Varování z Japonska: Česku hrozí měnová krize

politika

Největší japonská investiční banka Nomura varuje, že dalším třem zemím hrozí v důsledku narůstajících fiskálních a vnějších problémů v roce 2023 měnová krize, jsou jimi Česká republika, Rumunsko a Maďarsko.

Varování z Japonska: Česku hrozí měnová krize
Ilustrační foto
22. listopadu 2022 - 14:02

Nomura zmíněné země varuje na základě analýzy osmi ekonomických ukazatelů, sem spadá krytí dovozu devizovými rezervami, reálné krátkodobé úrokové sazby, fiskální opatření a opatření běžného účtu, podle Damoklova indexu společnosti Nomura, který hodnotil zranitelnost 32 rozvíjejících se trhů vůči měnové krizi. Tato zranitelnost je u zmíněných zemí včetně Česka podle Nomury nejvyšší za uplynulých více než dvacet let, cituje z její zprávy agentura Bloomberg.

Maďarský forint patří v letošním roce mezi měny rozvíjejících se trhů s nejhoršími výsledky po pozastavení financování obnovy ze strany Evropské unie. Forint ztrácí od začátku roku vůči americkému dolaru skoro devatenáct procent.

Nomura v příslušné zprávě uvádí, že klesly i měny Rumunska a Česka, konkrétně koruna poklesla vůči dolaru o více než osm procent.


Ekonomická krize však kvůli pandemii koronaviru a také kvůli válce na Ukrajině trápí mnoho zemí, např. země afrického kontinentu. Server arabské televize Al-Džazíra popsal, jak zle na tom je kupříkladu Ghana. Ačkoli jde o velkého producenta kakaa i zlata, má zásoby ropy i zemního plynu, ale musí hradit tak vysoké splátky svých dluhů, že je těžce zkoušena.

Ghanská měna cedi se podle Al-Džazíry letos propadla o více než 40 procent, což ztížilo pozici dovozcům surovin i zpracovaných materiálů. Spotřebitelská inflace dosáhla v říjnu 21letého maxima 40,4 procenta v důsledku prudce rostoucích dovozních nákladů.

Ministr financí Kenneth Ofori-Atta je opozicí kritizován, že svou činností ještě ekonomickou krizi Ghany prohlubuje a sám z ní profituje. 

„Mimo jiné prostřednictvím nezákonných plateb a neetických smluv,“ napsal server.

Také jsme psali:

Sám ministr parlamentu sdělil, že ekonomických obtíží všech obyvatel Ghany lituje, ale zdůraznil, že dělá vše pro to, aby se současnou krizi podařilo překonat.

(fab, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?