Vláda už ztratila všechny zábrany. Vích žádá konec Pekarové

politika

Skupina poslanců ANO a SPD sesbírala přes 80 podpisů k podání návrhu na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarové Adamové. A poslanec Vích se rozepsal o porušení jednacího řádu Sněmovny, ke kterému podle něj došlo.

Vláda už ztratila všechny zábrany. Vích žádá konec Pekarové
Radovan Vich (SPD)
8. března 2023 - 13:02

Podle poslance za SPD Radovana Vícha už ztratila pětikoalice poslední respekt k jednacímu řádu Sněmovny i k opozičním stranám, které podle něj pouze hájí zájmy voličů, kteří je zvolili.

„V sobotu 4. března 2023, po mohutných obstrukcích, zejména ze strany SPD, ve Sněmovně bohužel nakonec prošla novela zákona o důchodovém pojištění. Ta snižuje mimořádnou valorizaci důchodů, včetně starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Snaha zabránit tomuto asociálnímu zákonu ale ze strany SPD rozhodně nekončí," začal v úvodu svého článku Radovan Vích.

„Je třeba říct, že kdyby nedošlo v pátek večer ke kompromisu ohledně času hlasování, mohlo to mít také naprosto nepředvídatelné důsledky. Lidé, co sledovali tu gradaci, už mnohdy byli ochotni jet přímo před Sněmovnu a je potřeba jim alespoň tímto způsobem poděkovat. Média proto další den už raději příliš nepřipomínala, co se to vlastně dělo. Nicméně pokud se takto vyhrocené postupy ze strany pětikoalice budou znovu a znovu opakovat, je dost nejasné, kam to povede," zdůraznil poslanec za SPD Radovan Vích. 

Vích také připomněl, že končící prezident Miloš Zeman dokonce vyjádřil názor, že by to mohlo vést až k pádu vlády. Poznamenal, že při detailním rozboru toho, co se stalo v pátek večer je ale zřejmé, že pětikoalice ztratila všechny zábrany, nevadilo jí ani hlasovat o návrhu odstavující osoby s přednostním právem od možnosti vystupovat, což je flagrantní porušení ustanovení jednacího řádu, což je v České republice zákon.

„Neslýchané a nevídané! Podle mého názoru vedení Sněmovny situaci absolutně nezvládlo, postupovalo chaoticky, porušilo několikrát jednací řád Sněmovny, a proto by měla minimálně Markéta Pekarová Adamová ve vedení Sněmovny skončit," vyzval dále Vích.

Vích se také rozepsal o novele důchodového pojištění, které se začalo jednat v úterý a skončilo se v sobotu dopoledne se čtyřmi probdělými nocemi. Celkem 97 hodin, ale to hlavně proto, že pětikoalice odmítala noční pauzy a snažila se opozici zákon prosadit na sílu, vyčíslil poslanec. Dále poznamenal, že jenom předseda hnutí SPD Tomio Okamura hovořil v kuse 7 hodin a 7 minut! Podle něj podle platného zákona měla proběhnout mimořádná valorizace důchodů od června 2023, a to o 11,5 procenta. 


„Vládní koalice ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů na české důchodce, postižené osoby nebo třeba sirotky tolik peněz prostě dát nechce, a tak tu částku snížili v průměru o 1000 Kč na jednoho příjemce takového důchodu. To je v průměru až 7000 Kč jen za tento rok. Zákon bude zřejmě předmětem zkoumání před Ústavním soudem, protože se jedná o retroaktivitu, tedy zákon již od ledna platí," napsal dále poslanec.

Podle Vícha je hodně zvláštní, kam až je koalice ochotná zacházet při bránění se legitimním obstrukcím ze strany sněmovní opozice. Podotkl přitom, že když byli sami v opozici, obstrukce nadšeně využívali. Připomenul např. na bránění doplnění Rady ČT, kdy ale tehdejší vládní koalice podle něj nepostupovala tak tvrdě, prostě se pak šlo domů a znovu se daná záležitost projednávala zase jindy. 

„Takto obstrukce probíhaly v minulosti i za jiných vlád. Nikdy to nebylo takto vyhrocené, že by se bránilo ve vystupování i poslancům s přednostním právem. Bohužel pohled do sněmovního kalendáře naznačuje, že pětikoalice hodlá v šikanování opozice pokračovat stále novými a novými metodami. Tento týden třeba tím, že zařadila několik mimořádných schůzí, což obvykle býval jeden kalendářní den nebo alespoň jeho polovina, nikoliv na stejný den po hodině, jednou dokonce jen na půlhodinu. To samozřejmě způsobí nesmírný chaos v programu Sněmovny, nebude už zase předem jasné, kdy se co bude řešit a tyto mimořádné schůze se budou přerušovat jedna za druhou kvůli další navazující," napsal Vích s tím, že je to taková dlouhotrvající sněmovní bitva.

Také jsme psali:
Dále poznamenal, že přitom by se na klíčových potřebných zákonech jistě šlo nějak rozumně s opozicí domluvit, aby byly řádně projednávané. Ale takové zákony podle něj už pětikoalice ani nepředkládá. Jak napsal dále Vích, vláda předkládá a prosazuje pouze pro ně důležité zákony buďto ve stavu legislativní nouze, nebo v nouzovém stavu, případně porušováním jednacího řádu Sněmovny anebo kombinací těchto možností. Podle něj je to prostě vláda národního zoufalství a dodal, že je velmi zvědavý, jak dlouho dokážou občané České republiky tolerovat nejen tuto vládu, ale zejména stále zhoršující se životní úroveň, všude přítomnou drahotu a vše přitom zcela zbytečně.

Skupina poslanců opozičních hnutí ANO a SPD sesbírala včera přes 80 podpisů k podání návrhu na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) kvůli jejímu postupu při sněmovním jednání o snížení červnové valorizace penzí. Na včerejší tiskové konferenci před schůzí dolní komory to uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Opozice hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců v čele s předsedou ANO Andrejem Babišem, reagovala na twitteru Pekarová Adamová.




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif