Učitelka dějepisu má jasno: Prostříhejte televizní seriál Chalupáři

politika

„Je neuvěřitelné, že televizní seriál natočený v roce 1974 o české socialistické vesnici, kde se hovoří, že si problém vyřeší na stranické schůzi, kde mají obchod, zdravotnické zařízení a kde v místním JZD panuje spokojenost, ČT vysílá dva díly v pátek a ještě jej neprostříhala," postěžovala si učitelka dějepisu.

Učitelka dějepisu má jasno: Prostříhejte televizní seriál Chalupáři
Kachna a ještě k tomu na neděli
24. července 2022 - 07:20

„Jakpak mám učit děti podle příruček, které nám dodal před lety nějaký ústav,  že na vesnici v době normalizace panovala nesvoboda projevu, že tam vázlo zásobování  a lidé v JZD pracovali za malé mzdy a bez motivace," upozornila učitelka dějepisu na zařazení televizního seriálu Chalupáři do pátečního  vysílání a dokonce  hned s dvěma díly za sebou, aby dodala, že je nutné  televizní seriál  řádně prostříhat. 

Co tomu říkáte?              

„To je zcela normální, že když chce Česká televize přitáhnout ke svým programům diváky, tak zařadí do vysílání své klasické seriály, které natočila za hlubokého rozvinutého socialismu tedy v době tvůrčí nesvobody a mezi které patří i seriál Chalupáři. Myslím si, že ten seriál  nebyl napsaný jako oslava práce v JZD a úžasného života na vesnici. Úspěch seriál získal především díky skvělému  hereckému obsazení a proto se lidé na něj dívají třeba i podesáté a těší se na slavné hlášky. Ti diváci se před televizní obrazovkou těšili na herce nikoliv na nyní na vesnici vzácnou prodejnu potravin, ve které se občas odehrává děj seriálu," řekl student politologie, který si nepřeje být jmenován, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu a spolužáci za idiota. 

Vám tedy nevadí, že se v seriálu hovoří o stranických schůzích, o plnění programu Národní fronty například  výstavbou družstevního vejmínku nebo o v době normalizace možnostech práce  montérů v zahraničí v exotických zemích? Neměla Česká televize po odvysílání každého dílu vysílat ještě dokument, aby lidé od pěti do skoro čtyřiceti let věděli, že to, co viděli, byla propaganda a jinak to bylo všechno jinak?

„Dobře. Pokud vůbec někdo v seriálu zaznamenal, že předseda JZD a zároveň i předseda Místního národního výboru chtěl něco projednat na stranické schůzi, tak se k tomu asi nemusí vyrábět dokument, který by vysvětloval, že to byla komunistická strana a ne lidová strana, která také byla v těch letech součástí Národní fronty.  Zrovna tak se nemusí dokumentovat, že do zahraničí jako montéři asi jezdili ti, kteří ty práce uměli a pak ven asi neposlali ty, kteří by v té cizině zůstali. Nu a jak chcete dokumentovat, že na vesnicích dříve měli obchod, zdravotnické středisko a hospodu a nyní všechno to v mnohých vesnicích nemají?"

Dobře. A co ten seriál pro lepší pochopení někde neprostříhat, jak požaduje paní učitelka dějepisu?

„Ta si stěžovala spíše na to, že učí podle nějakých příruček o tom, jaká byla krutá normalizace na vesnicích a teď ti její žáci  vidí seriál Chalupáři, který to zrovna nepotvrzuje. Není chyba náhodou  v těch přírůčkách? Nápad, prostříhavat známý seriál, to je úlet. Ta dáma by se do doby normalizace skvěle hodila. Nakonec už jednou, kdy Československo opustil Waldemar Matuška, se jím nazpívaná písnička ve znělce k seriálu tehdy vystřihla a nahradila jen melodií."

Co si z toho vzít jako poučení?

„Že by se především současní tvůrci měli zamyslet, proč nedokáží vyrobit nový seriál, který by získal takovou popularitu, že i skoro po padesáti letech bude tak sledovaný  jako Chalupáři."

Co dodat?

„Uvidíme, řekl slepý."  


Říká se, že kuriózní neověřené informace, jaká je i ta, co si právě čtete, vydavatelé novin dříve opatřovali latinskou zkratkou N .T. (Non testatum) – neověřeno. Fonetická podoba zkratky "enté" se zvukově podobá německému die Ente, česky tedy Kachna. Nu a tak Prvnízprávy.cz pečou Kachnu v tomto případě na neděli ...





Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu?
Více na facebookovém profilu webu Prvnizpravy.cz   zde ...



(ps, Prvnizpravy.cz, foto: ps)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif