Vláda by měla okamžitě podat demisi, udeřil Okamura

politika

Předseda SPD Tomio Okamury napsal na svém facebookovém profilu komentář k letošnímu schodku státního rozpočtu. Podle něj celá vláda zjevně škodí celé České republice.

Vláda by měla okamžitě podat demisi, udeřil Okamura
Tomio Okamura (SPD)
20. října 2022 - 13:02

Okamura napsal, že národní rozpočtová rada ostře kritizuje vládu kvůli schodkům v rozpočtu a do konce desetiletí může podle ní zadlužení činit 55 procent HDP. Podle Okamury způsobuje tato vláda extrémním zadlužováním jen další zdražování a měla by skončit. 

Dále připomněl, že rada kritizovala i způsob sestavování rozpočtu, který počítá i s příjmy z mimořádného zdanění energetických firem, které zatím nejsou zakotveny v zákonech. Plánovanou výši schodku lze proto podle rady označit za spekulativní. Podle rady je sice vnější situace komplikovaná, přesto nelze rezignovat na pravidla sestavování rozpočtu. „Ignorování základních pravidel a principů tvorby rozpočtu povede ve střednědobém horizontu k zeslabení parlamentní kontroly veřejných financí, jakož i kredibility České republiky na mezinárodních trzích,“ uvedla rada.


Okamura dále píše, že se vláda Petra Fialy chová rozpočtově naprosto nezodpovědně a zcela v rozporu s předvolebními sliby. A přestože má kvůli vysokým cenám energií, pohonných hmot, potravin a dalšího zboží a služeb z nepřímých daní minimálně o 127 miliard vyšší příjmy než v předchozím roce, dále stupňuje zadlužení naší země. Původně byl pro letošní rok schválen schodek v objemu 280 miliard korun, poté vláda navrhla jeho navýšení na 330 miliard korun a při jeho projednávání ve Sněmovně požadují vládní poslanci zvýšení schodku až na těžko uvěřitelných 375 miliard, napsal Okamura a pokračoval:

„Na rok 2023 potom navrhuje vláda schodek ve výši 295 miliard korun, přičemž v něm počítá s příjmy v řádu 150 miliard z mimořádných daní, které ještě nebyly vůbec zákonem schváleny, což je také absolutně nepřijatelný postup! Na další dva roky pak navrhuje ministerstvo financí deficity v objemu po 250 miliardách korun, což by znamenalo za čtyři roky Fialovy vlády růst zadlužení státu zhruba o 1,2 bilionu korun," napsal dále Okamura. 

Také jsme psali:

Podle Okamury je to nepřijatelný hazard, který přivodí naší zemi obrovské sociálně-ekonomické problémy, ohrozí sociální jistoty občanů i vyplácení důchodů. Vláda tím podle něj způsobí další nárůst inflace a zdražování a takto hospodařící vláda by měla okamžitě podat demisi.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif