V zimě hrozí Evropě další uprchlická vlna

politika

Zima se blíží a s ní může mít Evropa další problém, o kterém se zatím moc nehovoří. A nápady, jak to řešit a které dříve zaznívaly, už dále nezaznívají. Proč? 

V zimě hrozí Evropě další uprchlická vlna
Ilustrační foto
21. října 2022 - 13:02

Příchod zimy a následky ruského ostřelování mohou na Ukrajině zvednout další uprchlickou vlnu mířící do Evropské unie, upozorňují na to lidskoprávní organizace i Kyjev. Uprchlická krize bude jedním z témat společného jednání české a ukrajinské vlády, které se má uskutečnit na konci října, jak potvrdil po jednání vlády ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Kvůli intenzivnímu ruskému ostřelování, které od minulého týdne vyřadilo asi třetinu ukrajinské energetické infrastruktury, se mohou v zimě rozhodnout opustit zemi další občané Ukrajiny. Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN upozorňuje, že nadcházející měsíce budou pro miliony lidí vyčerpávající.


Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) po své návštěvě Ukrajiny v srpnu mluvil o tom, že ukrajinská vláda má obavy z dalšího pohybu obyvatelstva v zimě. Žáček tehdy prohlásil, že Česko jedná s Ukrajinci o pomoci při zvládání další uprchlické vlny, aby byli ukrajinci schopni zachytit uprchlíky na vlastním území například stavbou provizorního ubytování. „To znamená na západní Ukrajině, aby se ti uprchlíci mohli ubytovat ještě před hranicemi a aby mohli zůstat ve své zemi,“ řekl Žáček. Nyní však již takové názory nezaznívají.

Také jsme psali:

Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu zatím český stát udělil asi 450 tisíc dočasných víz. Většinu nákladů na uprchlickou krizi nesl státní rozpočet, ze kterého šlo na pomoc uprchlíkům takřka 14 miliard korun.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 9%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif