Utajené signály Petra Fialy. Co oči nevidí, Čechy nepálí

politika

Moderátorka Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno ukázala, že velké evropské hráče nezajímají výmysly české vlády, jejíž role je podle ní naprosto „směšná“. 

Utajené signály Petra Fialy. Co oči nevidí, Čechy nepálí
Jana Bobošíková
10. listopadu 2022 - 09:01

Hned v úvodu moderátorka konstatovala, že v době českého předsednictví má Česká republika nejvyšší nárůst cen elektřiny v celé Evropě. Kromě jiného upozornila na to, že Brusel dal Německu zelenou k masivní podpoře firem, o níž premiér Fiala tvrdil, že ji Evropská komise nepřipustí a která může zásadně poškodit českou ekonomiku.

Bobošíková uvedla tři příklady eurounijního pokrytectví v době českého předsednictví. Prvním jsou ceny elektrické energie. Podle evropského statistického úřadu v první polovině letošního roku vzrostly nejvíce ceny elektrické energie v domácnostech v České republice, o celých 62 procent.

„Nejvyšší zdražení je v České republice, která spoléhala na celoevropské řešení. V Evropské unii jsou země, kde ceny elektrické energie klesly. V Nizozemsku o více než 50 procent. Klesaly i ve Slovinsku, Polsku, Portugalsku a Maďarsku,“ řekla Jana Bobošíková.

Že mají domácnosti v některých zemích elektřinu levnější než loni, vysvětluje energetický expert Michal Šváb tím, že vlády těchto států přijaly národní řešení a nečekaly na řešení evropské. Naše vláda tak podle něj nečinila. 


„Realita ukazuje, že národní potřeba je vždy bližší. Nemám za zlé Německu či jiným evropským vládám, že se starají o svou zemi, své odběratele a průmysl. Měla by to dělat každá vláda v EU,“ uvedl energetický expert Michal Šváb.

„Už v prvním pololetí Fialova vláda spoléhala na nalezení společných evropských cen energií. A výsledek? Naše země je premiantem v nejprudším nárůstu cen v celé Evropské unii,“ podotkla Bobošíková.

Jako druhý případ eurounijního pokrytectví zmínila Bobošíková podporu ekonomiky v době rusko-ukrajinské krize. 

„Zde Fialova vláda opět čekala, dokonce se prý podílela na celoevropském řešení. Ve chvíli, kdy německý parlament schválil 200 miliard eur pro německou ekonomiku, hovořili odborníci o zakázaném dopingu pro německý průmysl, který může poškodit ekonomiky sousedních států včetně té naší,“ pokračovala moderátorka.

Krok Německa znepokojil řadu senátorů. Ovšem Fiala jako premiér země předsedající EU ujistil obávající se české zákonodárce, že musíme najít evropské řešení, že Evropská komise nepřipustí, aby jednotlivé země mohly zvýhodňovat svůj průmysl.

„Co ovšem Petr Fiala zákonodárcům neřekl, je fakt, že v té době už nové evropské řešení téměř týden existovalo. Asi si toho premiér předsednické země nevšiml,“ podotkla Bobošíková s tím, že právě nová pravidla Evropské komise zásadně rozvolňují možnost pomoci pro členské země, umožňují dát jednomu podniku až dva miliony eur. 


„Pokud by pomoc Německo využilo v rámci svého obrovského balíku, může dvaceti tisícům německých firem okamžitě poslat dva miliony eur, tedy až 50 milionů jednomu podniku,“ upozornila dále Bobošíková. Agentura Bloomberg k tomu napsala, že „Německo dostalo zelenou.“

„Zelené na semaforu si ale český premiér buď nevšiml, nebo ji veřejnosti zatajil. A to má tak rád signály,“ řekla na adresu Petra Fialy moderátorka.

Také jsme psali:

Třetí příklad eurounijního pokrytectví je Čína. Premiér Fiala připomněl, že Čína je podle nové strategické orientace NATO definovaná jako hrozba. Oznámil, že o věci se jednalo v Bruselu a členské státy EU se shodly na tom, že je potřeba zbavit se závislosti na Číně ve strategických oblastech. To říkal senátorům v ten samý den, kdy do Číny zamířil německý kancléř Olaf Scholz, kde podle komentátorů „podkopával Evropu“. Německo podle kritiků politiku vůči Číně nezměnilo. Německého kancléře očividně vůbec nezajímá, na čem se Brusel pod vedením Petra Fialy shodl.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif