Tak jsme se nakonec dočkali. Ministryně války na koni

politika

Tak jsme se nakonec dočkali a důvod k oslavě to podle některých politiků rozhodně není. O čem je řeč? Vláda Petra Fialy schválila smlouvu o rozmístění amerických vojsk v České republice podle vzoru Slovenska.

Tak jsme se nakonec dočkali. Ministryně války na koni
Jana Černochová (ODS), ministryně obrany
30. dubna 2023 - 13:02

Vláda Petra Fialy schválila smlouvu o rozmístění amerických vojsk v České republice podle vzoru Slovenska. Američané dostanou pod jurisdikční kontrolu části leteckých základen Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov, budou moci používat výcvikové prostory AČR a používat kasárny ve Vyškově, v Rančířově a ve Staré Boleslavi!

Tak jsme se nakonec dočkali a důvod k oslavě to rozhodně není. Se zpožděním několika měsíců došlo i v ČR k zopakování procesu, který proběhl na Slovensku. Ministerstvo obrany ČR ve středu oznámilo, že vláda Petra Fialy schválila armádní návrh na mezistátní dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement) o rozmístění amerických vojsk v České republice!

Vojáci americké armády budou spadat pod americké velení, americká armáda bude moci na dohodnutých a v příloze A smlouvy uvedených lokalitách budovat vojenské stavby, na jejichž výstavbě se budou podílet firmy vybrané americkou armádou, tedy ne nezbytně české firmy. Vojáci americké armády budou spadat pod americkou ozbrojenou moc. Americká armáda bude moci využívat české letecké základny, logistická centra a kasárny uvedené v příloze A smlouvy.


Prostory těchto objektů vyhrazené americké armádě budou spadat do jurisdikce Spojených států amerických a na základě smlouvy na těchto pozemcích bude platit americké právo a platební jednotkou bude americký dolar, euro, či jiná měna, kterou určí americké velení. Prostory pod americkou jurisdikcí nebudou spadat pod české daňové předpisy.

Američtí vojáci podle smlouvy nebudou v ČR platit žádné přímé a dokonce ani nepřímé daně, jako je DPH nebo spotřební daň, pokud takové nákupy jsou pořizovány v souvislosti s výkonem služby pro americkou armádu. Od všech těchto daní budou vojáci americké armády na území ČR osvobozeni. Co je ale nejdůležitější, to je ustanovení článku 4 o umístění obranného materiálu, vybavení a zásob, ke kterým bude mít přístup pouze a výlučně americká armáda, která bude výlučně rozhodovat o tom, kdo k uskladněnému materiálu, zbraním a munici dostane přístup.

Smlouva o rozmístění amerických vojsk v ČR je velmi podobná té samé smlouvě, kterou s Američany podepsalo nedávno Slovensko. Je to úplně totožné ustanovení jako ve slovenské smlouvě DCA s Američany. Ani Slováci, ani Češi nebudou mít kontrolu nad tím, co Američané v těch skladech, které na vymezených lokacích vybudují, budou vlastně skladovat. Tato smlouva DCA je tak doslova kopií Smlouvy o pobytu sovětských vojsk v Československu po roce 1968. Jsou to naprosto totožné a identické parametry, včetně ustanovení o tom, že veškeré Američany vybudované stavby budou v majetku České republiky, ale po dobu umístění amerických vojáků budou pod výlučnou kontrolou americké armády.

Objekty přejdou pod kontrolu ČR až po případném stažení amerických vojsk z ČR. Pokud nějaký americký voják něco provede, bude moci být zadržen českými orgány, které ale musí americké straně umožnit zvláštní režim v přístupu k vojákovi, zástupci americké armády ho mohou navštěvovat kdykoliv i mimo návštěvní hodiny, civilní příbuzní ve vymezené návštěvní hodiny. V tomto se to liší od smlouvy ČSSR se Sovětským svazem, vojáci CA (Sovětské armády) spadaly při spáchání trestného činu v Československu pod sovětskou prokuraturu. To je v podstatě jediný rozdíl.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová k tomu napsala na svůj veřejný facebookový profil jasné a jednoduché vyjádření.


Z profilu senátorky Jany Zwyrtek Hamplové

Své názory ohledně smlouvy vyjádřili v televizní debatě např. europoslankyně Kateřina Konečná či bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

„Slovo základna v obranné smlouvě napsané není, ale je to její předstupeň. Určujete tam, jak se tady vojáci budou chovat, že nebudeme mít kontrolu nad tím, co se bude v zařízeních dít, co se v nich bude uskladňovat a co vyvážet z České republiky. Nebude to nic, nad čím by měla vláda kontrolu. To znamená, že smlouva je pro mě omezením suverenity naší země,“ uvedla pro CNN Prima News europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

A doplnila, že za ní je smlouva velmi závažná. „Pevně věřím, že se opozice vzpamatuje a podrobí ji velmi tvrdé kritice, protože vyvolává mnoho otázek,“ dodala Konečná.

Také jsme psali:

Na její názor zareagoval v diskusi např. bývalý ministr a předseda lidovců Cyril Svoboda. 

„Smlouva je spojenecká, správná a má být podepsána. Nebude se vyjednávat nějaká nová, proto je důležité jednat s opozicí a získat její podporu, aby se eliminovaly bouře, které chce možná někdo organizovat nebo rozněcovat v ulicích – že je to něco jako zvací dopis. To v žádném případě, to je úplně mimo. Je to smlouva mezi spojenci, a to je v pořádku. Každá mezinárodní smlouva znamená, že něco možná získáváme na úkor toho, že se také možná k něčemu málu zavážeme. To je vyvážený vztah a ke smlouvám patří,“ prohlásil Svoboda.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif