Zbořil: Biden má zpoždění, Asie už nepočítá s anglosaským vlivem

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout výročí ze 7.prosince 1941, přepadení americké základny v Pearl Harbor japonským vojskem.

Zbořil: Biden má zpoždění, Asie už nepočítá s anglosaským vlivem
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
7. prosince 2022 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Ono se zdánlivě chce říct, že už není třeba nic připomínat, protože příběh Pearl Harbor a zničení části americké námořní flotily je prezentováno v televizích, ve filmech neustále, dokonce i několikrát do roka. Jen v současné, v těchto dnech, jsem viděl v České televizi Pearl Harbor  dvakrát nebo třikrát.

Ale to, co by patřilo do našeho historického okénka je fakt, že útok na Pearl Harbor způsobil také dominanci japonské námořní flotily v Tichomoří a umožnil Japonsku dobývat bývalé evropské kolonie pod správou britského impéria, vlády ve francouzské Indočíně a Nizozemské Východní Indie.

Japonci přišli s nápadem, který tehdy měl velký ohlas, o vytvoření „Velké asijské sféry společné prosperity“. Samozřejmě to chápali tak, že bude ovládána Japonskem, ale ten sen o této „sféře prosperity“, v kontrastu vůči bývalým koloniálním mocnostem, vůbec nezanikl," připomněl Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.



Spojené státy mluví o indo-pacifické sféře…

„Možná,  že i pan americký prezident John Biden, když mluví o indo-pacifické sféře, která má být kontrolována anglosaským státy, si na to také vzpomněl. Ale trošku se zpožděním, protože už dávno byla tato velká asijská sféra společné prosperity nahrazena ekonomickým úspěchem Japonska a jeho ekonomickým pronikáním do Jihovýchodní Asie. Později také čínským  stále více sílícím vlivem v těchto zemích. Záměrně neříkám, že je to vliv Čínské lidové republiky a její ekonomiky, ale je to vliv čínského prvku v ekonomice a v  politice v celé této oblasti. Protože říct, že Singapur je ovládán z Pekingu je trochu absurdní.

Ale co je ještě zajímavější,  v této oblasti vznikly další politicko-ekonomické struktury, jako je ASEAN, Sdružení států Jihovýchodní Asie, dneska pod dohledem a s participací kontinentální Číny a s přihlížejícími členy jako jsou Ruská federace a Indie. A toto má pokračování v dalších a  dalších integračních snahách celé této oblasti, ve kterých se nepočítá nejenom s Evropskou unií, ale dokonce už ani ne s tou anglosaskou koncepcí nové kolonizace,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?