V jaké společnosti se objevuje Fico?

politika

Zařazení Roberta Fica na ukrajinský seznam těch, „kteří propagují příběhy v souladu s ruskou propagandou“ vyvolal u části naší společnosti radost, píše v komentáři na slovenském webu Slovo Roman Laml.

V jaké společnosti se objevuje Fico?
Robert Fico, slovenský poslanec
29. července 2022 - 04:20

Zapadá to přesně do jejich vidění světa a je proto třeba toho propagandisticky využít. Strana SaS v příspěvku na sociální síti napsala „Gratulujeme Robertu Ficovi, že se dostal mezi TOP 75 putinovských noh z celého světa. Kus dobré práce!“

Předseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš napsal, že „nemůže překvapit, že byl zařazen na seznam nebezpečných osob šířících či podporujících ruskou propagandu". Poslanec Juraj Krúpa uvedl:„Róbert Fico dostal mezinárodní ocenění! Ukrajina ho zařadila na seznam ruských trolů. Ocitl se na něm s takovými "esy" politiky, jako Le Penová, americký republikán a trumpovec Rand Paul.“

Pro všechny tyto a podobné ohlasy je příznačné, že je vůbec nezajímá podstata problému, kdo a proč ho takto označuje, ale naprosto jim stačí, že bylo naplněno jejich ideové přání. Fico je nebezpečná osoba, ruský troll a podle SaS je mezi TOP Putinovými patolízači. Stojí ale za to podívat se, v jaké společnosti se Fico ve skutečnosti ocitl. Krupovi stačí La Penová a Rand Paul. Stačí mu to proto, že se mu to hodí. Jsou tam i jiná jména, se kterými by mnozí lidé nechtěli mít mnoho společného, jako například Eric Zemmour, nebo i jména, která nepatří mezi známé osobnosti. Je tam ale i mnoho jiných jmen, která si zasluhují pozornost a budí respekt.

Takže podle SaS je takovým patolízalem profesor John Mearsheimer, který je považován za jednoho z nejvlivnějších teoretiků mezinárodních vztahů současnosti. Stejně je patolízalem Graham E. Fuller, bývalý místopředseda americké National Intelligence Council, který 27 let působil na americkém MZV a v CIA a později pracoval v RAND Corporation. Patolízaly, ruskými trolly a podle Šípoše nebezpečnými osobami jsou i celosvětově respektovaní ekonomové jako Jeffrey David Sachs nebo Steve H. Hanke; jihoafrický bojovník proti apartheidu Jay Naidoo; izraelský profesor bezpečnostních studií Martin van Creveld; vietnamský veterán Harlan Kenneth Ullman, který byl poradcem vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě i poradcem GT NATO, poradce Atlantické rady ve Washingtonu; Christian Hacke, německý politolog a bývalý profesor na Univerzitě Bundeswehru; John Varwick, německý profesor mezinárodních vztahů a odborník na bezpečnostní politiku; bývalý náčelník štábu italského letectva gen. Leonardo Tricario; francouzský odborník na zpravodajské služby Eric Denece; nebo americká politička Tulsi Gabbardová, která na rozdíl od všech našich mudrlantů zažila skutečné vojenské nasazení v Iráku.

Kdyby si ti naši političtí vševědci alespoň ten seznam otevřeli a prohlédli si společnost, ve které se Fico nachází... Není tam jen Le Penová nebo Rand Paul, ale také mnoho skutečně mezinárodně významných osobností, kteří se „provinili“ jen tím, že si dovolili mít jiný názor, než by měli mít podle přání ukrajinského „Centra proti dezinformacím“. Toto skutečně není seznam „patolízalů“, ale lidí, kteří si dokáží vytvořit i obhájit vlastní názor. Možná vadný, pomýlený, nebo totálně špatný. Mají na to ale právo a určitě mají schopnost o svých názorech diskutovat. Pro naše zvěstovatele pravdy to ale není nutné. Jsou na ukrajinském seznamu a to jim naprosto stačí.

Kdyby jako „demokraté“, za které se rádi prohlašují, respektovali, že součástí demokracie je mít odlišné názory, tak by museli nahlas říci, že vytváření takových seznamů je nesprávné, škodlivé a nepřípustné. Ještě horší je ale to, že k tomuto ukrajinskému seznamu dávají naši politici hloupé přívlastky jen proto, že je tam Fico. Kdyby si tento seznam skutečně prohlédli, nemohly by takto reagovat. Přízemnost naší vládnoucí politické elity je zdrcující.


Samozřejmě, že nemohli zaostat i naši propagandisté v maskách novinářů. V Sme napsal \"publicista\" Matouš Ritomský, že \"Fico se ocitl v mezinárodní společnosti předních trub ruské válečné propagandy.\" To jak skutečně ví, o kterých lidech takto píše? Podle Juraje Javorského z Deníku N je to pro Fica „pořádná ostuda“a podobně. Je zajímavé, že když se na Slovensku někdo vyjádří kriticky o práci novinářů, tak je okamžitě označován za nepřítele svobodného tisku, který je pilířem demokracie. I v tomto ukrajinském černém seznamu jsou novináři, to ale jejich slovenské kolegy netrápí. Je zde uvedena německá novinářka Alice Schwarzerová, novinář z Die Welt Christoph Schlitz nebo Glenn Greenwald, který vedl v The Guardian tým, který získal Pulitzerovu cenu. Časopis Foreign Policy jej v roce 2013 označil za jednoho ze 100 nejlepších globálních myslitelů. Takže kdo je tady trouba?

Kde jsou najednou všichni bojovníci za svobodu slova a deklarované hodnoty? Proč nekřičí, že takto politicky nálepkovat novináře je protidemokratické! Jsou tiše, protože v jejich pojetí znamená svoboda slova šíření jen jim konvenujících názorů a uznávají jen vlastní výklad hodnot.

I proto jsme tam, kde jsme. No a Fico je v takové společnosti, o jaké se našim politickým i mediálním „osobnostem“ může jen zdát.


(rp,prvnizpravy.cz,slovo,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif