Zbláznili se? Zelení plánují zákaz reklamy na maso

politika

Podle Zelených škodí maso našemu klimatu a je třeba výrazně snížit jeho spotřebu. Proto přišli s nápadem na maso reklamu prostě a jednoduše zakázat.

Zbláznili se? Zelení plánují zákaz reklamy na maso
Ilustrační foto
1. října 2022 - 15:14

Zatímco se takřka celá Evropa snaží vyřešit současnou energetickou krizi, najdou se i země, kde „zelené šílenství" dostává nových a naprosto obludných rozměrů. 

Nizozemské město Haarlem se stalo historicky prvním městem na světě, které zakáže reklamu na maso ve veřejném prostoru. Jak informoval deník Dutch News, zákaz má vstoupit v platnost v roce 2024. Proti rozhodnutí, které tvrdí, že maso „škodí“ životnímu prostředí, vystoupilo hned několik zástupců opozice a masného sektoru. 

„Nejde nám o to, co si lidé pečou a vaří ve vlastní kuchyni. Pokud nadále chtějí jíst maso, tak je to jejich věc. Ale nemůžeme dále mluvit o klimatické krizi, a zároveň lidi nabádat k tomu, aby kupovali produkty, které jsou její součástí,“ prohlásila zástupkyně Haarlemu a předkladatelka návrhu Ziggy Klazesová ze strany Zelených.

Stošedesátitisícové město zveřejnilo seznam škodlivých produktů, které přispívají ke klimatické krizi. Haarlem zakazuje veškerou reklamu na maso na veřejných prostranstvích s cílem odradit obyvatele od jeho konzumace. Rozhodnutí o zákazu přichází ve chvíli, kdy začíná kampaň výrobců masných produktů upozorňující na zdravotní a ekonomické výhody masa.


V Haarlemu už dříve zakázali reklamu na fosilní produkty a výrobky, které znečišťují prostředí dusíkem. Zatímco v dalších holandských městech jako je Amsterdam, Haag nebo Leiden, panuje zákaz reklamy na létání nebo na automobily s benzinovým pohonem. „Maso je pro životní prostředí stejně škodlivé,“ dodala k tomu Klazesová.

Proti návrhu vystoupil šéf opozice Sander van den Raadt s tím, že rozhodnutí omezuje svobodu projevu. „Vedení města hlásá, že obyvatelé Haarlemu mohou být sami sebou a mít rádi, co chtějí. Když ale mají občané rádi maso, tak přijde jakási patronátní brigáda s tím, že je to špatně,“ zkritizoval Raadt opatření.

Také jsme psali:

Ke kritice se také přidali zástupci masokombinátů a masného průmyslu. Společnost Nederland Vleesland nedávno zahájila kampaň s cílem propagovat konzumaci masa jako „záležitost chuti“. „Pokud úřady říkají lidem, co je pro ně nejlepší, tak už zachází hodně daleko,“ stojí v prohlášení masokombinátu.

A jak budou reagovat Zelení v Čechách? Možná jim naše současná vládní garnitura ušetří práci a námahu. Díky tomu, je (ne)přistupuje k řešení energetické krize a rostoucí chudoby, přehlíží fakta o blížícím se krachu našeho průmyslu a firem, tak možná v brzké době u nás na pultech žádné maso nebude a tudíž ani žádná reklama na prodej potřeba nebude. 

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif