Volání po míru činí z lidí proruské šváby. Jako vážně?!

politika

Volání po mírovém řešení ukrajinské krize se v České republice nesetkává s kladnou odezvou. Své o tom ví i dramaturg České televize Martin Horálek a ve světě třeba nejbohatší muž planety Elon Musk.

Volání po míru činí z lidí proruské šváby. Jako vážně?!
Ilustrační foto
16. října 2022 - 10:30

Spousta lidí je pod vlivem informací, která nám předávají média přesvědčena, že míru lze dosáhnout jen totální porážkou ruského agresora. Ti, kteří zastávají vyjednávací pozici, jsou mnohdy osočováni ze spolupráce s Ruskem a nazýváni jeho pátou kolonou. I pokud pracují v České televizi. Otázka je, jak dlouho ještě.

Martin Horálek, dramaturg České televize a bývalý tiskový mluvčí České biskupské konference a KDU-ČSL na zmíněnou situaci reagoval svým tweetem, ve kterém se podivil nad tím, jaký ohlas může vyvolat výzva k mírovému řešení. Zmínil přitom i ducha Kryla, Švejka a husity.

„Už mi opravdu nepište další fráze o tom, že jedinou cestou k míru je rozdrcení Ruska. Shitstorm, který tu vyvolala obyčejná výzva k hledání míru, mě přivádí k tomu, co se to s námi vlastně děje. Duch Švejka a Kryla se tu mění v mohutný husitský chorál. Moje přesvědčení je jiné,“ napsal Horálek.



Horálek totiž před pár dny na svém twitteru napsal k válce na Ukrajině, že ho děsí, jak i pouhé volání po hledání mírových řešení války na Ukrajině je interpretováno jako ruská propaganda. „Vidím, jak roste nadšení z boje, jako by to byl sport. Kataklyzma války ho vyléčí, ale to už bude pozdě. Kromě zbrojních koncernů je tohle zlem pro nás všechny,“ vyjádřil své obavy.

Že je to názor v současné době velmi nepopulární, o tom nejlépe vypovídají reakce, které Horálek za svůj dnešní tweet sklidil. Navzdory tomu, že u něho vypnul diskusi, se k tomu, co napsal, vyjádřila spousta odpůrců vyjednávání s Ruskem.

„Pokud si někdo představuje mírové řešení tak, že jako cosmesi tosmesi, v zájmu "míru" nechme věci, jak jsou, a co bylo, bylo, není to žádný mírotvůrce. Buď vůbec nechápe podstatu věci, nebo je to prachsprostá Putinova pátá kolona. Mnichovanství hadr,“ napsal třeba jeden z nich v reakci na Horálkův tweet.


S hledáním mírových řešení částečně souhlasí další z těch, kteří na Horálkův příspěvek reagují, nicméně současně ho vylučuje s poukazem na to, že Rusko podle něj mír nechce.

„Ano, je třeba hledat mír a ještě nutnější bude hledat po válce smíření. Ale mluvit o míru v době, kdy Rusko opakovaně ukazuje, že žádný mír nechce a jen hledá, jak využít slabiny ostatních? Hledat mír se zlem, které se po vás sápe, je jako si s ním podávat ruku.“

V této souvislosti je dobré připomenout, že k mírovým jednáním vyzývá stále více osobností včetně nejbohatšího muže světa Elona Muska. Ten prohlásil, že Ukrajina by nyní měla usilovat o mír, protože nedávno dosáhla vítězství.

Také jsme psali:

„Teď je správný čas to udělat. Nechce se jim do toho, to je pochopitelné, protože vyhrávají. Ale teď je čas to udělat,“ řekl podle osoby, která byla na konferenci přítomna.

„Každý chce hledat mír, když prohrává, ale nechce hledat mír, když vyhrává. Ale vyhrává ale jen pro tuto chvíli,“ dodal prý Musk.

Také jsme psali:

Od kdy se stalo volání po mírových jednáních „protizákonné" a odsouzeníhodné? Na tuto otázku je vcelku jednoduchá odpověď: od nástupu Fialova kabinetu pod taktovkou před ničím a nikým se nezastavujícím ministrem vnitra a předsedou STANu Víta Rakušana. Ti mají pro lidi jednoduché sdělení: dáváte-li přednost míru před válkou, pak jste prokremelští šváby a po zásluze s vámi bude naloženo. Vždyť zákon se na to už „vaří".

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?