany Černochové a jejího ministerstva jsou podle Radka Vondráčka absolutně za čarou. 

Také jsme psali:

„Obzvlášť jestliže to neskončilo jedním vyjádřením a paní ministryně údajně přes SMS potvrdila, že se již obrátila na své podřízené a zjišťovala možnosti, jak sportovce za jeho názory potrestat. Každý, kdo viděl vystoupení Davida Svobody, si musel udělat obrázek, že ruskou agresi nijak neschvaloval, nešířil žádné dezinformace, pouze řekl, že jeho postoj k otázce účasti ruských a běloruských sportovců je neutrální. Následně dokonce svá tvrzení upřesnil a za případné špatné vyznění se omluvil. Koneckonců tak vlastně vyzněl i výsledek ankety mezi našimi sportovci. A za to má být trestán? Podle některých štvavých provládních plátků dokonce svléknut z uniformy a trestně stíhán? Tyhle neobolševické metody a potlačování svobody projevu mi extrémně vadí. Pan Svoboda se vyjádřil apoliticky, za sportovce. Můžete s ním klidně souhlasit, nebo ne, ale trestat a postihovat za postoje, které nejsou podle některých dostatečně uvědomělé, ale jen neutrální, ve svobodné zemi přece nejde ne? Výsledkem toho všeho jsou nenávistné reakce a hrubé urážky pana Svobody na sociálních sítích a další polarizace společnosti. Olympijskému vítězi, kterého si za reprezentaci naší země nesmírně vážím, přeji pevné nervy, ať si z toho nic nedělá. I když on na mě působí dojmem, že to v pohodě zvládne. Paní ministryni obrany vyzývám, aby se konečně začala chovat jako členka vlády ČR, a ne jako aktivistka,“ uzavřel ostré vyjádření Radek Vondráček.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zase sdílela na svém facebookovém profilu jednoduchý, zato výstižný vzkaz.


Z facebooku senátorky Jany Zwyrtek Hamplové

Nad nebývalou kritikou se pozastavil i advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který útoky na Davida Svobodu shrnul do stručné poznámky. „Česká republika aktuálně v kostce. Smutné, velmi smutné čtení", napsal ve svém příspěvku Hašek. 

Také jsme psali:

Vyjádřil se také advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl „.To, co se rozehrálo okolo naprosto normálního a zcela racionálního prohlášení olympionika Davida Svobody, jenž prostě a jednoduše vyjádřil svůj názor (s nímž se mimo jiné zcela ztotožňuji), je dokonalou ilustrací jedné smutné pravdy - už nežijeme v demokracii. Kolektivní vina je zlo. Hanba Dominiku Haškovi, hanba Černochové a hanba všem, kteří nás vrací do neobolševické totality," poznamenal Rajchl. 

A další ostrý vzkaz přidal i poslanec za SPD Radovan Vích. 

„Olympionik David Svoboda je terčem kritiky Ministerstva obrany. Úspěšný sportovec je totiž členem a reprezentantem armádní Dukly. A to jenom proto, že řekl, co si myslí, tedy že sportovci by neměli pykat za politiky a nemělo by jim být bráněno v účasti na státní reprezentaci. Tleskám mu. Když USA zaútočily podruhé na Irák nebo došlo k likvidaci Kaddáfího bez rezolucí Rady bezpečnosti OSN, tak jsme také jako Česká republika byli pro neúčast sportovců z USA na olympijských hrách? A co tomu říká Helena Fibingerová, kterou tenkrát pro společný bojkot také s ostatními nepustili, když házela koulí světové rekordy? Takže je potřeba vždy měřit jedním metrem,“ sdělil poslanec SPD Radovan Vích.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?