V září by volby vyhrálo hnutí ANO, do sněmovny by se dostala strana PRO

politika

<< SANEP >> Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by v polovině září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,9 %, což představuje oproti srpnu tohoto roku pokles o 1,2 procentního bodu.

V září by volby vyhrálo hnutí ANO, do sněmovny by se dostala strana PRO
Ilustrační foto
15. září 2022 - 10:00

I přes mírný pokles tak zůstává v současné době hnutí ANO nejsilnější opoziční stranou.

Na druhém místě by nyní skončila dosud nejsilnější strana vládní pětikoalice ODS v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 13,1 procentního bodu. Oproti srpnu si tak občanští demokraté pohoršili o 0,8 procentního bodu.

Od konce jara letošního roku ztratili občanští demokraté necelých sedm procent svých voličů a tento dnes již dlouhodobý trend klesajících volebních preferencí by měl být pro tuto vládní stranu velkým varováním. ODS a potažmo celé vládě se nepodařilo rozptýlit obavy obyvatel České republiky ze závratně rostoucích cen energií a ostatních komodit. Vládu navíc ochromila i kritika z řad jejích vlastních členů. Frustrace lidí navíc před týdnem vyústila v masovou protivládní demonstraci, kde vystoupila mj. řada odborníků, kteří upozorňovali na nutnost změn hlavně v řešení otázek cen energií, zejména elektřiny a plynu. Na demonstraci lidé jasně vyjádřili svoji nespokojenost s počínáním vlády v době prohlubující se energetické krize a inflace. Nutno také podotknout, že na klesající preference ODS mají navíc vliv jak nedávné, tak i současné kauzy kolem vládního koaličního partnera hnutí STAN.

Třetí pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s jejím předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 12,6 procentního bodu, což znamená oproti srpnu pokles voličských preferencí o 0,5 procentního bodu.

Čtvrtým politickým subjektem, který by se v září letošního roku dostal do Sněmovny PČR, jsou Piráti v čele s Ivanem Bartošem, a to se ziskem 7,4 procentního bodu. Oproti výsledkům srpnového měření si polepšili o 0,2 %. Piráti jsou jedinou stranou z vládní pětikoalice, které preference, i když mírným tempem, rostou.

Na pátém místě by v aktuálním měření skončila strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, a to se ziskem 5,3 procentního bodu. Oproti srpnu, kdy tato strana poprvé přesáhla hranici tří procent, si nyní PRO polepšilo o 1,4 procentního bodu. Pro tuto stranu je současný zisk volebních preferencí velkým úspěchem, neboť se jedná o poměrně nově vzniklý politický subjekt. Rajchlovi se podařilo během několika měsíců začít sjednocovat dosud roztříštěné hlasy nespokojených občanů, kteří dříve dávali své hlasy ať už Trikolóře, ANO, Přísaze či SPD. Zajímavé ale je, že se ke straně PRO přidala i část voličů ODS.

Pakliže se Rajchlovi podaří dál oslovovat nespokojené voliče napříč politickým spektrem, mohla by se strana PRO stát v budoucnu silným „hráčem“ na naší domácí politické scéně.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Před branami do Sněmovny by se v září ocitlo vládní hnutí STAN pod vedením jejího předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana, které by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadilo šestou příčku, a to s aktuálním ziskem 4,5 procentního bodu, což znamená nárůst voličských preferencí oproti srpnu o 0,3 procentního bodu.

Na sedmém místě by v hypotetických zářijových volbách skončila TOP 09, a to se ziskem 3,9 procentního bodu.

Tříprocentní hranici by v září tohoto roku překročila ještě KSČM (3,5%) a další současná vládní strana KDU-ČSL (3,4%).

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně Parlamentu České republiky a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v září letošního roku tří procentní hranici:

 


M E T O D O L O G I E
  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 8. – 14. září 2022 na vybrané skupině v souhrnu 1.678 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 16.149 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum zářijových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 64,7% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

(rp,prvnizpravy.cz,graf:sanep,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif