Útoky vládního ex-cenzora jsou hanebné, míní Zahradil

politika

Europoslance Jan Zahradil se vyjádřil k nedávno zveřejněnému průzkumu na téma Cenzury, který pro Společnost pro obranu svobody projevu realizovala agentura SANEP. A vládu ani provládní cenzory jeho slova nepotěší.

Útoky vládního ex-cenzora jsou hanebné, míní Zahradil
Jan Zahradil (ODS)
19. března 2023 - 09:01

Nadpoloviční většina Čechů se bojí otevřeně vyjádřit své názory a má pocit, že se nám do života vrací cenzura. O jakých tématech se lidé bojí veřejně mluvit? Jde o migraci, očkování, gender nebo volby. Vyplývá to z průzkumu, který si u agentury SANEP zadala Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP). 

Dřívější pokusy o zpracování průzkumu na téma svobody slova u jiných renomovaných agentur byly odmítnuty. Většina prestižních agentur se zalekla. Buďto nechtěly spolupracovat se SOSP, anebo pro ně bylo "problematické" samotné zadání. Na přinejmenším "podivné" chování agentur upozornil před několika dny server Echo24.cz.

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) nedávno zveřejnila šokující výsledky průzkumu na téma Svobody projevu a nových forem cenzury. SOSP uvedl, že se poprvé rozhodl nechat si vypracovat průzkum veřejného mínění, který by zmapoval vnímání svobody projevu a míru jejího omezování v české populaci, už na podzim roku 2021. Projekt ale tehdy narazil. Žádná z oslovených agentur o něj neměla zájem. 

SOSP nejprve s nabídkou na vypracování průzkumu oslovila všechny renomované a prestižní agentury pro výzkum veřejného mínění a trhu sdružené v české oborové organizaci SIMAR. Těch je čtrnáct. Mezi nimi všechny velké agentury jako Kantar CZ, Ipsos, Data Collect, Nielsen, CVVM, MEDIAN nebo STEM. Žádná z nich ale o zadání podle ředitele SOSP Vlastimila Veselého neprojevila ani po urgencích zájem. Po více než roce nabídku přijala agentura SANEP, která průzkum zpracovala a vyšla z něj překvapivá čísla. 


Po uveřejnění výsledků průzkumu se v některých médiích objevily lživé a dehonestující informace, které měly za cíl poškodit dobré jméno nejen zadavatele průzkumu, tedy Společnosti pro obranu svobody projevu, tak i realizátora průzkumu - renomované agentury SANEP. A jak se ukazuje, zadání novinářů a spřízněných expertů bylo jasné - co nejvíce diskreditovat pro vládu velmi nepříjemné výsledky průzkumu

K věci se následně veřejně vyjádřil europoslanec za ODS Jan Zahradil. Z jeho slov jde skutečně mráz po zádech. 

„Útoky vládního ex-zmocněnce Klímy na SOSP (Společnost pro obranu svobody projevu), které (žádné překvapení) rezonují hlavně v Šafrově Fóru (server Forum24.cz, pozn. redakce), jsou hanebné a skutečně vyvolávají pocit dèja vu. I ten diskreditační slovník jakoby byl vypůjčený z normalizační minulosti. 

Stejně tak snaha zpochybnit SOSPem zadaný průzkum veřejného mínění (protože SANEP) vyvolává dojem, že některé otázky jsou až příliš zneklidňující a že je třeba je zamést pod koberec. 

Také jsme psali:

Kartel jisté části státních byrokratů, jisté části médií a jisté části nevládních organizací zkrátka ucítil v boji proti “dezinfo” šance na peníze a na moc a tak trochu se utrhl ze řetězu. 

Je třeba se tomuto jejich tlaku nepoddat. Právě proto zmíněný průzkum sdílím," napsal ve svém komentáři europoslanec za ODS Jan Zahradil. 

(jk, Jan Zahradil, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif