V životě neexistují zkratky, zhodnotil Rajchl nejen volby

politika

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl zhodnotil ve svém videopříspěvku první kolo prezidentských voleb. Voliči podle něj poznali, že Danuše Nerudová byla pouze "marketingový produkt" a je jen "prázdnou nádobou." 

V životě neexistují zkratky, zhodnotil Rajchl nejen volby
Jindřich Rajchl (PRO)
17. ledna 2023 - 09:01

Oba vedli kampaň dobře. Ale Rajchl se vymezil proti tvrzení, že si Pavel svou minulost „odpracoval“. Podporu invaze v roce 1968 podle něj odpracovat nejde. To je otázka charakteru.

Rajchl míní, že v prvním kole voleb uspěl jak Babiš, tak Petr Pavel. Generál dle něho dokázal přetáhnout hlasy od Danuše Nerudové, která pohořela. „Ti, kdo tíhli spíš k Danuši Nerudové, v posledních čtrnácti dnech zjistili, že to je opravdu prázdná nádoba, totální marketingový produkt, člověk, který by neměl v žádném případě stát v čele tohoto státu,“ zhodnotil. Ovšem Nerudová i Pavel jsou prý ze stejného vrhu. „Jsou to podobní kandidáti s podobnými preferencemi,“ míní, protože Češi ve volbě preferují někoho s důstojností, klidem a nadhledem, což Nerudová nepředvedla. Dále Rajchl konstatoval, že Babiše posílil osvobozující rozsudek v kauze Čapí hnízdo, kampaň zvládl, a proto má tak vysoký výsledek.

Je podle něho potřeba se poučit z toho, že lidé dali Pavlovi a Babišovi dohromady více než 70 % hlasů, což vypovídá o tom, co chtějí a preferují. „Nemůžete se zlobit na zákazníky, že nekupují vaše zboží. Pokud ho nekupují, znamená to, že jste jim nenabídli dobré zboží,“ poznamenal s tím, že voliči jsou také zákazníci.

Připomenul, že strana PRO nabádala, aby lidé volili dle svého svědomí, ale nevolili ani Pavla, ani Nerudovou. „Je nutno přiznat, že generál Pavel tu kampaň vedl dlouho, vedl jí dobře, nezaznamenal v podstatě žádný velký průšvih a je zřejmé, že lidé mají takové selektivní vnímání, že u někoho komunistická minulost vadí, u někoho nevadí,“ hodnotí.


Argumenty, že si Pavel „odpracoval“ své hříchy, nebere. Schvalování invaze v roce 1968 si prý odpracovat nelze, stejně tak kariéru komunistického špiona. „To hovoří o charakteru takového člověka,“ shrnul. Dle Rajchla je každý generál víc pro válku než pro mír. „Kdyby byl víc pro mír, není v armádě,“ tvrdí. Je pro něj nepochopitelné, že obyvatelé větších měst volí muže s komunistickou minulostí, ale přijímá, že taková je situace.


Fischer s Hilšerem podle Rajchla opět vedli kampaň do senátních voleb, což je zřejmé ze způsobu vedení kampaně. Karel Diviš se snažil být výrazný, kontroverzní, ovšem to je spíše taktika pro parlamentní volby. Tomáš Zima pak dle něho vedl Univerzitu Karlovu dobře, mnohem lépe než Danuše Nerudová, ačkoliv je UK mnohokrát větší. A nechápe, proč fanoušci vzdělanosti nevolili jeho místo Nerudové. Zima si podle něho neuškodil.

Kromě toho se Rajchl vyjádřil i k Ladislavu Vrabelovi, pořadateli protivládních demonstrací, který ho osočuje z toho, že může za nízký výsledek Jaroslava Bašty. „Přesně tahle mentalita. Za úspěch můžu já, za neúspěch můžou oni. Tahle mentalita vás odsuzuje k neúspěchu,“ vyjádřil se. Odrazovat od účasti na demonstracích nehodlá, ale plán Česká republika na prvním místě dle něho není plán, ale chaos. 

Také jsme psali:

„Nejdřív byli nabízeni odborníci, odborníci už tam nejsou. Pak prezidentští kandidáti Blaško a Skála, ti ani nekandidovali. Pak pochod na Českou televizi, nestalo se vůbec nic. Teď už ani nevím, co je ta nabídka, to řešení. Nevím,“ vyjádřil se k Vrabelovi, a tím podle něho tato kapitola s Vrabelem končí.

(fan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif