V srpnu by vyhrálo volby hnutí ANO, preference ODS dále klesají

politika

<< SANEP >> Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by koncem srpna vyhrálo hnutí ANO se ziskem 31,1 %, což představuje oproti červnu tohoto roku nárůst o 1,9 procentního bodu.

V srpnu by vyhrálo volby hnutí ANO, preference ODS dále klesají
Ilustrační foto
31. srpna 2022 - 07:20

Hnutí ANO Andreje Babiše je v současné době nejvíce viditelnou opoziční stranou, navíc na voliče evidentně zabírá jeho předvolební kampaň v podobě osobních mítinků s lidmi z nejrůznějších koutů naší republiky.

Na druhém místě by nyní skončila dosud nejsilnější strana vládní pětikoalice ODS v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 13,9 procentního bodu. Oproti červnu si tak občanští demokraté výrazně pohoršili, a to o 2,2 procentního bodu.

Od konce jara letošního roku ztratili občanští demokraté necelých šest procent svých voličů, a tento dnes již dlouhodobý trend klesajících volebních preferencí by měl být pro tuto vládní stranu velkým varováním. Je zcela evidentní, že se ODS a potažmo celé vládě nedaří rozptýlit obavy obyvatel České republiky ze závratně rostoucích cen energií a ostatních komodit. Vládu navíc začíná ochromovat i kritika z řad jejích vlastních členů, což by mohlo být v nejhorším případě předzvěstí konce této vlády, nebo přinejmenším výrazné obměny členů vládního kabinetu. Na klesající preference ODS mají navíc vliv jak nedávné, tak i současné kauzy kolem hnutí STAN.

Třetí pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s jejím předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 13,1 procentního bodu, což znamená oproti červnu pokles voličských preferencí o 0,8 procentního bodu.

Čtvrtým politickým subjektem, který by se v srpnu letošního roku dostal do Sněmovny PČR, jsou PIRÁTI v čele s Ivanem Bartošem, a to se ziskem 7,2 procentního bodu. Oproti výsledkům červnového měření si polepšili o 1,5 %.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Před branami do Sněmovny by se v srpnu ocitlo vládní hnutí STAN pod vedením jejího předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana, které by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadilo pátou příčku, a to s aktuálním ziskem 4,2 procentního bodu, což znamená pokles voličských preferencí oproti červnu o 0,7 procentního bodu. Dá se říci, že hnutí STAN, které takřka od počátku vládnutí čelí jednomu skandálu za druhým, výrazně přispívá k poklesu důvěry současné vlády jako takové.

Na šestém místě by v aktuálním měření skončila nová strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, a to se ziskem 3,9 procentního bodu. Pro tuto stranu je současný zisk volebních preferencí velkým úspěchem, neboť se jedná nově vzniklý subjekt. Je však nutno zmínit, že stranu reprezentuje řada významných osobností a odborníků, kteří byli hodně aktivní celé dva uplynulé roky během koronavirové krize a kteří u soudů úspěšně vyhráli desítky žalob proti mnohdy nesmyslným vládním nařízením, kdy hájili jak práva běžných občanů, tak i organizací a institucí.

Na sedmém místě v by v hypotetických srpnových volbách skončila KDU-ČSL se ziskem 3,6 procentního bodu.

Tříprocentní hranici by v srpnu tohoto roku překročila ještě další vládní strana TOP 09, a to se ziskem 3,4 procentního bodu a ČSSD se ziskem 3,1 procentního bodu.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně Parlamentu České republiky a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v srpnu letošního roku tří procentní hranici:

 


  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 25. – 30. srpna 2022 na vybrané skupině v souhrnu 1.632 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 15.261 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum srpnových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 64,3 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.  
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

(rp,prvnizpravy.cz,sanep,foto:arch.graf:sanep)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif