Vláda vyzývá ke slušnosti, pak sama nadává lidem do debilů

politika

Pijí víno a kážou vodu. Tak by se daly shrnout podle publicistky Jany Bobošíkové některé sliby vlády Petra Fialy. A především deklarované výzvy ke slušnosti. 

Vláda vyzývá ke slušnosti, pak sama nadává lidem do debilů
Předsedové vládních stran
11. listopadu 2022 - 11:03

Před volbami slibovala koalice Spolu v čele s předsedou ODS Petrem Fialou, že do České republiky přinesou jinou politickou kulturu. Moderátorka a publicistka Jana Bobošíková však ve svém internetovém pořadu Aby bylo jasno vybrala takové výroky dnešních vládních poslanců, senátorů a ministrů Fialovy vlády, které koaliční slib nepotvrzují. Nešetřila ani ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), o jehož spolupracovnících promluvila jako o „cenzorské partě“. A jeden speciální úder zasadila České televizi.

Jana Bobošíková se v pořadu Aby bylo jasno po čase podívala na internetové stránky vlády a zaznamenala, že tu existuje odkaz také na stránku BraňmeČesko.cz, kde se vedle sebe skví česká a ukrajinská vlajka. A pak narazila na další věc.

„Představte si, že kromě webu Branmecesko.cz, existuje také web Branmecesko.eu, tentokrát už jen s českou vlajkou. Fialově vládě, jejímu zmocněnci pro dezinformace i cenzorské Rakušanově partě nedošlo, že bývá dobré si za 120 korun zaregistrovat také doménu .eu. A tak to udělal někdo jiný. Web Branmecesko.eu si opravdu pozorně prohlédněte. A hlavně ho sdílejte, než ho zakážou,“ vyzvala všechny své diváky Bobošíková.


Tento web hlásá, že premiér Petr Fiala vyzývá k udávání spoluobčanů. Tentýž web tvrdí, že vláda podporuje fungování cenzury v Česku a snaží se zlikvidovat názorovou pluralitu v české společnosti, protože podle webu vláda prosazuje jedinou absolutní pravdu.

Bobošíková dodala, že Branmecesko.eu je satirický web, ale nálada ve společnosti je podle Bobošíkové taková, že by jeho obsah mohli někteří lidé vzít vážně.

Poté se vrátila k rozhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pro ČT a upozornila, že Zelenskyj nadhodnotil počet demonstrantů, kteří přišli na akci proti strachu podpořit válkou zkoušenou Ukrajinu a podhodnotil počet demonstrantů protestujících o dva dny dříve proti vládě Petra Fialy. Prohlásil navíc, že demonstrace proti Fialově vládě probíhala v režii Ruska. A nikdo z pracovníků ČT se Zelenského neptal na zdroje informací, ze kterých čerpá. 

„Tak nevíme, jestli lze Českou televizi dle doporučení Fialovy vlády opravdu považovat za důvěryhodný zdroj,“ poznamenala Bobošíková.


Tatáž vláda Petra Fialy na webu radí čelit ruským dezinformacím taktéž diskusí se svými spoluobčany. A nabádá přitom k tomu, aby to vždy byla diskuse slušná.

Bobošíková tady postavila do kontrastu proti tomuto doporučení vystupování ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která se na sociálních sítích prezentuje v tričku s nápisem „Fu*k you, Putin“. 

„A ještě ta trika rozdává kamarádům,“ postěžovala si Bobošíková.

Vedle Černochové Bobošíková zmínila také exministra školství Petra Gazdíka (STAN), který svou kolegyni ve Sněmovně Alenu Schillerovou označil za „soudružku družinářku“. A starostu Běchovic Ondřeje Martana označil Gazdík za „debila“.

„Jakkoli se to zdá neuvěřitelné, na špičku pelotonu těch, kteří porušují pokyn vlády neuchylovat se k nadávkám a držet emoce na uzdě, se zdatně dere senátorka Němcová z ODS. Ta evidentně překonává i ministra Rakušana s jeho ‚šmejdy‘, jak vicepremiér nazývá pořadatele protivládních demonstrací,“ pravila Bobošíková.

Také jsme psali:

Bobošíková dále upozornila, že Němcová na Twitteru sdílí koláže Andreje Babiše (ANO) v cele a retweetuje i vyjádření, která na Babišovu adresu obsahují sousloví jako „ne*rat se s ním“. 

„Někdy tvoří Miroslava Němcová i sama. To se pak dozvíme, že Andrej Babiš udělal po devíti letech z MF Dnes a Lidových novin ‚šunt‘, nebo že protikandidátka ODS je ‚obžalovaná štangle salámu‘. Co myslíte, je to ta slušná a bezemoční diskuse, kterou doporučuje Fialova vláda?“ ptala se Bobošíková.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?