Vidlákův velmi nepohodlný mír

politika

Tak nazval svůj nový článek populární český blogger, který píše pod jménem Vidlák. A jako každá jeho úvaha, i tato stojí za přečtení. Posuďte sami. 

Vidlákův velmi nepohodlný mír
Ilustrační foto
10. listopadu 2022 - 11:03

Nemáte také ten pocit? V posledních dnech se s tím nějak roztrhl pytel. Americká vláda prý soukromě tlačí na Zelenského, aby přestal být neústupný, že s Ruskem nebude jednat a mají tam na Ukrajině upravit zákony, že jako s Putinem se mluvit může. Tato zpráva jaksi torpédovala pečlivě budovanou strategii našeho majnstrýmu, že je to Rusko, které odmítá zasednout k jednacímu stolu. Doteď to byl jen a jedině Putin, který to celé kazil, Ukrajinci přece nesmějí přijmout mír okupanta (20% území, navíc ruskojazyčného…) a když už Putin o jednání mluví, tak jen proto, že mu teče do bot, brzy ho svrhnou vlastní generálové, pak umře na rakovinu slinivky a Parkinsona. A hele… najednou je to Biden, kdo mluví o míru.

Vlastně se tomu nedivím, říkám to pořád – pokud chcete porazit politického soupeře, musíte být trochu jako on, aby alespoň někteří jeho voliči třeba udělali změnu a hodili to vám. Demokratům dnes hrozí volební porážka a dělat podruhé onu bidenovu křivku, to by už třeba nemuselo projít… A tak začínají alespoň trochu mluvit jako republikáni… Tak se to dělá.

Samotní republikáni běžně mluví o tom, že kvůli nějaké zkorumpované východoslovanské zemi nehodlají utrácet peníze daňových poplatníků… ne, že by to hrálo nějakou velkou roli, pokles americké podpory Ukrajině se rozhodně neprojeví hned, i kdyby republikáni své hrozby do puntíku splnili…

Ale oni to nejsou jen Američani. I Němci nějak příliš mluví s Čínou a po Dojčlandu běhají jacísi podivní demonstranti s mírovými transparenty. Jsou to samozřejmě jen místní dezoláti, kteří nechápou, že mír teď fakt není žádoucí. Je třeba válčit, dokud ještě nějaký Ukrajinec udrží v ruce zbraň… Jeslipak Sitting Ping řekl Scholzovi něco o novém multipolárním světě? Nevím… ale rozhodně mu ukázal, že je v Pekingu podstatně méně vítán, než Putin. Přes všechno východní krasořečení, gesto s nepodáním ruky bylo zřejmé.


Stále se mluví o ukrajinské ofenzívě na Cherson… ale ono už nějak není co ofenzívnit. Město je prázdné a z každého baráku je vojenský úkryt. Děla jsou na druhé straně Dněpru, tam je jejich zásobování bezproblémové a k čemu je vám šedesát tisíc vojáků nahňácaných v prázdném gorodu, když tam mohou jen schytávat ruské šrapnely? Za kolik životů stojí bitva, při které Rusko „jen“ přijde o předmostí na západním břehu Dněpru?

Před dvěma měsíci jsem psal, že ukrajinská mobilizace a výcvik ze Západu tak nějak vyrovnaly a trochu překonaly ruskou materiálovou převahu. Když si to Rusové uvědomili, tak zmobilizovali a teď je situace na frontě víceméně vyrovnaná. O ztrátách obou stran se můžeme samozřejmě jen dohadovat. Oficiální čísla jsou k ničemu. Ale všichni vidíme, že se ten ukrajinský tlak tak nějak zasekl a pokud se rozjede, na jihu narazí na Dněpr. Zalužný to asi ví a moc se mu do toho nechce…. asi proto se teď na něj na ukrajinských kanálech objevilo kompro, údajně přímo z prezidentské kanceláře…

Do toho se ukrajinská energetická soustava rozpadá pod ruskými údery předpotopních dronů z Íránu… I náš majnstrým to přiznává. Odhad gaučových generálů, že je ukrajinská infrastruktura dobře chráněná, se jaksi nenaplňují. Jen se naplňují hrozivé scénáře, že na zimu přijdou do Evropy další miliony utečenců, ausgerechnet zrovna v době, kdy tady nemáme henten ruský plyn do „závětrných“ elektráren a větrníky, slunečníky a měsíčníky to nevytrhnou… Jak se tomu říká? Z deště pod okap?

Také jsme psali:

Hele já už fakt začínám věřit, že Nordstrýmy odpálilo Rusko. Respektive… dovedu si to už představit, protože to má vojenské důvody. Evropa není schopná Ukrajině pomoci s energetikou. Ale pokud to Rusové fakt udělali, tak to znamená, že jedou podle stále se stupňujícího plánu, postupují tak, jak postupovat chtějí a neimprovizují. Nejprve zlikvidovali jakoukoliv šanci na evropskou energetickou pomoc Ukrajině, vyzkoušeli si odpal v cizích vodách, kde se pohybovaly lodě NATO a nikdo nic nezjistil… myslíte, že je nějaký problém, aby nám odpálili i trubky z Norska? Když jim to tak pěkně šlo ve švédských a dánských vodách?

Jo, jo milí domácí maršálové… jasně, Nordstrýmy odpálilo Rusko… ale že byste domysleli i ty důsledky… To už vám moc nešlo.

Samozřejmě, pořád je tu spousta střípků, které ukazují spíše na Brity a Američany. A já bych byl raději, aby to byli naši spojenci, protože jestli jsou Rusové schopni něčeho takového v cizích vodách, tak za chvíli nemusíme mít nic ani z Norska.

Prostě henten mír nám nějak vystrkuje růžky. Němci jednají s Číňanem, republikáni vyhrožují, že Ukrajině zarazí financování a skoro to vypadá, že Zelenský brzy zjistí, že je nebezpečné, být nepřítelem USA, ale být jejich přítelem, je smrtící. Jak řeší Američané, když zjistí, že to stojí víc, než kolik chtějí dát? Stáhnou se. Nechají na holičkách všechny ty, kteří jim na místě dělali poskoky. Poraďte si sami hoši!

Také jsme psali:

Nevím, jestli ještě uvidíme další ofenzívu… ale v posledním týdnu ten mír fakt vystrkuje růžky. Nelíbí se. V teplíčku domova je snadné hnát lidi proti kanónům za pofidérní hodnoty, ze kterých stejně nebudou nic mít. Ale přesto tak nějak cítím změnu. Možná jen dočasnou, způsobenou starostmi kolektivního Bidena okolo voleb. Ale nějak tu začal foukat jiný vzduch. Jako by si někdo řekl, že už to stačilo.

(Vidlák, Litterate.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?