Tomio Okamura: Češi budou platit i po zastropování 4x více než Slováci

politika

Vláda Petra Fialy zastropovala ceny energií na extrémně vysoké úrovni. Je to naprosto nedostatečné řešení a výsměch občanům. Česi budou platit i po zastropování 4x více než Slováci, píše na facebooku Tomio Okamura.

Tomio Okamura: Češi budou platit i po zastropování 4x více než Slováci
Tomio Okamura, předseda SPD
14. září 2022 - 09:01

Vláda koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), STAN, Piráti neudělala v oblasti energetické krize od svého nástupu před devíti měsíci vůbec nic! Ignorovala návrhy SPD, odborníků i řešení, která přijaly všechny okolní evropské státy. Pouze vyčkávala, až za ni něco vymyslí orgány EU v Bruselu a zaklínala se celoevropským řešením.

Opožděné řešení, představené vládou v pondělí, je absolutně nedostatečné a je i v rozporu s vládními sliby, že nenechá občany a firmy padnout. Je to výsměch občanům. Fialovou vládou navržený cenový strop na úrovni 6 Kč za kilowatthodinu silové elektřiny je nepřijatelně vysoký, když donedávna se kilowatthodina silové elektřiny včetně DPH prodávala za 2 Kč! Přitom má naše republika u nás vyráběné levné elektřiny přebytek! Trojnásobná cena je neúnosná, s poplatky za odběrné místo, přenos, distribuci, příkon a jistič je to 9 Kč za kilowatthodinu!



To samé platí pro zemní plyn. Vládou navržený strop 3 Kč za kilowatthodinu je více než čtyřnásobné zvýšení oproti loňsku, kdy stála kilowatthodina okolo 70 haléřů. Pro ty, kteří plynem topí, je to likvidační.

Pro průmyslové firmy vláda nepředstavila pomoc zatím vůbec žádnou, a nechává je tak i nadále v nejistotě!

Řešením dle SPD je okamžité zastropování cen elektřiny a plynu pro všechny české odběratele na maximálně poloviční úrovni oproti vládnímu návrhu a snížení DPH na nulovou sazbu. Odmítáme nesmyslné tvrzení Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), že vysoká cena elektřiny pro české zákazníky způsobená jejím vývozem a obchodováním na lipské komoditní burze je projevem solidarity za to, že dovážíme plyn a ropu. Je to lež! Pokud bychom uzavřeli smlouvy na dodávky plynu a ropy napřímo s jejich producenty, a nikoli s německými překupníky, byla by i cena těchto surovin pro české zákazníky přijatelně nízká, jako je tomu mj. na Slovensku a v Maďarsku. A my bychom měli levnou elektřinu a do zahraničí by se prodávaly pouze přebytky, dodává Tomio Okamura, předseda SPD.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif